Anders Samuelsen bakker op om angrebet på Assad

Angrebet på Assad-styret er et vendepunkt i Trumps embede, siger udenrigsministeren.

Anders Samuelsen (LA) mener, at nattens angreb betyder, at konflikten i Syrien nu ser helt anderledes ud- (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Amerikanerne har med nattens missilangreb mod en syrisk militærbase nær Homs trukket en meget klar streg i sandet, der ikke må passeres af præsident Assad fremadrettet.

Det mener den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA). Han bakker op om USA's modsvar til Assad, efter at det syriske styre angiveligt foretog et kemisk angreb mod sin egen befolkning tirsdag i Idlib-provinsen, der kostede adskillige personer livet.

- Verdenssamfundet har indtil nu insisteret på, at der skulle findes en politisk løsning, hvis den skulle være varig og holdbar. Så længe amerikanerne ikke har blandet sig, har det tilsyneladende været sådan, at alle parter har holdt fast i, at de kunne løbe af med en militær sejr, siger Anders Samuelsen og fortsætter:

- Jeg tror, at det her vil ændre brikkerne på skakbrættet markant, da amerikanerne med angrebet signalerer, at der er en grænse for, hvad de vil finde sig i, siger han.

Vil det kunne tvinge Assad til forhandlingsbordet?

- Trump har sendt et andet signal end Obama, som accepterede, at der blev brugt kemiske våben uden at skride til handling. Derfor tror jeg også, at det vil få betydning for Assad, siger Samuelsen, der også forklarer, at det ikke umiddelbart får nogen indflydelse på det danske engagement i Syrien.

- Jeg har signaleret tidligere, at vi altid er lydhøre, hvis der kommer anmodninger om en yderligere dansk indsats. Det er dog ikke noget, vi har taget stilling til på nuværende tidspunkt, fortsætter den danske udenrigsminister.

Med til at gøre Trump til globalist

Udenrigsministeren mener også, at Donald Trump med angrebet for første gang viser, at han er klar til at rede komplicerede tråde ud på den internationale verdensscene.

- Jeg tror, at man vil konkludere, at det giftangreb, som vi så forleden, var med til at gøre Trump til en globalist i modsætning til hans fokus tidligere, som udelukkende var på USA, siger han.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har også reageret på nattens angreb.

På det sociale medie Twitter skriver han:

- Godt at feje overgreb mod kvinder, mænd og børn får konsekvenser. USA har klart markeret, at Assads ugerning ikke går ustraffet hen.