ANALYSE: Trump er stadig chefen i det republikanske parti. Nu satser han stort på politisk comeback

Trods flere nederlag har Donald Trump alligevel fastholdt en rolle som chefen i det republikanske parti.

Donald Trump taler her under et vælgermøde i Pennsylvania den 6. maj. (Foto: HANNAH BEIER © Ritzau Scanpix)

Han har kontor i en nedlagt brudesuite på et lille hotel i Florida. Han har ingen officiel position i sit parti. Men alligevel er han den mest magtfulde figur i det republikanske parti lige nu.

Alle amerikanske præsidenter før ham er stilfærdigt forsvundet ud i glemslen, når de er rykket ud af Det Hvide Hus. Det øjeblik, de mistede magtens brynje, var de henvist til historiebøgerne.

Men ikke Donald Trump.

Selv om han førte sit parti til det ene valgnederlag efter det andet - først mistede det flertallet i Repræsentanternes Hus og Senatet og to år senere præsidentposten - så har Trump formået at fastholde en rolle som partiboss.

Hans magt i partiet kan måles på flere parametre. Trump er langt bedre end selve det republikanske parti til at samle penge ind fra små som store donorer. Han fylder sin egen kasse med penge til fremtidige valgkampagner dobbelt så hurtigt som partiet.

Trump-støtte er hård politisk valuta

Men den vigtigste valuta, som Trump handler med, er hans støtte og opbakning til republikanske kandidater, som han personligt håndplukker.

Kandidater, som lige nu er i gang med valgkamp frem til de primærvalg, som afgør, hvilke kandidater de to partier stiller op ved midtvejsvalget til november.

Nogle gange kaster Trump sin støtte ind i valgkampen for en en kandidat, som håber at blive senator i Kongressen i Washington. Andre gange er den en kandidat, som vil være guvernør i en delstat. Og lige så tit er det kandidater til langt mere marginale poster - men ofte i de svingstater, som Trump tabte til Biden ved præsidentvalget i 2020.

  • Donald Trump står her sammen med senatskandidaten Mehmet Oz, som Trump har erklæret sin støtte til. (Foto: Jeff Swensen © Ritzau Scanpix)
  • Der skal mere end regn til at stoppe Trumps støtter i at få et glimt af den tidligere præsident. (Foto: Jeff Swensen © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Trump-kandidater har fat i partiets base

Trump bryster sig selv af, at ud af 122 republikanske kandidater, som han har støttet i det sidste år, har et flertal af republikanske vælgere sat kryds ved de 120.

Med andre ord: Den republikanske vælgerbase er klart mest aktiv i primærvalg-sæsonen, og den lytter til Trump og stemmer på Trump-agtige kandidater.

Ofte kæmper flere republikanske kandidater i samme valgkreds eller delstat om at få Trumps opbakning. De valfarter til Mar-a-Largo hotellet i Florida og får foretræde for Trump.

  • 'Savner I mig?', står der på denne mands t-shirt under et vælgermøde i Pennsylvania. (Foto: HANNAH BEIER © Ritzau Scanpix)
  • Donald Trump nyder fortsat stor opbakning blandt de republikanske vælgere. (Foto: HANNAH BEIER © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Skal bekende sig til “den store løgn”

For overhovedet at gøre sig håb om at komme i betragtning til at få Trumps støtte, skal kandidaterne vise ham ubetinget loyalitet.

De skal offentligt bekende sig til Trumps løgnhistorie om, at han blev frasvindlet en valgsejr i 2020, og at han i virkeligheden vandt valget. Ingen kandidat har fået Trumps opbakning uden at gøre det.

Et eksempel er J. D. Vance, som i denne uge stillede op til et primærvalg i Ohio. For seks år siden var Vance meget kritisk overfor Trump og kaldte ham bl.a. for 'Amerikas Hitler'. I dag er Vance vendt 180 grader og kalder Trump 'den bedste præsident i min levetid'.

Før Trump kastede sin støtte bag Vance, lå han på tredjepladsen i meningsmålingerne. Forleden vandt han overbevisende.

Donald Trump nyder stadig stor opbakning blandt de republikanske vælgere. (Foto: HANNAH BEIER © Ritzau Scanpix)

Grænser for Trumps magt?

De kommende uger vil vise, hvor stor magt Trump har i partiet.

En række Trump-støttede kandidater skal møde vælgerne i primærvalg, hvor de er bagud i målingerne - eksempelvis i Georgia, hvor den siddende republikanske guvernør Brian Kemp er langt foran den Trump-støttede kandidat David Perdue.

Kemp var én af de republikanske politikere, som i november 2020 modstod et massivt pres fra præsident Trump for at kortslutte valget i Georgia, som Biden vandt.

Trump giver demokraternes håb

Men selv hvis nogle af Trumps kandidater snubler, så er det lykkedes for Trump at sikre, at han selv bliver en del af valgkampene landet over, selv om han ikke er på stemmesedlerne.

At han i højeste grad tegner det republikanske parti og samtidig baner vejen for sit eget mulige politiske comeback ved præsidentvalget i 2024.

Og præcis det forhold giver det demokratiske parti et glimt af håb forud for midtvejsvalget, hvor partiet ser ud til at miste flertallet i Repræsentanternes Hus i Washington og måske også i Senatet.

Demokraternes udfordring er, at vælgerne er godt utilfredse med præsident Biden.

Præsidentens opbakning i meningsmålingerne er mildt sagt mager, og selv om at økonomien er god i USA, så føles det ikke sådan for amerikanerne. En historisk høj inflation får priserne på alt fra mad til benzin til at stige kraftigt.

Derfor vil det være en kærkommen mulighed for demokraterne at kunne føre valgkamp mod Trump og hans hær af kandidater til november.

I mangel af egne politiske succeser er det fristende at ty til angreb på modstanderen - og demokraterne er som bekendt før lykkedes med at besejre Trump ved stemmeboksene.