ANALYSE Coronavirus og gummikugler har ødelagt Erdogans plan om at sende flygtninge mod EU

Busser kører nu migranter væk fra grænsen til Grækenland, men problemet er kun sat på pause.

Migranter forsamlet på grænsen mellem Tyrkiet og Grækenland. (Foto: Achilleas Chiras © © 2020 by ZUMA Wire)

For en måned siden begyndte busser at fragte migranter og flygtninge i tusindvis fra millionbyen Istanbul til Tyrkiets grænse mod Grækenland. Præsident Recep Tayyip Erdogan havde åbnet grænsen for dem, annoncerede han.

- Hundrede tusinder er taget af sted. Snart vil det være millioner, sagde han i en tale på tyrkisk tv.

Grækerne beskyldte Tyrkiet for at opføre sig som en menneskesmugler. Erdogan sammenlignede de græske grænsevagter med nazister.

Og EU holdt krisemøder om situationen, der truede med at ødelægge den vigtige flygtningeaftale mellem Tyrkiet og EU-landene. Erdogan havde lovet at forsøge at stoppe folk i at søge mod Europa, mod at EU tog flere flygtninge og lovede at sende 45 milliarder kroner til at hjælpe syriske flygtninge i landet.

Øde grænse og brændte telte

I går kørte busserne så den anden vej. Et par tusinde migranter og flygtninge blev hentet af tyrkisk politi fra deres interimistiske lejr ved den græske grænse og kørt til detentionscentre, hvor de skal være i karantæne i 14 dage på grund af frygt for corona-smitte.

Migranter venter på at blive fragtet væk fra grænsen til Grækenland i den tyrkiske by Erdine. (Foto: AA/ABACA © AA/ABACA)

Her til morgen er grænsen øde. Migranternes telte er ødelagt. Nogle af dem brændt.

- Så sluttede den historie, skriver en arabisk flygtning tørt til billederne af de forladte telte i en af de grupper på chat-tjenesten WhatsApp, som flygtninge og migranter har brugt til at koordinere forsøget på at komme over grænsen til EU.

Slutningen på historien har været undervejs i et stykke tid. De seneste uger er antallet af flygtninge og migranter langs grænsen støt faldet.

For selvom tyrkiske medier fortalte, at grænsen var åben, og titusinder af flygtninge strømmede ind i EU, fandt dem, der nåede frem, hurtigt ud af, at den græske grænse var svært bevogtet.

Coronavirus stoppede strømmen

Migranter er blevet mødt med græske gummikugler, vandkanoner og tåregås, og tre personer er meldt omkommet under forsøgene på at forcere grænsehegnet.

Græsk politi har blandt andet brugt vandkanoner mod de mennesker, som forsøgte at krydse grænsen fra Tyrkiet. (Foto: Bulent Kilic © AFP or licensors)

Men det var coronavirusset, som blev den endelige slutning. 92 er døde i Tyrkiet efter at være blevet smittet med virusset, og folk opfordres til at holde sig hjemme i hele landet.

Hjemmelavede lejre med tusinder af migranter langs grænsen var et slaraffenland for coronavirus, og derfor er migranterne nu sendt i isolation. Men de tyrkiske myndigheder siger samtidig, at landet ikke har ændret politik.

- Når denne epidemi er ovre, vil vi ikke forhindre dem, der vil afsted, sagde Tyrkiets indenrigsminister Suleyman Soylu i går til den tyrkiske tv-station NTV.

Få hundrede lykkedes med at krydse

Spørgsmålet er, om det vil ske. Mange flygtninge og migranter har oplevet, at grænsen var umulig at komme over og vil næppe forsøge landegrænsen igen. Den internationale organisation for migration, IOM, har kun registreret få hundrede, der rent faktisk har krydset grænsen i marts.

De tyrkiske myndigheder påstår derimod, at hele 150.600 flygtninge og migranter er lykkedes med at komme ind i EU siden februar. Det tal er der ingen andre, der kan genkende – og ingen på den græske side af grænsen har set disse titusinder af påståede mennesker.

Når Erdogan overhovedet sendte migranterne mod EU, skyldes det utilfredshed med flere ting: At Vesten ikke hjalp Tyrkiet i den eskalerende konflikt i Nordvest-Syrien, at EU ikke tager flere af de fem millioner flygtninge og migranter, Tyrkiet huser – og at Tyrkiet ikke synes, at EU lever op til flygtningeaftalen fra 2016, blandt andet fordi landet mener, EU-pengene kommer for sent og går direkte til internationale organisationer i stedet for at gå til den tyrkiske stat i mange tilfælde.

De midlertidige lejre for flygtninge og migranter på grænsen til Grækenland var et slaraffenland for en coronavirus. (Foto: OZAN KOSE © AFP or licensors)

Mange vil stadig til EU

I øjeblikket er der en form for våbenhvile i det nordvestlige Syrien, så det problem er er lidt mindre presserende for Tyrkiet lige i disse dage. Men de to andre uenigheder med EU er på ingen måde løst.

Så når corona-epidemien forhåbentlig lægger sig, og vejret over Middelhavet bliver bedre, vil gummibådene over Middelhavet sejle igen i stor stil. Vi vil måske ikke se samme pres på landegrænsen, men selvom Tyrkiet har fjernet migranterne fysisk, så har landet ikke fjernet lysten til at komme til EU hos mange af dem.

Som den græske premierminister sagde til sine ministre ved et telefonmøde i går efter meldingerne om de forladte lejre ved grænsen:

- Et kapitel er muligvis ved at lukkes. Men vær ikke i tvivl: Denne kamp fortsætter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk