Vidnesbyrd fra Trump-støtte: Præsidenten var "fucking ligeglad" med, at hans tilhængere bar våben

ANALYSE En af Trumps nærmeste river tæppet væk under ham.

Trumps og bagerst hans daværende hjælper, Cassidy Hutchinson, under valgkampen i september 2020. (Foto: © TOM BRENNER, Ritzau Scanpix)

Få minutter før Donald Trump skal tale til tusindvis af tilhængere på plænen bag Det Hvide Hus den 6. januar 2021, får han en dyster besked.

Secret Service - præsidentens særlige korps af livvagter - har beslaglagt masser af våben: Alt fra knive og spyd til pistoler, som Trump-tilhængere ville tage med igennem de metaldetektorer, som vagterne har sat op.

Netop derfor vil en stor del af Trump-tilhængerne ikke gå igennem metaldetektorerne og står nu på en stor plæne uden for det afspærrede område, hvor Trump skal tale. Blandt dem er folk med semiautomatiske geværer gemt under tøjet.

Trump bliver rasende og forlanger, at metaldetektorerne bliver fjernet, så alle kan komme ind:

- Jeg er fucking ligeglad med, om de har våben. De er her ikke for at gøre mig fortræd, råber Trump til sine rådgivere.

Metaldetektorerne bliver ikke fjernet, og få minutter senere holder Trump en brandtale, hvor han sender sine tilhængere mod Kongressen for “at kæmpe som ind i helvede” vel vidende, at grupper blandt tilhængerne er svært bevæbnet.

Vidne var helt tæt på præsidenten

Ovenstående blev tirsdag beskrevet af én af den tidligere præsidents nærmeste hjælpere, som var en del af samtalen bag scenen den dag.

Kvinden vidnede for rullende tv-kameraer i Washington under en høring i Kongressen, der skal kaste lys over, hvad der førte frem til stormen på Kongressen 6. januar 2021.

Cassidy Hutchinson havde sin gang i Trumps allerinderste kreds i Det Hvide Hus. Hun var rådgiver for præsidentens stabschef - hun havde kontor få skridt fra Det Ovale Kontor og var også særlig assistent for præsidenten selv. Hun var glødende republikansk partisoldat.

Cassidy Hutchinson fortæller i videoen, hvordan embedsmanden Tony Ornato fra Det Hvide Hus sad i en bil med Donald Trump d. 6. januar 2021, hvor Trump forsøgte at gribe ud efter halsen på chefen for sikkerhedsvagterne, Bobby Engel, da Trump ikke fik lov at køre til Kongressen.

Vidste det kunne eksplodere

Præcis derfor er det svært at overvurdere, hvor skadeligt Hutchinsons vidneudsagn er for den tidligere præsident: Ingen kan beskylde hende for at have politiske motiver for at ramme Trump, og ingen kan påstå, at hun ikke ved, hvad hun taler om.

Det billede, som amerikanerne hørte Hutchinson tegne af Det Hvide Hus og Trump op til stormen på Kongressen var intet mindre end rystende og en bombe i efterforskningen.

I dagene op til 6. januar var Trump og hans inderkreds fuldt ud klar over, at det kunne ende med vold, når tusinder af Trump-tilhængere ankom til Washington på den dag, hvor Kongressen formelt skulle godkende resultatet af præsidentvalget: At Trump tabte, og Biden vandt.

- Det kan komme til at gå helt, helt galt, sagde Trumps stabschef, Mark Meadows, til Hutchinson.

USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz stod midt i stormen foran Kongressen.

Forsøgte at kuppe justitsministerium

Trump havde i to måneder op til 6. januar igen og igen spredt en løgn om, at massiv valgsvindel havde frataget ham en jordskredssejr. Det har tidligere høringer klarlagt med stribevis af Trumps tidligere tro væbnere som vidner.

Præsidenten havde personligt og gennem håndgangne mænd lagt et voldsomt pres på de ansvarlige for valghandlingen i en række svingstater for at få dem til at kortslutte valget.

Trump havde beslutte at fyre ledelsen af justitsministeriet for i stedet at indsætte en loyal hjælper umiddelbart før stormen på Kongressen. Målet var at få ministeriet til at udsende en officiel meddelelse om, at der var fundet beviser på valgsvindel - hvilket der ikke var.

Det kom frem under en høring i sidste uge. Kun en trussel om, at samtlige ledere i ministeriet ville sige op og udvandre i protest, fik i sidste øjeblik Trump på andre tanker.

Cassidy Hutchinson under høringen 28. juni 2022. (Foto: © Mandel NGAN, Ritzau Scanpix)

Trumps sidste chance

Præsidentens sidste chance for at bevare magten var at forhindre, at Kongressen med vicepræsident Mike Pence i spidsen formelt godkendte valgresultatet 6. januar.

Med Cassidy Hutchinsons vidneudsagn har amerikanerne nu fået et billede af, hvor desperat Trump var på dagen, hvor Kongressen blev stormet.

Den følgende del af Hutchinsons vidnesbyrd er som andenhåndsvidne. Det Hvide Hus' embedsmand Tony Ornato har fortalt hende, hvordan Trump efter sin tale bag Det Hvide Hus satte sig ind i sin pansrede Limousine.

Trump forlanger at blive kørt til Kongressen, fortalte hun.

På det tidspunkt har hans tilhængere og militante ekstremister fra grupper som Proud Boys og Oathkeepers allerede stormet bygningen og er i kamp med politiet.

Trump sikkerhedsvagter afviser - det er for farligt.

Secret Service-agenter har set adskillige personer med AR15 - semiautomatiske rifler - og andre våben skjult under tøjet og nægter at køre præsidenten til Kongressen. I stedet sætter de kursen mod Det Hvide Hus, fortalte Hutchinson.

Trump bliver så rasende, at han forsøger at overtage rattet, og da det ikke lykkes, griber Trump ud efter halsen på chefen for sikkerhedsvagterne, fortalte hun.

Tilbage i Det Hvide Hus følger Trump kaosset og volden i Kongressen direkte i TV.

Trump udsender et tweet om, at vicepræsident Pence ikke har gjort sin pligt - underforstået ikke har kortsluttet den fredelige magtoverdragelse - og han hører sine tilhængere råbe “hæng Mike Pence”.

Trumps kommentar var ifølge Hutchinson: “Måske har han fortjent det.”

Det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Liz Cheney, under høringen i nat.

Tro væbnere bad Trump om benådning

I dag ved vi, at Trumps planer om at forhindre den fredelige magtoverdragelse, som er kernen i ethvert demokrati, ikke lykkedes.

Men for hver høring i Kongressen bliver det stadig tydeligere, hvor tæt på det kom. Havde det ikke været for enkeltpersoner både i Washington og i svingstaterne, som nægtede at adlyde præsidentens ordre om at sabotere valget, kunne USA være kastet ud i en krise uden fortilfælde.

At forsøget på at omgøre valgresultatet formentlig var kriminelt, dokumenteres af det faktum, at de fleste implicerede inklusive præsidentens stabschef kort efter stormen på Kongressen søgte om at få en benådning fra Trump, så de ikke kunne retsforfølges efterfølgende.

Ingen af dem fik en benådning - og spørgsmålet er nu, om Hutchinsons vidneudsagn var den rygende pistol, som kan være grundlaget for en retssag mod Donald Trump for hans rolle i et kupforsøg.

Tidligere præsident Donald J. Trump på storskærm under Cassidy Hutchinsons vidneudsagn i Kongressen. (Foto: © Eric Lee, Ritzau Scanpix)

Trusler mod vidner

Udspørgeren i høringen var det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Liz Cheney.

Inden hun afsluttede høringen, fortalte hun amerikanerne, at Trump og folk omkring ham har forsøgt at påvirke adskillige af de vidner, som under ed har fortalt, hvad de ved.

Vidnerne - altovervejende tidligere tro væbnere for Trump - har fået opringninger med slet skjulte advarsler, der er som taget ud af en mafia-film.

"Han beder mig fortælle dig, at han tænker på dig. Han ved, at du er loyal", lød én af beskederne, ifølge Cheney.

- Det er en forbrydelse at påvirke og true vidner, mindede Cheney amerikanerne om, inden høringen sluttede.

Under høringen skrev Donald Trump ud på sit eget sociale medie, Truth Social, og afviste mange af anklagerne, som Cassidy Hutchinson kom med.

Rettelser: I de første udgaver af artiklen fremgik det, at Cassidy Hutchinson fortalte, at Trump tog kvælertag på chefen for sikkerhedsvagterne. Vi har nu præciseret, at hun fortalte, at Trump greb ud efter hans hals. Vi desuden tilføjet, at dele af Cassidy Hutchinsons vidnesbyrd består af andenhåndsberetninger.