Anders Fogh Rasmussen på vintur i Europa: Hvad sker der, når tyskerne ikke føler skyld?

Den tidligere Nato-formand håber på, at Tyskland vil påtage en mere aktiv rolle fremover.

Anders Fogh Rasmussen ser Tyskland som den motor, der skal drive den europæiske udvikling fremad. Og han håber, at tyskerne vil lægge skyldfølelsen fra Anden Verdenskrig væk og i stedet påtage sig en mere aktiv rolle i Europa.

- Tyskland er fuldstændig

afgørende
. Det er Tyskland, der har pengene – og derfor er det også Tyskland, der bestemmer. Og det er jeg på mange måder glad for.

Ordene falder i tv-serien 'Skål for Europa?', hvor den tidligere statsminister og Nato-generalsekretær reflekterer over Europas fremtid, mens han sammen med journalisten og vinkenderen Morten Brink Iwersen kører gennem en række af de store europæiske lande – og smager på nogle af kontinentets bedste vine.

Her er Fogh meget nøgtern, når han skal beskrive Tysklands rolle. Og han bekender sig til Angela Merkels måde at løse de europæiske problemer:

- Den tyske snusfornuft kunne bringe Europa meget langt fremad. Merkel er min yndlingspolitiker i Europa. Hvor andre vil prøve at hugge en gordisk knude over, prøver hun at binde den op. Det tager lidt længere tid, men hun har ofte succes med det.

Han fremhæver, at den nuværende tyske

kansler
tilhører den generation, der stadig føler skyld over de
overgreb
på Europa, som Tyskland begik under Anden Verdenskrig.

Hvad sker der den dag Tyskland ikke føler den skyld længere?

- Det er vi mange, der går og tænker over… hvad sker der så, spørger Fogh.

Han svarer senere selv på sit retoriske spørgsmål:

- Personligt så jeg gerne, at tyskerne kaster noget af den skyld væk og siger 'nu er vi parate til at tage et ansvar', lyder

opfordringen
fra den tidligere Nato-generalsekretær.

I ternet skjorte og lyserød polo T-shirt

Undervejs på den europæiske odyssé møder de to rejsekammerater både markante politikere og de vinbønder, der producerer de

unikke
vine.

I ternet skjorte og i lyserød polo T-shirt viser Fogh en anden side af sig selv, end den fleste af os er vant til at se. Paraderne er nede, og han nyder de gode vine - også selvom han erkender, at hans forhåndskundskaber ikke er overvældende, når det gælder de forskellige vine og deres mange sidehistorier.

Til tider bliver den danske statsmand lidt beklemt, når han drikker sammen med Morten Brink Iwersen. Vinentusiasten, som deler ud af sin viden, gurgler ivrigt og højlydt vinen rundt i munden for at få den optimale smagsoplevelse ud af den.

Samtidig løber Fogh hurtigt tør for ord, når han skal beskrive vinens kvaliteter. Han lytter smilende og måske lidt skeptisk, når Iwersen finder stadig flere ord, som han hæfter på vinens smagsnuancer, eksempelvis ’den grønne frugt fra Matador Mix-posen’.

I det første program i serien understreger Anders Fogh Rasmussen, hvor vigtigt det er, at de nye generationer også forstår værdien af et forpligtende samarbejde på tværs af grænserne, selvom Anden Verdenskrigs blodsudgydelser fylder mindre i den kollektive erindring, end for få år siden.

- Nu har vi fred, vi har frihed til at gøre, hvad vi vil. Problemet er nok, at vi simpelthen tager det for givet.

- Det er svært at sælge fredens projekt, der er ingen, der kan forestille sig Frankrig og Tyskland gå i krig mod hinanden. De unge generationer, som forstår værdien af gennem f.eks. internettet, gennem de sociale

medier
, at kunne kommunikere på tværs af landegrænser, burde kunne forstå værdien af at samarbejde på tværs af grænser i stedet for nationalisme og
protektionisme
.

Bred musiksmag

Programmet afslører også, at Anders Fogh Rasmussens musiksmag rækker vidt. Da de to vin- og politik-turister sidder i bilen sammen, og Fogh leder efter noget lytteværdigt indhold på radioen, viser det sig, at han sætter pris på rap-musik. I hvert fald noget af det.

- Det er en rapper. Det kan faktisk også være meget sjovt. Den er ikke dårlig, den der, siger Fogh tilfreds, da han finder et nummer, som han kan lide.