Analytiker: Islamisk Stat har vokset sig stærk i Sinai

Det storstilede angreb i Egypten viser, at terrororganisationen er en voksende trussel mod landet.

Angrebet i går skete nær Egyptens grænse til Israel, hvor kampevogne er kørt i stilling. (Foto: © AMIR COHEN, Scanpix)

Den egyptiske hær siger, at over 100 blev dræbt, da terrorister i går gennemførte en stribe koordinerede angreb mod politi og militærposter i den nordlige del af Sinaihalvøen i Egypten.

17 af de dræbte var egyptiske soldater, mens resten var islamister fra gruppen Sinai Provins, oplyser hæren. Lokale egyptiske medier rapporterer dog om større tabstal på hærens side.

Uanset hvad er angrebene de mest omfattende, siden hæren fjernede præsident Mohamed Mursi fra magten i sommeren 2013.​

Terrorangrebet i juli 2015 fandt sted i byen Sheikh Suweid, nær grænsen til Israel. (© dr)

Ny type angreb

DRs mellemøstanalytiker Birgitte Vestermark mener, at terrorgruppen Sinai Provins, som har erklæret troskab til de brutale islamister i Islamisk Stat (IS), vokser sig stærkere og stærkere.​

- Med angrebet viser IS, at de ikke blot kan gennemføre terrorangreb og nålestikoperationer, men at de faktisk kan holde områder i flere timer. Øjenvidner til angrebene fortæller, at militante gik rundt i gaderne i byen Sheikh Suweid, hvor de var i ildkamp med sikkerhedsstyrkerne, og at de minerede vejen til en nærliggende militærbase, fortæller Birgitte Vestermark:

- Det sker, selvom området har været i undtagelsestilstand siden oktober, og de egyptiske sikkerhedsstyrker har optrappet deres tilstedeværelse på Sinaihalvøen.​

Lovløst område

Den nordlige del af Sinaihalvøen har længe været overset af egyptiske regeringer, og det har givet islamisterne et tilflugtssted.

- Der skete ingen udvikling, der kom ingen arbejdspladser, og mange af de beduinstammer, der holdt til i området ernærerede sig af smugleri. Det fik lov at udvikle sig til et lovløst område, siger Birgitte Vestermark:

- Så begyndte myndighederne at slå ned på området - temmelig hårdt - men det har kun gjort indbyggerne i området endnu mere fjendtligt stemt over for de egyptiske myndigheder.​

Indsats uden effekt

Egyptens præsident Abdel Fatah al-Sisi har beordret sin regering til at indføre skrappere anti-terrorlove, og hæren siger, at den vil fortsætte, til den har ryddet hele Sinai for terrorister.

Men angrebet i går understreger, at myndighederne foreløbig ikke har haft den store succes med indsatsen, siger Birgitte Vestermark:

- Siden oktober har de egyptiske sikkerhedstyrker optrappet deres indsats på Sinaihalvøen for at bekæmpe terroristerne. De har ryddet adskillige huse langs grænsen til Gazastriben og ødelagt smuglertuneller, som de siger bliver brugt til at smugle våben. Men det har ikke haft den store effekt.

- Tværtimod får IS flere og flere krigere, og deres angreb bliver mere og mere sofistikerede. Vi ser også flere og flere tegn på, at gruppen Sinai Provinsen operer uden for Sinai. De menes for eksempel at stå bag et angreb for tre dage siden, der dræbte den egyptiske statsanklager i Kairo.