ANALYSE: Netanyahu har vaccineret i rekordfart – men mange israelere er immune over for hans valgløfter

Han har skaffet rekordmange vacciner til landet. Alligevel er Israels Benjamin Netanyahu langt fra sikker på at vinde dagens valg.

(Foto: MENAHEM KAHANA © Scanpix)

I en af de seneste valgreklamer for Israels premierminister toner tomme gader i København frem. Nyhavn ligger øde hen.

Så klippes der til billeder af Israel. Unge mennesker ler, mens de drikker drinks, og markederne er fulde af mennesker.

Til sidst toner Benjamin Netanyahu frem med en stor fadøl i hånden og teksten: 'Tilbage til livet'.

I dag går millioner af israelere til valg for fjerde gang på to år, og premierminister Benjamin Netanyahu satser alt på, at Israels vaccinerekord skal sikre ham endnu en valgperiode ved magten.

- Ved I, hvor mange premierministre og præsidenter, der ringer til Pfizer og Moderna? De svarer dem ikke. Men når det er mig, tager de telefonen, sagde Netanyahu under valgkampen med henvisning til de store vaccineproducenter.

Kanyle på kontoret

Netanyahu har endda fået kanylen fra sin covid-19-vaccine sat i glasbur, og udstiller den på sit kontor, så ingen glemmer, at han er vaccinemesteren.

Alligevel viser de seneste meningsmålinger, at Netanyahus Likud-parti står til at miste pladser i parlamentet, og mange vælgere er immune over for Netanyahus vaccine-salgstaler.

Som 27-årige Ben Adler siger til DR, mens han sidder på en bar og drikker drinks i Tel Aviv. Fuldt vaccineret og med et coronapas på mobilen, der giver ham adgang til barer, restauranter og teatre.

- Jeg anerkender Netanyahus store succes med at skaffe vacciner til Israel, men jeg tror først og fremmest, at han har gjort det for at redde sin politiske karriere. Og så mener jeg, det er tid til en udskiftning på posten, vacciner eller ej, siger den tidligere barejer, som har måttet lukke sin bar under coronakrisen.

Korruption og dyre cigarer

Han er langt fra alene. En meningsmåling fra den israelske tv-station Channel 12 viser, at 51 procent af israelerne ikke ønsker Benjamin Netanyahu som premierminister.

Årsagerne er mange. Netanyahu har tre retssager om korruption og embedsmisbrug imod sig, hvor han er tiltalt for at have modtaget dyre cigarer og lyserød champagne fra rigmænd og for at have forsøgt at lokke israelske medier til at skrive mere positivt om ham mod at få politiske gevinster til gengæld.

Netanyahus kamp for magten handler først og fremmest om at sikre ham et politisk flertal, der kan udskyde retssagerne mod ham, mener hans modstandere.

Samtidig har hans egenrådige ledelsesstil ført til, at flere af hans tidligere ministre og rådgivere har vendt ham ryggen og etableret egne partier, der nu risikerer at stjæle stemmer fra Netanyahu.

Og så er der corona. For selvom den israelske premierminister har skaffet rekordmange vacciner til Israel, så er mange israelere ikke imponerede af den måde, epidemien blev håndteret på, inden ladningerne med vacciner landede.

I videoen her kan du komme med Ben Adler og hans adgangsgivende coronapas på bar i Tel Aviv:

Flere døde end i Danmark

Israel har været gennem hårde nedlukninger, men samtidig har israelerne kunnet se, hvordan kæmpe begravelser og bryllupper blev afholdt af medlemmer af landets ultra-ortodokse minoritet, hvis politikere er allieret med Netanyahu. Ofte uden at myndighederne greb ind. Og epidemien har krævet mange ofre, selvom landet har en yngre befolkning end de fleste europæiske lande.

- Når det gælder dødstallet per million indbyggere, så har Israel på ingen måde været en succes. Det er ikke så slemt som i Storbritannien eller Tjekkiet, men heller ikke så misundelsesværdigt som i Danmark, skrev klummeskribenten Nadav Eyal fra avisen Yediot Ahranot for nylig.

Når israelerne i dag går til valg, er der et tema der overskygger alle andre: Netanyahu eller ikke Netanyahu. For mens udlandet taler om diplomatiske aftaler med arabiske lande eller manglende vacciner til palæstinenserne i de besatte områder, så går store dele af oppositionen først og fremmest til valg på ikke at være Netanyahu.

Israels premierminister Netanyahu satser alt på, at landets vaccinerekord kan sikre ham en ny embedsperiode. Her er han fotograferet ved en vaccineleverance i januar. (Foto: pool © Scanpix)

Dødt løb på valgdagen

'Alle andre end Bibi', lyder et fast slogan med hentydning til Netanyahu, der ofte bliver kaldt Bibi i Israel.

De seneste to års fire valg har resulteret i dødt løb mellem pro- og anti-Netanyahu-partierne og er endt med hurtige nyvalg. Meningsmålingerne tyder på, at det kan gå samme vej denne gang.

Ved dette valg har Netanyahus tidligere indenrigsminister Gideon Saar stiftet et nyt parti, hvor den helt store forskel i politikken kan være svær at få øje på. I stedet handler det om at komme af med Netanyahu.

- Han fortsætter med at sætte sine egne personlige interesser over landets bedste, siger Gideon Saar til Jerusalem Post om sin tidligere partifælle, Netanyahu.

De seneste år er Israels vælgere drejet mod højre, og landets venstrefløj er mere eller mindre sendt i respirator. Så landets kommende regering skal findes på centrum-højrefløjen. Spørgsmålet er bare, om det skal være med Netanyahu i spidsen eller ej.

Premierministerpost eller anklagebænk?

Med tre retssager imod sig og en række tidligere allierede som fjender er Israels længst-siddende premierminister under pres her på valgdagen. Men han kaldes af og til 'Tryllekunstneren' for sin evne til at gøre politisk comeback, når de fleste har dømt ham ude.

De seneste dage har Netanyahu igen og igen nævnt vaccinerne som et mantra, der skal vise, at han også kan løse Israels andre problemer.

- Ligesom jeg var besat af at skaffe vacciner, vil jeg være besat af vores økonomi, sagde han søndag i et interview med Israels hærs radio.

Måske virker vaccine-valgkampen i sidste time. De sidste meningsmålinger inden valget tyder på, at israelerne er blevet meget mere positive over for Netanyahus håndtering af epidemien de seneste uger, efter vaccinerne er rullet ud, og landet er genåbnet. Og hans Likud-parti ser ud til at gå lidt frem.

For Netanyahu kan det være nok til at sikre ham en plads i premierministerkontoret endnu engang.

Taber han, venter alene anklagebænken i de mange retssager imod ham. Anklager, han endnu ikke har kunnet skaffe en vaccine imod.

Hvem er Benjamin Netanyahu, og hvad er op og ned i konflikten om vaccinerne? Bliv klogere i videoen her.

Facebook
Twitter