ANALYSE 'Socialisten' Sanders og milliardæren Trump har en ting til fælles

Vælgerne i USA søger mod politikere, som udstråler noget ægte og troværdigt.

I den lille by Manchester i New Hampshire stod tusinder i går i kø i silende, iskold regn for at sikre sig en plads indenfor i byens stadion, hvor præsident Trump optrådte. (Foto: JOSEPH PREZIOSO © AFP or licensors)

Hvad har den 78-årige erklærede socialdemokrat, Bernie Sanders, og den 73-årige byggematador og tidligere reality-tv vært, Donald Trump, tilfælles?

Ja, de håber begge at have adresse i Det Hvide Hus efter valget til november, og de er begge hvide mænd og bedstefædre.

Men der er noget andet og vigtigere, de har tilfælles.

For hvor forskellige de end er som mennesker og politikere, så har de den samme tiltrækningskraft på amerikanerne: De begejstrer deres tilhængere.

De er som lederne af hver deres sportshold, hvis fans jubler og hujer og føler sig som en del af en bevægelse. Noget, der er større end dem selv.

I nogle timer natten til tirsdag dansk tid trådte det billede helt tydeligt frem i den lille by Manchester i staten New Hampshire.

Midt i byen stod tusinder i kø i silende, iskold regn for at sikre sig en plads indenfor i byens stadion, hvor præsident Trump optrådte ved ét af hans støjende stadion-events.

Donald Trumps støtter tager selfies, mens de venter. (Foto: Rick Wilking)

Han var i byen for at drille demokraterne, som afholder et vigtigt primærvalg i dag.

Ikke langt derfra stod andre tusinder i kø for at komme ind til en valgfest for Bernie Sanders med rockmusik og stjernedrys fra det demokratiske parti i skikkelse af kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez.

Sanders står til at vinde New Hampshire.

Ægtheden vinder

Ingen andre politikere i USA kan gøre det samme lige nu. Ingen andre har den stærke appel til vælgerne.

Tidligere borgmester i South Bend, Pete Buttigieg. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Forklaringen er, at begge mænd - alle deres modsætninger til trods - udstråler samme ægthed og troværdighed i deres følgeres øjne: En autencitet, som tydeligvis er det, som et flertal af amerikanske vælgere efterspørger.

Det betyder ikke, at der ikke er plads til andre kandidater, som appellerer til vælgerne på mere traditionelle måder.

Som den 38-årige tidligere borgmester og nye stjerne i det demokratiske felt af præsidentkandidater, Pete Buttigieg.

Han taler om håb og forandring på en måde, som får mange til at se ham som en hvid Obama. Han får pengestøtte fra mange sider, blandt andre fra rige folk fra Wall Street og lederne af store koncerner, sådan som Hillary Clinton gjorde det.

De unge vælgere møder frem, når Bernie Sanders holder taler i Manchester. (Foto: KATHERINE TAYLOR)

En kæmpe græsrodsbevægelse

Men han har ikke begejstret millioner af især unge amerikanere på tværs af etnicitet og geografi, sådan som Bernie Sanders har.

Blandt flere unge vælgere i New Hampshire er Sanders populær:

Sanders har skabt den største græsrodsbevægelse i amerikansk politisk historie og kan med små pengedonationer fra syv millioner amerikanere fortsætte sin valgkampagne, så længe han vil.

Han skylder ikke nogen noget - og han har ikke ændret sit budskab i de sidste 30 år.

Sanders vil dybest set lave USA om til en stor version af Danmark med omfordeling og velfærd. Her er ikke politisk spin og ingen varm luft. Det, du ser, er det, du får.

Og den ægthed og troværdighed begejstrer især unge vælgere i en grad, som får det til at løbe koldt ned ad ryggen på det etablerede system i det demokratiske parti.

For kan Bernie Sanders slå Donald Trump? Eller vil hans “socialisme” - hvad vi ville kalde velfærdspolitik - skræmme vælgerne, så Sanders aldrig vil kunne samle et flertal af amerikanerne bag sig?

Nye tider

Præcis samme bekymringer om valgbarhed havde det republikanske parti om Donald Trump, da han var én blandt 16-17 præsidentkandidater fra partiet i 2016: Han kunne aldrig vinde partiets nominering - og senere: Han kunne aldrig vinde over Hillary Clinton ved præsidentvalget.

Hvis valget i 2016 kan lære os noget, så må det være aldrig at sige aldrig.

Det er nye og usikre tider i USA.

Uligheden er ekstrem. Drømmen om social opstigen er kun en drøm for de allerfleste. Selv amerikanere med et godt job risikerer at gå konkurs, hvis de bliver syge. Det har fire år med Donald Trump ikke ændret på, snarere tværtimod.

New Hampshire-vælger Tom Renson er ikke begejstret for præsident Trump:

Modstanden mod Trump har galvaniseret Bernie Sanders' politiske base.

Ligesom Trump har galvaniseret sin egen base ved bevidst kun at være præsident for halvdelen af landet.

Begge mænd har på hver deres måde skabt en politisk platform, som deres tilhængere opfatter som fuldstændigt autentisk.

Renset for pæne manerer og elegante taler. De er rå og ægte, og deres vælgere elsker dem for det.