ANALYSE USA er en krudttønde, drabet på Floyd er gnisten

Corona-pandemien har ramt sorte amerikanere hårdt, og den økonomiske smerte er først lige begyndt.

Kampklædt politi jagter en mand i den amerikanske hovedstad Washington DC under en demonstration mod drabet på George Floyd. (Foto: STRINGER)

De sidste tre måneder har i alvorlig grad rokket ved den optimisme, som almindeligvis

præger
amerikanerne. Det har været måneder, som har rystet alle dele af det amerikanske samfund.

En sygdom, som de færreste havde hørt om i februar, har kostet over 100.000 amerikanere livet. Økonomien er lagt i ruiner, og hver fjerde arbejder har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse.

Nøden banker på, nogle steder holder folk i kilometerlange bilkøer for at få gratis mad - og i et delstatsparlament er

bevæbnede
hvide militsfolk trængt ind for at kræve samfundet åbnet.

USA er en krudttønde

Alt sammen i et valgår med få måneder til et præsidentvalg, hvor fronterne er trukket usædvanligt skarpt op. Til sammen en krudttønde, som bare venter på en gnist for at antænde.

  • Demonstrationer mod George Floyds død har spredt sig over hele USA. Her foran en vandaliseret McDonald's i byen Philadelphia. (Foto: Mark Makela © 2020 Getty Images)
  • Stribevis af forretninger i New York er i nat plyndret. (Foto: Justin lane)
  • Demonstranter forsøger at forhindre USA's præsident Donald Trump i at gå igennem en park i Washington DC for billeder til pressen. (Foto: STRINGER)
  • Demonstranter rækker knyttede næver i vejret for at vise deres vrede over drabet på George Floyd. (Foto: Robyn BECK © AFP or licensors)
  • Demonstranter i byen Denver. (Foto: Michael Ciaglo © 2020 Getty Images)
1 / 5

Så kom den brutale video-optagelse fra en mobiltelefon, som viser en hvid betjent siddende med knæet på nakken af en sort mand, der ligger med ansigtet i asfalten og håndjern på ryggen.

Mobil-video blev gnisten

8 minutter og 48 sekunders video, hvor den anholdte forgæves siger, at han ikke kan trække vejret. Han døde kort efter som den seneste i en række af sorte ofre for hvide politifolks

adfærd
- og nu eksploderer protesterne i byer på tværs af USA.

Se en del af videoen herunder. Vi skal advare om voldsomme billeder.

Historien viser, at når protester og optøjer breder sig og bliver et nationalt fænomen i USA, så er der næsten altid et sammenfald af omstændigheder som drivkraft. Der er en frustration og vrede i brede dele af befolkningen, som rækker ud over den lokale gnist, som antænder krudttønden. De faktorer findes til overflod nu.

Sorte ramt hård af corona

Sorte og farvede amerikanere er uforholdsmæssigt hårdt ramt af corona-pandemien.

I eksempelvis Kansas er risikoen for at dø af Covid-19 syv gange højere for en sort amerikaner, end den er for en hvid. Andre tal viser, at i otte ud af de ti af de områder, som er hårdest ramt af Covid-19, er flertallet af indbyggerne sorte eller farvede.

Hovedforklaringen er fattigdom og sorte og farvedes mangel på adgang til lægehjælp og gode hospitaler.

Uligheden i USA er så markant, at man i mange tilfælde kan læse ud af et postnummer, om børn i det område har en chance i livet eller ej. Om de kan få en uddannelse og et godt job.

Og den sociale og økonomiske ulighed vender den tunge ende nedad for USA's sorte og farvede befolkning i en grad, som får borgerretsforkæmpere til at tale om en institutionaliseret og

systematisk
racisme.

Race-spændinger vokser

Samtidig er de racemæssige spændinger taget til gennem de tre år, hvor Donald Trump har været præsident. Trump lancerede sin

valgkamp
med voldsomme udfald mod
illegale
immigranter fra Mexico, og hans mest effektive valgløfte handlede om at bygge en mur langs grænsen mod syd for at holde fremmede ude.

Og spændingerne er taget til, mens Trump har opholdt sig i Det Hvide Hus. I 2017 endte en højre-ekstremistisk march i byen Charlottesville et par timer fra Washington DC i blodigt kaos og drab. Året efter drev had mod jøder en sværtbevæbnet mand til at begå en massakre i en

synagoge
i
Pittsburgh
. I El Paso gik en ung hvid mand ind i et stort varehus for at myrde mennesker, der lignede latinamerikanske immigranter. 23 blev dræbt.

Økonomisk smerte

På toppen af alle de faktorer kan lægges den økonomiske krise, som amerikanerne først nu for alvor begynder at mærke.

I de sidste måneder har den værste økonomiske smerte været dulmet af hjælpepakker til virksomheder og ansatte. Samtidig har der været indført et stop for, at folk kunne blive smidt ud af deres bolig, hvis de ikke kunne betalte

husleje
. Begge dele ender nu.

Fra denne uge kan udlejere i en lang række stater igen bede

myndighederne
om hjælp til at sætte folk på gaden, hvis de ikke betaler
husleje
. I byer over hele USA gør
sheriffer
sig derfor klar til igen at skulle ud og sætte borgere på gaden og med over 40 millioner amerikanere uden job, får de travlt.

Lang varm sommer

Samtidig ser der ikke ud til at være mere økonomisk hjælp på vej fra Washington. Det betyder, at mange små og store virksomheder, som ad den vej har klaret sig gennem krisens første uger, nu kan blive tvunget til at skære ned eller helt lukke.

Læg dertil, at landets skoler har været lukket i to måneder eller mere, og at millioner af teenagere derfor har masser af tid til rådighed. Og at præsident Trump i aftes valgte ikke at række hånden frem mod demonstranterne men at knytte næven og true med at sætte amerikanske soldater ind mod amerikanske borgere for at slå uroen ned:

Så har man noget, der ligner opskriften på en lang, politisk overophedet sommer i USA.

Facebook
Twitter