Anerkendt journalist truer Timosjenko: Jeg afslører korruption

Ukrainsk journalist truer med at afsløre omfattende korruption, hvis Julia Timosjenko stiller op ved præsidentvalget.

Julia Timosjenko talte lørdag aften på Uafhængighedspladsen i Kijev. (Foto: © David Mdzinarishvili, Scanpix)

De hårdt prøvede ukrainere har lige nu en unik chance for at genopbygge deres land efter afsættelsen af præsident Viktor Janukovitj.

Og det forventes, at tidligere premierminister Julia Timosjenko vil byde sig til og gå efter den magtfulde præsidentpost.

Men en anerkendt ukrainsk journalist truer nu med at smide grus i maskineriet for den løsladte 53-årige kvinde.

Sergej Lesjenko fra avisen Ukrainska Pravda skriver på sin blog, at han er i besiddelse af omfattende materiale, der kan bevise, at Julia Timosjenko har bestukket Ukraines tidligere premierminister Pavlo Lazarenko.

De to dannede sammen partiet Gramada i sluthalvfemserne, mens Timosjenko var succesfuld direktør i et naturgasselskab.

Journalist: FBI kan bevise Timosjenkos korruption

Ukraines tidligere premierminister Lazarenko sidder lige nu fængslet i USA for hvidvaskning af penge, bedrageri og afpresning. Ifølge FN trak han ulovligt op mod 200 millioner dollars ud af Ukraine i perioden 1996 til 1997.

Og hvis Julia Timosjenko bliver Ukraines næste præsident, lover Lesjenko at afsløre alt om deres påståede samarbejde.

Uafhængighedspladsen i Kijev fyldt med blomster. (© Scanpix)

- Jeg ønsker ikke at bruge min tid på at grave snavs frem og skrive om din korrupte fortid, men hvis du bliver præsident Julia, så gør jeg det, skriver han.

Den anerkendte journalist påstår også at være i besiddelse af en video-erklæring fra en FBI-agent, der hævder, at Timosjenko var Lazarenkos medskyldige, og at hun overførte bestikkelsespenge til hans konto.

- Jeg har en række dokumenter, der beviser dine overførsler til Lazarenko og vidneudsagn fra dine tidligere partnere. Og jeg har vidner, der fortæller, at du aflyste et New York-besøg af frygt for at blive anholdt for din forbindelse til ham, skriver Sergej Lesjenko.

"Alt det var ikke for dig, Julia"

Han understreger, at beviserne er indsamlet af amerikanskere efterforskere fra Justitsministeriet og FBI og afslutter sit blogindlæg med følgende:

- Tre måneders protester på Uafhængighedspladsen, mange ofre, hundreder sårede og Kijevs centrum fuldstændig hærget. Alt det var ikke for dig, Julia, skriver Sergej Lesjenko.

Det var Julia Timosjenko, der efter sin løsladelse lørdag holdt den store tale på Uafhængighedspladsen i det centrale Kijev i kølvandet på afsættelsen af Janukovitj.

Og sympatien for hende er da også fortsat stærk i dele af den ukrainske befolkning, mens andre mener, at hun har fået sin chance. Netop den fraktion forsøgte at hive hendes ikon ned fra et træ, der prydede Uafhængighedspladsen i weekenden.

Fængslet for gasaftale

Julia Timosjenko førte an i den Orange Revolution i 2004, der også udspillede sig på Uafhængighedspladsen. Efterfølgende blev hun premierminister.

Men da hun snævert tabte 2010-valget til Viktor Janukovitj, blev hun i 2011 fængslet i syv år for at have forhandlet en gasaftale på plads med Rusland, mens hun var premierminister.

Hun blev tiltalt, fordi den nye administration ledet af Janukovitj mente, at aftalen stred imod Ukraines interesser.

 • Civile ukrainere kigger ind over porten til Viktor Pshonkas forladte luksusvilla i Gorenichy udenfor Kijev. (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • Et af rummene er indrettet som en grotte med et saltsvandsakvarie med tropefisk. (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • Høje tanker om sig selv: Viktor Pshonkas personlige maleri, hvor han er afbilledet som Napelon. (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • En maskeret mand sidder i Pshonkas soveværelse. (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • Hele huset bliver endevendt. (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • Huset har sit eget spaområde med dertilhørende svømmepøl. (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
 • (Foto: © Konstantin Chernichkin, Scanpix)
1 / 11