ANALYSE: Kun i USA går syvårige i skole og skal være bange for at blive skudt

Mindst 19 skoleelever og to lærere har mistet livet efter skyderi på Robb Elementary School i Uvalde i Texas.

Flere borgere sames i Uvalde. (Foto: Jordan Vonderhaar © Ritzau Scanpix)

Jeg fik et brev fra min syvårige datters folkeskole få timer efter tragedien i Texas, hvor 19 små børn på hendes alder blev mejet ned af en bevæbnet gerningsmand i deres klasselokaler i endnu en meningsløs tragedie:

Når hun møder onsdag, vil der være krisehjælp på skolen for at hjælpe hende og hendes kammerater med at forstå, hvad der er sket.

Kun i USA skal et barn på syv år møde i skolen for at lære om skoleskyderier. Kun i USA skal børn, som lige har lært at køre på cykel, jævnligt øve sig i at gemme sig under skolebordene i tilfælde af, at en ond mand med en riffel trænger ind.

Alene i år har der været 27 skoleskyderier i USA. Det er mere end ét om ugen.

Generelt er her flere masseskyderier, end der er dage i året, og ifølge forbundspolitiet, FBI, stiger både antallet af brutale nedskydninger af tilfældige mennesker og antallet af dødsofre.

Et USA oversvømmet af våben

Præsident Biden talte fra Det Hvide Hus i nat dansk tid og kom med en følelsesladet appel til politikerne i Kongressen om at gennemføre restriktioner. Jeg vil tro, at mange amerikanere trak på skuldrene, hvis de hørte ham.

For hver gang en galning går ind på en skole og spreder død og ødelæggelse på et sted, som burde være trygt og sikkert, så starter den samme politiske debat, som hidtil kun har ført til det samme resultat - at intet grundlæggende ændrer sig.

En forklaring er, at USA er oversvømmet af våben. Landet har fire procent af verdens befolkning, men 42 procent af verdens våben. Her er flere våben, end her er mennesker.

Men en dybereliggende forklaring er den succes, som våbenlobbyen, NRA, har haft i de sidste 25 år: I den periode har den opbygget en magt i Washington, som få andre lobby-organisationer kan prale af.

Republikanske politikere og sikkert også et par demokratiske er blevet målt og vejet af organisationen, og de har fået deres kampagnekasser fyldt op, hvis de var tilstrækkeligt begejstret for at lette adgangen til våben.

Af den grund er et lovforslag fra det demokratiske parti om ret overfladiske stramninger i adgangen til at købe våben på forhånd dødsdømt i senatet i Washington: Samtlige 50 republikanske senatorer vil stemme imod - og demokraterne har brug for 10 republikanske stemmer for at få forslaget vedtaget.

Samtidig er den politiske debat om våben blevet lige så skinger som al anden politisk debat i USA.

For højrefløjen er det blevet en absolut og ukrænkelig ret, at enhver skal kunne købe en halvautomatisk riffel, magasiner med masser af patroner, kevlar-veste og andet udstyr, som normalt kun ses i en krigszone.

Hvorfor? Hvad skal nogen almindelig borger bruge det udstyr til?

Familier trøster hinanden foran Leon Civic Center i Uvalde, hvor der i nat blev tilbudt sorgrådgivning til de børn og voksne, der er påvirket af skoleskyderiet. (Foto: ALLISON DINNER © Ritzau Scanpix)

Hver uge sit skoleskyderi

Guvernør Greg Abbott i Texas, som tirsdag holdt pressekonference og fortalte om det seneste massedrab på en folkeskole, har for få måneder siden brystet sig af at have fjernet praktisk talt al lovgivning, som lagde hindringer i vejen for, at en borger i Texas kan købe et våben. Nu har alle over 21 år eksempelvis ret til at bære våben i det offentlige rum.

Og enhver person i Texas på 18 år - som gerningsmanden på folkeskolen - kan lovligt købe et våben ved en privat handel.

Den politiske radikalisering på våbenområdet falder sammen med, at ekstremistiske og racistiske strømninger tager til på den yderste højrefløj i USA.

En anden 18-årig mand gik i sidste uge ind i et supermarked i delstaten New York på jagt efter sorte amerikanere. Han var opslugt af en racistisk teori, som har spredt sig blandt hvide ekstremister. Ti mennesker blev dræbt.

Samme tvangstanker fik i 2019 en mand til at køre til El Paso i Texas og meje et halvt hundrede mennesker ned i et andet supermarked. 23 blev dræbt. Han gik bevidst efter at skyde folk, som lignede mexicanere.

Og sådan vil det formentlig fortsætte. Hver dag sit masseskyderi. Hver uge sit skoleskyderi.

På den måde er USAs smertelige had-kærlighedsforhold til skydevåben blevet et eksempel på, hvordan penge og lobbygrupper har korrumperet det politiske system. 53 procent af amerikanerne kræver strammere regler for våben, viser en PEW-undersøgelse fra sidste år, men det er ikke et flertal af vælgerne, der bestemmer i Washington.

Så når min datter på syv år mødes med sine kammerater i skolen onsdag, så skal de forholde sig til, at de 19 ofre i Texas er børn på deres alder, hvis eneste fejl var, at de var i skole den dag, en galning med en riffel trængte ind.

Tragedien vil føre til en politisk debat med argumenter, som alle kender på forhånd. I næste uge vil fokus være et andet sted. Indtil det sker igen.