ANALYSE Republikanere har betalt en høj pris for at gå imod Trumps valgløgne

Valgtilforordnede og embedsfolk fortæller om frygt, trusler og bevæbnede mænd udenfor deres private hjem, efter de modsatte sig præsidentens påstande om valgfusk.

(Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Han bliver truet på livet, hans telefon og e-mail flyder over med had, og alle hans personlige oplysninger er blevet lækket på nettet.

Hans kone bliver forfulgt med sexistiske beskeder på sociale medier og i sms´er. Hans svigerdatters hjem er blevet invaderet.

Manden, der stilfærdigt fortalte amerikanerne ovenstående, er Brad Raffensperger, den øverstansvarlige for valghandlingen i delstaten Georgia. En afgørende svingstat, som Donald Trump tabte til Joe Biden.

Raffensperger er også republikaner og havde før præsidentvalget støttet genvalget af Trump, fortalte han på fjerdedagen af de offentlige høringer om, hvad der førte frem til, at Trump-tilhængere stormede kongressen 6. januar 2021.

Men da Trump ringede fra Det Hvide Hus kort efter valget og forsøgte at presse Raffensperger til "at finde" 11.780 stemmer, sagde han fra.

Antallet af stemmer, som Raffensperger skulle finde - eller rettere opfinde - ville have givet Trump én stemme mere end Biden og dermed sejren i Georgia. Raffensperger optog telefonsamtalen og offentliggjorde den.

Med andre ord: Prisen for at sige nej til Trumps valgløgn har været høj.

En samtale mellem daværende præsident, Donald Trump, og Brad Raffensperger bliver afspillet under den seneste høring om stormen på Kongressen den 6. januar 2022, som fandt sted tirsdag. (Foto: TOM BRENNER © Ritzau Scanpix)

'Tragisk parodi'

Det har den også for lederen af det republikanske flertal i Repræsentanternes Hus i Arizonas delstatsparlament, Rusty Bowers.

Hver lørdag står Trump-tilhængere udenfor hans hoveddør og råber i megafon, at han er en forræder og pædofil og skal i fængsel. Nogle af dem er bevæbnet og tilhører en voldelig militsgruppe.

Sådan har det været siden præsidentvalget i november 2020.

Før valget havde Bowers også støttet genvalget af Trump.

Men da Trump i november 2020 efter sit nederlag pressede Bowers til i praksis at annullere valget, sagde han fra.

I går kaldte han Trump og hans medsammensvornes forsøg på at kuppe præsidentvalget ved at sprede løgne og konspirationsteorier for "en tragisk parodi".

Her kan du høre, hvordan det lød, da en berørt Rusty Bowers under høringen fortalte, hvordan han og hans familie har oplevet chikanen foran deres hjem. Gruppen han henviser til er den højreekstreme, militante gruppe "Three Percenters":

'Umoralsk, farligt og u-amerikansk'

Andre var mere direkte og kaldte Trumps talrige forsøg på at omgøre vælgernes dom og kortslutte den fredelige overgang fra ét styre til det næste for:

- Et brud på forfatningen, umoralsk, farligt og u-amerikansk. Den 6. januar blev det også dødeligt, sagde demokraten Adam Schiff, som er medlem af den komite, der har brugt et år på at undersøge forløbet frem til stormen på kongressen.

Om Trumps handlinger også er kriminelle, er det op til justitsministeriet at afgøre.

Kongreshøringerne er en folkedomstol, hvor en politisk komite med medlemmer fra begge partier - to republikanske og syv demokratiske - fremlægger summen af over 1.000 vidneafhøringer, over 100.000 dokumenter og uendeligt mange timers videoer fra angrebet på kongressen.

I forbindelse med høringen den 9. juni blev der frigivet hidtil usete optagelser fra stormen på Kongressen. Du kan se et udsnit af videoen her. Vi advarer om, at videoen indeholder voldsomme billeder:

Politisk vold er blevet normaliseret

Men uanset hvad udfaldet bliver for Donald Trump er skaden sket. Politisk vold er blevet normaliseret.

De to vidners beretninger om trusler og had er kun toppen af isbjerget.

I en række stater er masser af embedsfolk og valgtilforordnede blevet forfulgt af Trump-tilhængere både på nettet og i deres daglige liv.

Nogle har måttet have livvagter. Nogle har valgt at træde tilbage og opgive deres job.

Begge dele varsler ilde for kommende valg, for hvem afløser dem som garanter for, at fremtidige valg forløber efter reglerne?

'De korrumperer vores demokrati'

I Arizona stiller republikaneren, Mark Finchum, for eksempel op til posten som øverstansvarlig for delstatens valghandlinger.

Han støtter fuld ud Trumps valgløgn, og han var blandt Trump-tilhængerne, da kongressen blev stormet.

Finchum er langt fra alene. Overalt i landet stiller Trump-tro kandidater op ved de primærvalg, som foregår i disse uger. Alle kolporterer de Trumps løgn om valgsvindel.

- Folk som tror på Trumps løgn, søger nu magt og indflydelse. De korrumperer vores demokrati. Hvis de får magt, ender det med en katastrofe, sagde formanden for kongreskomiteen, demokraten Bennie Thompson.

Republikanere vidner mod Trump - partiet støtter ham

Men den forstemmende sandhed er, at det ene af USA's to store partier, nu nikker godkendende til vold som politisk middel.

Det republikanske parti har officielt blåstemplet angrebet på kongressen som værende "legitim politisk diskurs".

Det republikanske parti fordømmer også høringerne om angrebet på kongressen. Kun to af partiets medlemmer er en del af komiteen, og de to har betalt for deres medvirken med deres politiske liv. De er udstødt af partiet.

Høringen tirsdag dokumenterede også, hvad der sker, når en skruppelløs præsident bruger sin platform i Det Hvide Hus og på Twitter, hvor Trump dengang havde næsten 90 millioner følgere, til at forfølge helt almindelig borgere, som blot gør deres pligt på et valgsted.

Bolsje blev til falske stemmer

Wandrea Moss fortalte amerikanerne, hvordan hendes liv blev fuldstændigt forandret, da Trump hang hende og hendes mor ud med navns nævnelse.

Begge arbejdede med at tælle stemmer i Georgias største valgdistrikt i storbyen Atlanta. Optællingen blev streamet direkte til omverdenen for at give fuld gennemsigtighed i processen. Men det blev familien Moss´ skæbne.

Wandrea ArShaye "Shaye" Moss under høringen torsdag den 21. juni 2022. Bag hendes sidder hendes mor, Ruby Freeman. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Ifølge Trump og hans tro væbner, tidligere New York borgmester Rudy Giuliani, rækker den ældre Moss på et tidspunkt datteren et USB-drev indeholdende 18.000 falske Biden-stemmer.

Wandrea Moss får i virkeligheden et ingefær-bolsje af sin mor. Der var ingen svindel i Georgia. Alle stemmer er talt tre gange med samme resultat - Trump tabte.

Er skaden sket?

Men på Twitter hænger Trump de to kvinder ud som svindlere, og så bryder helvede løs.

Moderen måtte gå under jorden og opgive at drive sin forretning.

Datteren er et nervevrag, som ikke tør gå udenfor en dør og har måttet opgive et job som embedsmand, hun havde haft i ti år.

- Vi kan ikke lade Amerika blive en nation af konspirationsteorier og vold, sagde republikaneren Lis Cheney, da dagens høring sluttede. Hun er næstformand i undersøgelseskomiteen.

Spørgsmålet er, om skaden allerede er sket.