Analytiker: Obamas grønne plan kan booste omstilling i udviklingslande

Den amerikanske præsidents grønne budskab kan booste klimaforhandlingerne frem mod COP 21 i Paris, vurderer klimaanalytiker.

Obamas klimaplan kan være med til at få Kina til at indgå bindende klimaaftaler ved internationale klimaforhandlinger, vurderer analytiker. Her er det en kinesisk kvinde ved et kulkraftværk i den kinesiske provinsby Shijiazhuang. (Foto: kim Kyung-Hoon © (c) Scanpix)

USA's præsident Barack Obama har en plan. Planen er grøn og skal gøre op med den store udledning af drivhusgassen CO2 i USA.

Men selvom Det Hvide Hus nu blæser til kamp mod udledningen, vil hele verden drage gavn af de nye vinde fra amerikanerne.

Det kan nemlig være med til at inspirere og anspore udviklingslandene til også at gøre noget mere for klimaet, vurderer Esben Alslund-Lanthén, klimanalytiker ved Mandag Morgens bæredygtighedstænketank Sustainia.

- Det er en af de mest ambitiøse planer, vi nogensinde har set fra amerikanerne. Det kan gøre en kæmpe forskel - ikke kun for amerikanerne, der selv er en stor udleder, men også for de internationale klimaforhandlinger frem mod COP 21 i Paris senere på året, siger han.

Den grønne pisk

Den 21. årlige udgave af FN’s klimakonference løber af stablen i den franske hovedstad henover slutningen af november og begyndelsen af december.

Tidligere har det været svært for de mange medlemslande at nå frem til juridisk bindende aftaler om at reducere udledningen af drivhusgasser. Men med de nye toner fra USA kan Obama meget vel være manden, der svinger den grønne pisk i Paris.

- Amerikanerne har tidligere haft et troværdighedsproblem i de her forhandlinger, fordi de langt hen ad vejen har lovet nogle ting, som de ikke altid har kunnet holde. Her fremlægger de helt klart, hvad de vil gøre - og også hvordan de vil gøre det, siger Esben Alslund-Lanthén​.

Men med "Plan for Ren Energi", som klimaplanen hedder, blæser Det Hvide Hus nu til kamp mod kraftværkerne, der står for en meget betydelig del af USA's samlede CO2-udledning. Elværkernes udledning af CO2 skal være reduceret med 32 procent i 2030 i forhold til 2005.

Planen giver de amerikanske delstater mulighed for at handle med udledningskvoter, og delstater, som investerer i vedvarende energikilder og energieffektivitet før år 2022, vil blive belønnet.

Kan inspirere på tværs af Atlanten

Obama lover, at planen vil føre til billigere el-regninger, flere job og samtidig sikre en stabil elforsyning.

At de ambitiøse planer kan forplante sig til forhandlingsbordene i Paris, er slet ikke et usandsynligt scenarium længere, spår Esben Alslund-Lanthén.

- Det giver dem (amerikanerne, red.) en helt anden pondus i forhandlingerne, og det kan give dem et boost, sådan at vi kan se udviklingslandene som Brasilien, Kina og Indien også kommer med på vognen i den her omgang, siger han.

Facebook
Twitter