Analytiker efter dødelig eksplosion i Tyrkiet: Bemærkelsesværdigt at Erdogan så hurtigt spekulerer i terror

Dagens eksplosion i Istanbul har dræbt mindst seks personer.

Retsmedicinere undersøger området, hvor eksplosionen fandt sted søndag eftermiddag. (Foto: © Yasin Akgul, AFP or licensors)

En eksplosion på Istanbuls berømte gågade Istiklal resulterede i eftermiddags i mindst seks personers død og sendte chokbølger gennem Tyrkiet.

Den berømte gågade blev lukket helt af efter eksplosionen. (Foto: © Ümit Bektas, Ritzau Scanpix)

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, kalder det for et bombeangreb, og Tyrkiets vicepræsident, Faut Oktay, har senere peget på, at en kvinde med en bombe kan stå bag.

Spørger man Hetav Rojan, der er journalist og analytiker med kendskab til Tyrkiet, så samler mistankerne fra Tyrkiets side sig et sted, selvom det er for tidligt at sige noget endegyldigt.

- Lige nu går mistanken i regeringskredse i Tyrkiet på Islamisk Stat, som også tidligere har stået bag en række angreb på selvsamme gade i selvsamme bydel, som eksplosionen i dag er indtruffet på, siger han.

Tyrkiet blev mellem 2015 og 2017 ramt af en række dødelige bombeangreb, hvor både Islamisk Stat og ulovlige kurdiske grupper stod bag. Her blev selvsamme gade den 19. marts 2016 ramt af et selvmordsangreb, hvor fem personer mistede livet og 36 blev såret, skriver The Guardian.

Siden har landet været forskånet, men Hetav Rojan vil alligevel gerne sætte ord på, om Tyrkiet er i en udsat situation, når det kommer til mulige angreb.

- Islamisk Stat har et stort sympatinetværk i Tyrkiet, fordi de længe har været logistisk rygrad for dem. I ti år har Islamisk Stat haft glæde af at kunne bruge Tyrkiet og dens lempelige tilgang til Islamisk Stat til at kunne bygge sovende celler i Tyrkiet, der kunne arrangere og organisere distribution af tropper, materiel og våben til slagmarken i Syrien.

- Så der er grupper i Tyrkiet, som har evnerne og viljen til at kunne gennemføre sådan et angreb, men det er for tidligt til at sige noget om, hvem det kunne være, siger Hetav Rojan.

Han vil heller ikke udelukke, at Tyrkiets militære tilstedeværelse i Nordsyrien som en del af trepartsaftalen med Rusland og Iran kan have gjort Tyrkiet til et oplagt mål.

- De seneste uger er volden eskaleret i de tyrkisk-kontrollerede områder, hvor Tyrkiets lokale krigsherrer kæmper om territorie. Her er Tyrkiet kommet i klemme, da hver af de bekrigende krigsherrer efterlyser større loyalitet fra Tyrkiet, siger Hetav Rojan.

Videoen viser folk flygte gennem Istanbuls gader efter eksplosionen:

Situationen i Tyrkiet er anspændt

Det er endnu meget tidligt at kunne konkludere noget som helst.

Samtidig skaber det heller ikke yderligere klarhed, at en ny sikkerhedslov i Tyrkiet betyder, at al information centreres om regeringen, så medierne får meget lidt information at arbejde med, fortæller Hetav Rojan.

Men ifølge ham har landet været i en anspændt situation på det sidste, hvor politiske uenigheder, stigende inflation og en svækket national møntfød har været elementer, der har trukket fronterne i landet op.

- Alle omstændighederne for et terrorangreb eller et politisk angreb er lige nu til stede i Tyrkiet. Du har en rekordhøj inflation, du har politisk ustabilitet, og du har en regeringsførelse, der lige nu skaber splid i samfundet. Halvdelen af vælgerne stemmer på regeringspartiet, og næsten halvdelen stemmer imod.

- Når man kigger på, hvordan terrorister og militante aktivister plejer at bruger terrorangreb på, så plejer det at være i situationer, hvor polariseringen i samfundet er høj og kan skabe mere ravage, men det er for tidligt at sige, hvilken organisation der måtte have stået bag, siger Hetav Rojan.

Videoen nedenfor viser fortsat politi i gaderne om aftenen efter eksplosionen:

Erdogan: 'Det lugter af terror'

Allerede kort tid efter eksplosionen kaldte Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, det for et modbygeligt angreb.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, på et pressemøde om eksplosionen i Istanbul. (Foto: © The Associated Press)

Det gjorde han på et pressemøde, hvor han svor, at det vil slå fejl for dem, som forsøger at udøve terrorisme mod Tyrkiet. Han sagde direkte, at "det lugter af terror", selvom han pointerede, at intet er sikkert, skriver AP.

Ifølge Hetav Rojan er det bemærkelsesværdigt, at præsidenten så hurtigt pegede i den retning.

- Vi har tidligere set, at Erdogan har brugt terroangreb, eksplosioner eller politisk vold til sin egen fordel ved at stille sig selv som garant for borgernes tryghed og slå ned på grupper, der vil splitte Tyrkiet, siger han.

- Mange af hans vælgere er arbejdende og meget islamisk konservative. De har stemt på Erdogan, fordi han kan skaffe brød på bordet, bedre infrastruktur og bedre basale levevilkår for de her mennesker. Enhver form for utryghed og ustabilitet vil netop med til at give Erdogan gode kort på hånden, så han kan love tryghed.