Analytiker: Bombeangreb i Pakistan svar fra Taliban

Angrebet på park i Pakistan, er svar fra pakistansk Taliban på militærets offensiv, vurderer Diis-analytiker.

Angrebet er det seneste angreb i en lang stribe, der har hærget Pakistan i 2016. (Foto: Arif ALI © Scanpix)

En selvmordsbombe har forårsaget mange dræbte og sårede i den nordøstlige pakistanske by Lahore. Det er det seneste angreb i en lang stribe, der har hærget Pakistan i 2016.

Pakistansk Taliban har taget ansvaret. Det var samme gruppe, der stod bag angrebet på Bacha Kahn universitetet i januar og bombningen af en bus i Peshawar i marts. Atypisk er søndagens angreb dog sket i den nordøstlige del af Pakistan.

Pakistansk Taliban holder til i den bjergrige og ufremkommelige nordvestlige del af Pakistan ind mod Afghanistan, der er hjemsted for en stribe selvrådende klaner.

- Det er et lovløst område, hvor stammerne har magten, siger analytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier Thomas Galasz Nielsen.

Pakistansk Taliban angreb i 2014 en skole under det pakistanske militær og dræbte 141 mennesker, herunder 132 børn. Det har ført til, at Pakistan har gennemført en større offensiv i stammeområdet.

- Det er det, vi ser en reaktion på nu. Militæret har haft en nogenlunde succes, så der kommer en modreaktion.

- Det ser ud til, at de nu prøver at sprede konflikten til andre dele af Pakistan ved at angribe i Lahore, siger analytikeren.

Det ses ofte, at skylden for angreb i Pakistan bliver lagt på indiske eller iranske hemmelige planer. Det ser Thomas Galasz Nielsen dog mest som konspirationer.

Thomas Galasz Nielsen fortæller, at et af de grundlæggende problemer er, at den økonomiske krise har ramt Pakistan hårdt og at landet fortsat lider økonomisk.

/ritzau/