Angreb i Yemen kan stoppe al nødhjælp

En central havneby i Yemen er under angreb. Angrebet kan medføre et total stop for nødhjælpen i landet.

Der har de seneste dage været frygt for et angreb mod havnebyen Hodeida, siden regeringsvenlige styrker begyndte at sende forstærkninger til byen. (Foto: © STRINGER, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Den allerede katastrofale humanitære situation i det krigshærgede Yemen kan blive stærkt forværret i forbindelse med et angreb på havnebyen Hodeidah.

Slaget ventes at blive et af det største i den tre år lange krig mellem en alliance af arabiske stater og iranskstøttede Houthi-oprørere.

Røde Kors appellerer til parterne om at beskytte civile.

- I henhold til folkeretten skal parterne i konflikten gøre alt, hvad der er muligt for at beskytte civile og sikre, at de har adgang til den nødhjælp, som er nødvendig for at overleve, siger FN og Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC.

Røde Kors fremhæver, at vand og elektricitet har vital betydning for befolkningens overlevelse.

Krigsskibe og fly fra den saudiarabisk-ledede koalition beskød tidligt onsdag Houti-oprørernes befæstede stillinger for at støtte Yemens militære styrker, der trænger frem mod byen sydfra. Det oplyser Yemens regering i eksil.

Operation skal befri havneby

Den store militære operation, som har fået navnet "Forgyldt Sejr", har til formål at befri havnebyen fra houthi-oprørerne.

- Befrielsen af havnen i Hodeida er et vendepunkt i vores kamp for at generobre Yemen fra de militser, der har kapret det, for at tjene udenlandske interesser, oplyser Yemens regering i en meddelelse.

Regeringen meddeler videre, at angrebet er "starten på houthi-militsernes fald".

Men havnebyen ved Det Røde Hav er en livline for Yemen, da 80 procent af den nødhjælp, som kommer til det forarmede land, sejles til Hodeida.

Over 8,4 millioner mennesker i Yemen lever på randen af en hungersnød, viser rapporter fra Verdenssundhedsorganisationen. Angrebet kan medføre et næsten totalt stop for nødhjælpen og bringe hundredtusinder af liv i fare, siger FN.

Houthi-lederen Mohammed Ali Al-Houthi har advaret om, at han vil give ordre til angreb på olietankere i Det Røde Hav, hvis den vestligt støttede alliance angriber havnebyen.

Kampene i havnebyen vil både påvirke befolkningens adgang til mad, brændstof og medicin.

/ritzau/Yemen