Anders Ladekarl oplevede orkan på St. Croix: Det føltes som et jordskælv

Øen St. Croix, der blev ramt af orkanen Maria, har været uden strøm og vand i mere end 12 timer.

Dette satellitbillede viser orkanen Maria, da den gik i land på Puerto Rico. En naboø til St. Croix. (Foto: JOSE ROMERO © Scanpix)

Det er ikke mere end et par timer siden, at orkanen Maria - på det tidspunkt en kategori-5-orkan - trumlede ind over den lille caribiske ø, St. Croix, der er en del af De Amerikanske Jomfruøer.

En af dem, som opholder sig på øen, er Dansk Røde Kors' generalsekretær Anders Ladekarl.

Han har været ude og gå langs stranden, efter Maria bevægede sig videre, og samtlige både langs kysten lå med bunden i vejret, og alle bådebroerne var blæst væk.

- Og den restaurant, vi spiste morgenmad på i går, som var et to-etagers hus, er forsvundet fuldstændigt, fortæller han.

- I gaderne ligger der alle mulige former for ødelagte materialer, så det har været en voldsom, voldsom storm. Jeg oplevede den selv i nat, og det føltes som et jordskælv, så kraftigt var det.

Uden strøm i flere timer

Det er mindre end to uger siden, at de caribiske øer blev ramt af orkanen Irma. Her blev St. Croix dog ikke ramt så voldsomt som de to andre jomfruøer - St. Thomas og St. John. Denne gang har St. Croix dog virkelig fået orkanens styrke at mærke, forklarer Anders Ladekarl.

Han har ikke nogen meldinger om, hvordan situationen er på de to andre øer, da det ikke er muligt at få kontakt dertil.

På St. Croix arbejder Røde Kors med at huse de dele af befolkningen, hvis hjem er blevet ødelagt. I gymnastiksale og andre store lokaler på øen kan indbyggerne få en feltseng, et tæppe og mad at spise.

Alt imens, det sker, arbejdes der på at få et overblik over ødelæggelserne. Og derefter skal genopbygningsarbejdet påbegyndes - eksempelvis skal vand og strøm, der har været væk i mere end et halvt døgn, genetableres.

- Det er hovedsageligt de fattiges boliger, som er blevet ødelagt her på St. Croix – det er boliger, som er bygget af træ og lidt uholdbart materiale. Heldigvis står de fleste beton- og murstensbygninger endnu, så ikke alt er ødelagt, forklarer han.

- Men der er rigtig mange, som har fået ødelagt deres huse og indkomstgrundlag, fordi så mange både er blevet smadret i løbet af natten.

Orkanen Maria, der er blevet nedjusteret til en kategori-4-orkan, er nu gået i land på øen Puerto Rico. Se hvordan øen raseres i videoen for neden. Klik på play.