Angreb i USA: FBI har flere gange ignoreret advarsler

FBI får voldsom kritik for ikke at have reageret på tip om skoleskyder i Florida.

Den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz har ifølge politiet tilstået, at det var ham, der onsdag skød og dræbte 17 personer på Florida Marjory Stoneman Douglas High School. (Foto: Carlos Garcia Rawlins © Scanpix)

Den frygtelige skolemassakre i Florida begået af den 19-årige tidligere elev Nikolas Cruz kunne muligvis være undgået, hvis FBI havde reageret på et tip fra en person tæt på gerningsmanden i begyndelsen af januar.

Men den føderale politistyrke valgte at ignorere advarslen. Og det er ikke første gang, at FBI vælger at overhøre et tip om et muligt angreb på amerikansk jord.

Ifølge The New York Times er det sket mindst tre gange inden for de seneste ni år, at politistyrken har fået oplysninger, der kunne have ledt dem på sporet af gerningsmænd, der senere begik angreb.

I november 2009 skød og dræbte den amerikanske soldat Nidal Hasan 13 personer og sårede mere end 30 på militærbasen Fort Hood i delstaten Texas.

I dagene efter angrebet kom det frem, at en task force under FBI kendte til en mailkorrespondance mellem Hasan og Imam Anwar al-Awlaki, som også var blevet overvåget af sikkerhedstjenesten NSA, der mente, at han udgjorde en trussel.

Bomber i Boston

I 2013 udløste de to brødre Dzhokhar Tsarnaev og Tamerlan Tsarnaev, der begge havde tjetjensk baggrund, to bomber under et marathon-løb i Boston i USA. tre personer blev dræbt og 264 såret.

I kølvandet på angrebet kom det frem, at FBI to år før var blevet tippet af den russiske efterretningstjeneste FSB, der vurderede, at den ene af brødrene, Tamerlan Tsarnaev, var "en del af radikal islamisme".

Det fik FBI til at interviewe Tamerlan Tsarnaev og hans familie, men de fandt ingen beviser for "aktiviteter rettet mod terrorisme".

Også i sagen om masseskyderiet på en natklub i Orlando i Florida i juni 2016 var FBI bekendt med gerningsmanden Omar Mir Seddique, der dræbte 49 mennesker og sårede 58.

I 2013 og 2014 efterforskede FBI ham for at have forbindelse til terror. Han blev endda placeret i en særlig terror-database, men blev senere fjernet igen.

Den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, har nu givet ordre til en undersøgelse af FBI i kølvandet på massakren i Florida.

Facebook
Twitter