Analyse: Tysk fred følges nøje af danske rockere

De tyske rockergrupper Hells Angels og Bandidos har indgået en fredsaftale. Nu håber Bandidos, at den tyske aftale gør indtryk på de danske grupper.

Efter flere års blodig rockerkrig i Tyskland har Hells Angels og Bandidos indgået en fredsaftale. Meddelelsen blev sendt ud på sms til alle implicerede rockere i morges. Freden kommer efter en stribe drab og drabsforsøg og ikke mindst nedskydningen af en tysk politimand i marts måned.

Politimanden blev dræbt af en 43-årig HA-rocker under en anholdelsesaktion i Rheinland-Pfalz, formentlig fordi rockeren troede, at politibetjentene var folk fra Bandidos, der var kommet efter ham.

Tyske myndigheder havde fået nok

Efter drabet på politimanden havde de tyske myndigheder fået nok. Bandidos og Hells Angels blev forbudt i delstaten Slesvig-Holsten i slutningen af april, lige som Hells Angels allerede var forbudt i Hamborg.

Samtidig opfordrede det tyske kriminalpolitiforbund BDK til et generelt rockerforbud i hele forbundsrepublikken. Ifølge kilder i rockermiljøet var det især denne trussel, der fik de stridende parter til forhandlingsbordet og altså endte i pinsefreden.

Tilspidset stemning i DK

Fredsaftalen i Tyskland følges meget tæt af Bandidos og Hells Angels i Danmark. Det skyldes både de tætte bånd i mellem klubberne i Danmark og Tyskland, samt det faktum, at forholdet i mellem de to store danske rockerklubber har været anstrengt de seneste måneder.

- Man kan håbe, at den tyske fred vil have en positiv indvirkning på situationen i Danmark, sagde præsidenten for Bandidos i Danmark Jim Tinndahn tidligere i dag til DR Nyheder. Da Tinndahn samtidig er præsident for Bandidos i hele Europa har fredsaftalen i Tyskland også rundet ham.

Hos Hells Angels holder man også øje med situationen syd for grænsen. HA's talsmand Jørn Jønke Nielsen vil ikke udtale sig om tyske forhold, men udtrykker glæde over den tyske fred.

Ikke helt forbundne kar

Der er dermed ingen tvivl om, at freden i Tyskland kan virke nedkølende på den efterhånden temmelig ophedede atmosfære i den danske rockerverden. Men der er desværre ingen garanti. For selv om klubberne i Danmark og Tyskland står hinanden nær og mødes ofte, så har historien, på godt og ondt, vist, at der ikke er tale om helt forbundne kar.

Hverken krig eller fred behøver at brede sig over grænserne i den internationale rockerverden. Da de danske, norske og svenske rockere bekæmpede hinanden under den Store Nordiske Rockerkrig i slutningen af halvfemserne, bredte konflikten sig ikke ned i Europa.

Og selv om Hells Angels og Bandidos i Tyskland har skudt på hinanden siden 2007, har det ikke bredt sig op i Norden. På samme måde har lokale fredsaftaler heller ikke nødvendigvis spredt sig til andre lande.

Kraftig oprustning

I Danmark har både Hells Angels og Bandidos oprustet kraftigt de seneste måneder. HA har samlet næsten alle de mindre danske rockerklubber under deres rød/hvide farver under navnet Devils Choice (Djævlens Udvalgte). Bandidos har som modsvar danne deres støttemotorcykelklub Cobra MC. HA har haft stort held med at samle kriminelle unge mænd i support-klubben AK81. I begyndelsen af maj dannede Bandidos deres pendant: Guardias Diablo (Djævlens Vogtere).

Guardias Diablo har dertil det tvist, at de til dels består af fjender af HA - nemlig tidligere indvandre bandemedlemmer. Ydermere har Bandidos dannet reelle Bandidos chapteres (afdelinger) i Kolding og i den traditionelle HA-by Randers, inden for de seneste måneder. Dannelsen af disse klubber er sket uden foregående aftale med HA, hvilket den gamle fredsaftale mellem rockerne ellers tilskriver. Men den finder Bandidos sig ikke længere bundet af.

De mener nemlig at HA har brudt aftalen, ved at optage seks frafaldende banditter fra Aalborg i Hells Angels tidligere på året. De gensidige beskyldninger om aftalebrud og den voldsomme oprustning, har ført til en meget fortættet atmosfære i den danske rockerverden i dette forår. Spørgsmålet er nu, om den tyske fred kan lette på det tryk.