ANALYSE USA vinder kapløbet om at komme ud af coronakrisen

USA tabte kampen mod covid-19, men vinder nu kapløbet om at få befolkningen vaccineret.

I USA er det muligt at få et stik på mange apoteker - og det har Steffen Kretz benyttet sig af. (Foto: Steffen Kretz © DR Nyheder)

Forleden stod jeg i kø på et apotek i delstaten Maryland under et papskilt, hvorpå der stod 'Covid-19 vaccination'.

En halv time senere var jeg en del af en hastigt voksende gruppe mennesker i USA. Nemlig de omkring 31 procent af befolkningen, som har fået mindst ét skud vaccine.

For mens vaccinationerne i Danmark og resten af EU sker i foruroligende roligt tempo, så sprøjter vaccinerne bogstaveligt talt ud her i USA.

Vacciner ud i lyn-tempo

Knap 105 millioner amerikanere fået mindst én dose vaccine, og for hver uge stiger tempoet i udrulningen af vaccinerne. Alene i den seneste uge har 20 millioner amerikanere rullet ærmet op og fået et stik.

Til sammenligning er det kun 13 procent af danskerne, som har modtaget mindst ét skud vaccine, og i det meste af EU ser det ikke bedre ud. I Italien er det kun 12 procent af befolkningen, som har modtaget ét skud vaccine, og med problemerne for AstraZeneca-vaccinen sker vaccinationerne i EU nu endnu langsommere.

Med andre ord: USA ser ud til at vinde kapløbet om at komme først ud af pandemien - og ikke mindst først ud af det økonomiske kvælergreb, som covid-19 har taget på en række brancher og industrier i det seneste år.

Helt konkret siger de amerikanske sundhedsmyndigheder, CDC, nu, at færdigvaccinerede borgere igen kan rejse uden den store risiko.

Amerikanerne er begyndt at flyve igen. Tidligere på ugen oplyste flyselskabet American Airlines, at deres billetsalg er tilbage på 90 procent af, hvad det var før corona. (Foto: Eduardo Muñoz © Scanpix)

Lufthavne landet over har allerede i de sidste uger kunnet måle en støt fremgang i antallet af rejsende. Nu kan både flyselskaber, hoteller, restauranter og resten af underholdningsindustrien i USA begynde at drømme om mere normale tilstande.

En million job skabt i marts

Samtidig viser de seneste jobtal, at der blev skabt knap en million nye job alene i marts måned i USA. En markant fremgang i forhold til månederne før og et tegn på, at USA er begyndt at arbejde sig ud af den krise, som coronapandemien har skabt.

Tallene betyder ikke, at alt er godt her: Der er stadig mange nye smittede hver dag. Dødstallet er stadig højt, og CDC advarer om, at en fjerde bølge af covid-19 kan være under opsejling, fordi mange delstater åbner op, inden det kan gøres sikkert.

Rochelle Walensky, som er chef CDC, kom tidligere på ugen med en kraftig opfordring til amerikanerne om ikke at sænke paraderne:

Men den succesfulde udrulning af vacciner betyder, at USA ser ud til at komme væsentligt hurtigere ud af pandemikrisen end EU og dermed Danmark.

Fokus på nationale interesser

Der er adskillige forklaringer på, at USA overhaler EU i kapløbet om at vaccinere sig ud af krisen. Den vigtigste er, at USA har haft et klart fokus på nationale interesser, mens EU har fokuseret på at give alle lande i unionen lige adgang til vacciner.

Da Trump-regeringen satte gang i Operation Warp Speed kastede de amerikanske myndigheder kolossale beløb ind i et offentligt-privat samarbejde om lynhurtig udvikling og godkendelse af nye vacciner mod covid-19 og gav medicinalfirmaerne fripas i forhold til at kunne blive retsforfulgt for eventuelle bivirkninger.

EU-Kommissionen handler langsommere og gik efter at købe vaccinerne til den lavest mulige pris og fritog ikke producenterne for ansvar.

USA fik jackpot med investeringer i vacciner

Modsat EU investerede USA enorme beløb i udvikling af en række vacciner uden at vide, om de nogensinde blev anvendelige.

Heldigt for amerikanerne var der jackpot med to af vaccinerne - dem fra Pfizer og Moderna - og dermed havde USA sikret sig millioner af vacciner, som bliver produceret her i landet.

Præsident Biden har i de sidste måneder accelereret produktionen og distributionen, og alle voksne amerikanere kan per 19. april tilbydes en vaccine, siger han.

Præsident Biden vil blandt andet skrue op for vaccinerne ved at udvide antallet af steder, hvor man kan få et stik. I forvejen kan amerikanerne blive vaccineret på omkring 17.000 apoteker rundt om i landet. Det bliver nu udvidet til 40.000 apoteker (Foto: Stefani Reynolds / POOL © Scanpix)

Og i takt med at næsten en tredjedel af befolkningen har taget imod et stik, falder amerikanernes skepsis overfor vaccinen. Et markant flertal i USA siger nu, at de vil tage imod en vaccination mod covid-19, mens samme tal i for eksempel Frankrig er under 50 procent.

Amerikansk comeback

Så alt i alt er der lys for enden af tunnellen for amerikanerne.

Det sidste år har på mange måder været forfærdeligt her i USA. Langt over en halv million mennesker er døde med covid-19 - og det er flere hundredetusinde flere, end det var nødvendigt, erkendte den tidligere leder en corona-taskforce i præsident Trumps Hvide Hus.

For USA's håndtering af pandemien har været katastrofal.

Til gengæld har satsningen på vaccine-udviklingen været en succes, som nu lægger grunden for et amerikansk comeback.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk