Analyse: Biden varsler den mest vidtgående velfærdsplan i generationer

Den amerikanske præsident præsenterede i nat en plan om at udbygge velfærd og hæve skatterne for de rige.

Præsident Joe Biden holdt i nat tale for Kongressen. (Foto: © Melina Mara, Scanpix)

Hvis præsident Joe Biden får gennemført de reformer, som han præsenterede i nat dansk tid i sin første tale til nationen fra den amerikanske kongres, vil han ændre USA, som vi har kendt det i årtier.

Hans forgænger og partifælle Bill Clinton erklærede i 1996, at nu var det slut med en stor offentlig sektor. Nu skulle regler fjernes, og økonomien sættes fri.

Nu forsøger Biden at gøre præcis det modsatte: At lade det offentlige vokse og spille en markant rolle i amerikanernes liv.

Lægger op til omfordeling

Præsident Biden varsler kolossale investeringer i gratis skolegang for børn i 3-4 års alderen, to års gratis universitetsuddannelse, betalt sygeorlov og en hel masse andre ydelser, som vi i Danmark tager for givet - men som i USA er stort set ukendte størrelser.

Tanken er at sikre, at USA kan konkurrere i det 21. århundrede, siger Biden.

Han varsler skattestigninger for virksomheder og for USA's rigeste - Middelklassen og de fattigste går fri. Altså omfordeling; Et begreb, som nærmest har været betragtet som revolutionært i amerikansk politik indtil fornyeligt.

Ikke nok med det: Biden har en god chance for at komme igennem med en stor del af sine planer, selv om det for en stor dels vedkommende nok ikke bliver i brede politiske forlig hen over midten, som han siger, at han ønsker.

På grund af coronarestriktionerne deltog færre end sædvanligt, og deltagerne bar mundbind. (Foto: © MELINA MARA / POOL, Scanpix)

Folkelig opbakning

Præsidentens planer nyder opbakning i befolkningen. To tredjedele af amerikanerne bakker op om hans covid-hjælpepakke, som er vedtaget. Et flertal støtter investeringerne i infrastruktur. Et flertal støtter en politireform og moderate stramninger af våbenlovene.

Ugens Verden Ifølge Gram ser nærmere på Joe Bidens første 100 dage ved roret:

Republikanerne i Kongressen er skeptiske. Men de har ikke haft held med at få vælgerne med, så præsident Joe Biden ser ud til at stå med en unik mulighed for at præge USA med sine reformer og udstikke en ny kurs for et land, der er præget af ekstrem ulighed, økonomisk krise, social og racemæssig uro - og en pandemi.

Og det er sidstnævnte pandemi, som på mange måder har åbnet døren for Bidens vidtgående reformplaner.

Store offentlige investeringer er en vigtig drivkraft for USA, mener Biden:

Amerikanerne holder generelt ikke af en stor offentlig sektor. De holder ikke af at betale skat almindeligvis. Men vi befinder os ikke i almindelige tider.

Den føderale regerings håndtering af pandemien sidste år var katastrofal til at begynde med. Men siden har stort set alle amerikanere nydt godt af de massive offentlige investeringer, som begyndte under Trump.

Fra Trump-regeringens massive investeringer i udvikling af vacciner til Kongressens udbetaling af kontanter til familier og virksomheder i nød. De fleste amerikanere har mærket i deres eget liv og på deres egen pengepung, at penge og investeringer fra det offentlige har hjulpet.

Derfor er jorden gødet for Biden til at fortsætte i det spor. Coronakrisen har blotlagt sprækkerne i det amerikanske samfund, og der er - i hvert fald lige nu - en vilje hos mange til at få dem fikset.

Præsident Biden talte også for vigtigheden af fagforeninger og opfordrede til at hæve mindstelønnen:

Nye tider i USA

Præsident Biden ønsker at skabe et nyt Amerika, som kan konkurrere med Kina og resten af verden i det 21. århundrede, siger han.

Kamala Harris og Nancy Pelosi ved talen i Kongressen i nat. (Foto: © Melina Mara, Scanpix)

Og at det er nye tider i Amerika, var på flere planer indlysende i nat:

Pladserne i salen i Repræsentanternes Hus var sparsomt besat på grund af pandemien, de fremmødte bar alle masker.

Bag talerstolen, hvorfra præsidenten holdt sin tale, sad for første gang i amerikansk historie to kvinder: Vicepræsident Kamala Harris og flertalslederen Nancy Pelosi - henholdsvis nummer to og tre i det amerikanske magthierarki.

Og præsidenten selv - hans optræden stod i skærende kontrast til hans forgænger.

Amerika er tilbage, ynder Biden at sige. Men som han også erkender - når han siger det til statsledere, han taler med i telefonen, svarer de som regel: Ja, men hvor længe?