Analyse: Præsident Bidens dokumentskandale er en tikkende bombe – spørgsmålet er, om den eksploderer

USA står nu med en siddende og en tidligere præsident, som begge er under efterforskning for deres håndtering af fortrolige papirer.

Det er dog for tidligt at sige, om sagen med Joe Bidens papirer kun er en som den politiske elite i Washington vil gå voldsomt op i. (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)

Dagen før præsidentvalget i 2020 sendte Joe Biden et tweet ud:

- Stem for respekt. Stem for anstændighed. Stem for sandheden. Stem for lederskab.

Demokraterne sagde til vælgerne, at fire års kaos under præsident Donald Trump ville blive erstattet med netop de værdier, hvis Biden blev USA's næste præsident.

Sådan her skrev Joe Biden på Twitter i november 2020.

For lidt over fire måneder siden blev præsident Biden interviewet af tv-programmet 60 minutes og spurgt til ransagningen af Trumps Mar-a-Lago, hvor hundredvis af hemmeligstemplede papirer blev beslaglagt.

- Hvad tænkte du, da du så fotografiet fra FBI, som viste forsider af tophemmelige papirer fundet i Trumps private hjem?

Hvortil præsidenten svarede:

- Hvordan kan det overhovedet ske? Hvordan kan nogen være så uansvarlig? Og jeg tænkte hvilke informationer er der tale om, som kan have kompromitteret kilder og metoder - altså for eksempel navne på folk og så videre. Det er bare totalt uansvarligt.

Advokatundersøgelser er i gang

Nu står Biden så i en situation, hvor der er fundet adskillige klassificerede papirer i såvel hans private hjem og et kontor, der var tilknyttet en tænketank, Biden arbejdede for efter sin tid som vicepræsident under Obama-administrationen.

Under et pressemøde kom han med en kommentar til Fox News, som han nok kommer til at fortryde, for den blev hurtigt transformeret til hykleri. Spurgt til, hvordan der dog kunne være opmagasineret klassificeret materiale i Bidens kælder ved siden af Bidens vintage Corvette, lød det fra præsidenten:

- Jeg får forhåbentlig snart en chance for at svare på alt det her. Men min Corvette står altså i en aflåst garage.

Jo, men lagerrummet i Trumps Mar-a-Lago var også aflåst. Og kun det Nationale Arkiv er godkendt til at opbevare klassificeret materiale, når en administration forlader Det Hvide Hus.

Nu står USA så med en siddende og tidligere præsident, som begge er under efterforskning for deres håndtering af fortrolige papirer. Og som på nuværende tidspunkt begge er præsidentkandidater til valget 2024.

Justitsministeriet har sat to uafhængige advokatundersøgelser i gang af de to sager, som på papiret fremstår forskellige, men detaljer kan hurtigt fortabe sig blandt vælgere.

Forsætlighed eller rod

En stor forskel kan være forsætlighed. I Trumps sag fremstår det, som om at Trump bevidst tog op mod 300 dokumenterne med sig. At han nægtede at levere dem tilbage, da det Nationale Arkiv eftersøgte dem. Det førte til sidst til en stævning og en ransagning med mulighed for anklager om obstruktion.

I Bidens sag var det hans personlige advokater, som fandt den første omgang dokumenter på et kontor, de var ved at lukke ned og kontaktede så selv myndighederne. Papirer som det Nationale Arkiv tilsyneladende ikke vidste var væk. Og Biden sagde på det tidspunkt, at han ikke vidste, hvordan de papirer var havnet der, eller hvad der var i dem. Men så blev der fundet flere dokumenter, nu i Bidens private hjem.

Bidens hjem i Wilmington - hvor der også er dukket dokumenter op. (Foto: © CAROLYN KASTER, Associated Press)

Og så er der tidslinjen.

De første papirer blev fundet lige før midtvejsvalget i november. Og selvom myndighederne blev kontaktet med det samme, så valgte Præsident Biden og hans rådgivere ikke at dele den oplysning med offentligheden.

Det Hvide Hus har ikke klart forklaret, hvorfor det tog næsten 6 uger fra de første dokumenter blev fundet, til en ny undersøgelse blev sat i gang. Den førte som sagt til, at der dukkede yderligere klassificerede dokumenter op den 20. december, nu i Bidens hjem i Wilmington.

Hvem fandt papirerne?

Det står heller ikke klart, hvorfor det var Bidens personlige advokater, som ikke har den særlige sikkerhedsgodkendelse, der stod for den videre undersøgelse, når nu myndighederne var underrettet.

Den 9. januar kom den amerikanske tv-station, CBS-news, så med nyheden om, at der var fundet dokumenter på et kontor tilknyttet den tænketank, Biden arbejdede for.

Det Hvide Hus bekræftede historien, men oplyste ikke, at der også var fundet materiale i Bidens hjem i december. Den historie kom så ud to dage efter - den 11. januar - hvor Det Hvide Hus så igen måtte bekræfte.

I fredags udførte justitsministeriet så selv endnu en eftersøgning efter aftale med Biden og fandt yderligere materiale, helt tilbage til Bidens tid som senator.

Præsident Biden, hans personlige advokater og Det Hvide Hus har gjort klart, at der fuldt ud bliver samarbejdet med myndighederne. Og Biden har sagt, at han er overbevist om, at en efterforskning vil vise, at der ikke er noget at komme efter. At papirer er blevet arkiveret forkert og straks overleveret til myndighederne. Altså en fejl.

Men en dryp-dryp-dryp håndtering af informationer udstråler ikke Bidens tweet om respekt for sandhed, anstændighed og lederskab.

Nu går jagten ind

Vi ved ikke konkret, hvilke dokumenter vi taler om i Bidens sag. Men præsidenten står overfor en række undersøgelser. Ikke kun fra Justitsministeriet. Repræsentanternes Hus har til ansvar at holde øje med magten.

Og republikanere vil med sikkerhed dykke meget dybt ned i den her sag. Hvis de med stævninger får adgang til dokumenterne, vil der blive tjekket om der er krydsreferencer mellem de klassificerede dokumenter, og hvad Biden måske har brugt i sine bøger. Hvem der har haft adgang til dokumenterne, herunder hans søn, som republikanerne vil undersøge for sine udenlandske forretningsaftaler, mens Biden var vicepræsident.

Det er for tidligt at sige, om det her vil blive en sag, som kun den politiske elite i Washington vil gå voldsomt op i.

Det endelige udfald er ukendt. Og dermed også betydningen for næste præsidentvalg. Men demokraternes angreb på Trumps sag vil blive svær at håndtere, når Biden selv har haft klassificerede papirer i garagen. Og det folkelige image om sandhed og anstændighed, som Biden gerne vil signalere til USA er krakeleret i kanterne.