Analytiker: Pape står med ryggen mod muren

DR-analytiker forventer, at Venstre vil begynde at forhandle med De Konservative om lavere kvælstofudledning.

Februar blev højdramatisk på Christiansborg, fordi K-formand Søren Pape erklærede mistillid til landbrugsminister Eva Kjer Hansen, hvorefter statsminister Lars Løkke Rasmussen truede med at udskrive folketingsvalg. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, står med ryggen mod muren, og derfor kræver han i Berlingske garanti for indrømmelser fra regeringen, når det gælder udledningen af kvælstof.

Sådan lyder vurderingen fra DR's politiske analytiker Bjarne Steensbeck.

Fristen er 14 dage, ellers vil partiet fremlægge en række forslag til at begrænse udledningen af kvælstof i folketingssalen for på den måde at skaffe et politisk flertal med rød blok.

- Den seneste meningsmåling gav Søren Pape sølle 2,8 procent af stemmerne. Hvis kun kvinderne kunne stemme, ville han slet ikke komme ind i Folketinget, siger han.

- Derfor skal der handles. Partiet skal have miljøforbedringer oven på, at det fik væltet miljøminister Eva Kjer Hansen i balladen om landbrugspakken, siger Bjarne Steensbeck.

Han er ikke i tvivl om, at Venstre synes, at den måde, De Konservative forhandler på, er meget irriterende. Men han mener ikke, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan gøre andet end at indlede forhandlinger med De Konservative.

- Sidste gang trak Lars Løkke Rasmussen den allerstørste kanon og fyrede den af, og det gik ikke så godt. Miljøminister Esben Lunde Larsen vil gerne mødes med De Konservative efter påske, så det lyder som om, de har skruet mere ned i Venstre, siger Bjarne Steensbeck.

Da De Konservative i februar havde erklæret mistillid til miljøminister Eva Kjer Hansen (V), afviste statsminister Lars Løkke Rasmussen at fyre hende. I stedet truede han med at udskrive folketingsvalg.