ANALYSE Frihed, lighed og statsbesøg

Den franske præsident Macron kommer på en svær opgave, når han senere i dag skal mødes med den danske statsminister.

Den franske præsident vil blandt andet tale EU-reformer med sin danske kollega. Men de to er langt fra enige om kursen. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

Hold på alpehue og briller!

De kommende døgn bliver en hæsblæsende opvisning i dansk-fransk venskab, når Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans store følge ankommer til Danmark ved det første franske statsbesøg i 36 år.

Det hele skal nok blive mere interessant end sidst, Danmark og Frankrig mødte hinanden, da de to lande i juni måned leverede VM’s vel nok kedeligste fodboldkamp.

Der er nemlig dømt pomp, pragt og præsidentielt stjernestøv i to dage - inklusive kongeligt gallataffel – og vi kommer igen og igen til at høre den franske delegation og de danske værter understrege de tætte historiske, politiske, kulturelle, økonomiske og menneskelige bånd mellem de to lande.

På den politiske dagsorden er der imidlertid flere punkter, hvor uenigheden er større end samhørigheden.

Ifølge Elyséepalæet er EU’s fremtid en topprioritet for Emmanuel Macron at få drøftet med den danske statsminister.

Og her kommer den franske præsident på en svær opgave, når han sætter sig ved mødebordet med Lars Løkke Rasmussen (V).

Dansk-franske uenigheder

Emmanuel Macrons store prestigeprojekt på den internationale scene er en gennemgribende reform af EU, herunder det europæiske samarbejdes institutioner.

Dét vil den danske regering ikke være med til. Tiden er inde til at levere resultater inden for de eksisterende rammer, ikke bruge krudtet på at reformere rammerne, mener Danmark.

Heller ikke Emmanuel Macrons drøm om et EU i to hastigheder - hvor de lande, der ønsker et dybere, europæisk samarbejde kan komme i sving uden de lande, der ikke vil være med - er et projekt, der vækker begejstring i Danmark.

Og i Paris har man i dén grad noteret sig, at den danske finansminister, Kristian Jensen (V), sammen med syv nordeuropæiske kolleger har kritiseret Macrons ambitioner om en reform af euro-zonen.

Macrons ambition om et EU, der sikkerhedspolitisk træder ud af USA's skygge, blandet andet med fælleseuropæiske forsvarsbudgetter og sikkerhedsdoktriner, er heller ikke noget, der skaber umiddelbar begejstring i Danmark.

Faktisk valgte Danmark sammen med kun to andre lande, nemlig Malta og Storbritannien, at holde sig udenfor, da 25 EU-lande sidste år indgik en aftale om tættere militært samarbejde i den såkaldte Pesco-aftale.

En anden uenighed handler om EU’s ambitioner om at beskatte internationale tech-virksomheder for Apple og Google.

Og hvad angår EU’s største aktuelle udfordring, asylpolitikken, er det tydeligt for Emmanuel Macron, at Danmark og Frankrig har forskellige virkeligheder.

Det danske fokus på egne grænser skaber ikke begejstring i et Elyséepalæ, der efterlyser større solidaritet mellem EU-landene. Men tonen i Paris er diplomatisk:

- Statsminister Rasmussen forsøger at holde en pro-europæisk diskurs, selv om det nogle gange kan være svært med den offentlige opinion i Danmark, lyder det.

Den franske præsident tager sin kone, Brigitte Macron, med på statsbesøget. (Foto: © Philippe Wojazer, Scanpix)

Symbolladet statsbesøg

Tonen er mild og diplomatisk, for som klassisk Emma Gad inden for statsbesøg foreskriver, vil både den danske og den franske regering helst fokusere på alt dét, som de to lande har til fælles.

Og det er mere end blot symboler, når Dannebrog og Trikoloren kommer til at blafre side om side på alle statslige bygninger i den danske hovedstad de kommende døgn.

Se bare på et par af programpunkterne, der er fulde af symboler på det dansk-franske venskab:

 • Besøget på Det Kongelige Bibliotek, hvor den filosofi-uddannede Macron først skal se Søren Kierkegaards originalmanuskripter; et besøg, der demonstrerer vores store, kulturelle fællesgods.

 • Den franske præsident og den danske statsministers EU-debat med danske studerende i Den Sorte Diamant, der skal minde os om, at vi som europæere måske nok kan være uenige om mangt og meget, men at vi trods alt har et stort værdifællesskab i den vestlige verden.

 • Gallataffelet på Christiansborg Slot, hvor det franske præsidentpar modtages af en dansk kongelig familie, der taler flydende fransk, og ikke mindst af en kommende dansk konge, der er halvt franskmand.

 • Macrons besøg ved kulturhuset Krudttønden i København, hvor den franske ambassadør i Danmark, Francois Zimeray, i januar 2015 – nøjagtig én uge efter terrorattentatet på satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris – blev fanget i et terrorattentat, som kostede filminstruktøren Finn Nørgaard livet. Et programpunkt, der understreger fælles dansk-franske værdier som kampen for ytringsfrihed og samarbejde om terrorbekæmpelse.

 • Det franske præsidentpar og det danske kronprinspars kranselægning ved fæstningsværket Kastellet er også et symbol på, at Danmark og Frankrig er militære allierede med samarbejde om operationer i Mali og planer om at sende en dansk fregat afsted til en fransk hangarskibsgruppe i Middelhavet og Det Indiske Ocean. Planer, som Paris kvitterer for med roser: "På det militære plan er Danmark er allieret, der virkelig er tilstede, og virkelig er effektiv. Danmark er et land, der altid er der”, lød det i weekenden anerkendende fra Elyséepalæet."

Mere festlig alliance

Der skal nok være en munter skåltale eller to, som i løbet af det franske statsbesøg vil komme ind på, at Danmark for længst har valgt side til fordel for Frankrig – nemlig efter englændernes bombardement af København i 1807, hvor kong Frederik d. 6. gik i forsvarsforbund med kejser Napoleon.

I dag er det, trods alt, en både fredeligere og mere festlig dansk-fransk alliance, der bliver fejret.

Og selv om Emmanuel Macrons popularitetsmålinger hjemme i Frankrig nu er helt nede på 34 procent - mod 64 procent kort efter at han tiltrådte som præsident sidste sommer - kan den franske æresgæst glæde sig over, at han sælger billetter i Danmark.

Faktisk blev 600 billetter til EU-debatten med Macron i Den Sorte Diamant revet væk på to minutter.

Emmanuel Macron kan glæde sig til at blive modtaget som en superstjerne i Danmark.

Men hverken pomp, pragt eller propfulde sale kan udviske politiske uenigheder.

Her er Macrons program:

 • Tirsdag den 28. august:

 • 11.10: Kranselægning på Kastellet

 • 11.30: Officiel modtagelse på Amalienborg

 • 12.20: Arbejdsfrokost

 • 12.30: Møde med statsministeren

 • 14.40: Besøg på Designskolen

 • 15.00: Møde med Folketingets formand og partiformænd

 • 15.30: Spadseretur til Det Kongelige Bibliotek

 • 15.45: Præsentation af Søren Kirkegaard-manuskripter

 • 16.00: Konference på Den Sorte Diamant

 • 17.45: Sejltur i Københavns Havn

 • 20.00: Gallataffel på Christiansborg Slot

 • Onsdag den 29. august:

 • 9.00: Afsked fra Amalienborg

 • 9.25: Besøg i Dansk Industri

 • 9.30: Besøg på Rysensteen Gymnasium

 • 11.00: Besøg på Glyptoteket

 • 13.50: Returarrangement i Skuespilhuset