Angreb mod Belgorod 'nedkæmpet' og 'udslettet'

Ifølge russerne har man dræbt flere end 70 "ukrainske nationalister", der i går angreb Belgorod-regionen i Rusland.

Angrebet på Belgorod er tilsyneladende nedkæmpet, oplyser guvernøren i den russiske region og landets forsvarsministerium. Billedet her er udgivet af guvernørens kontor. (Foto: © GOVERNOR OF BELGOROD REGION, Ritzau Scanpix)

Efter et par dage med kampe på den russiske side af grænsen, er der angiveligt lagt låg på og igen etableret ro og orden i den russiske region Belgorod.

Sådan lyder meldingen fra både regionens guvernør og fra det russiske forsvarsministerium, efter at Belgorod mandag blev angrebet.

Russerne sagde, det var ukrainerne, der stod bag. Ukrainere sagde, at de ikke kendte noget til det, men at de fulgte udviklingen, og at det i øvrigt var nogle russiske oppositionsgrupper, der stod bag.

Billedet her fra Ruslands forsvarsministerium viser angiveligt angrebet på Belgorod. (Foto: © Russian Defence Ministry, Ritzau Scanpix)

Den ene af grupperne, Frihed for den Russiske Legion, tog efterfølgende ansvaret for angrebet, der altså ifølge russiske myndigheder nu er afsluttet.

70 dræbte og angrebet 'udslettet'

Tilsyneladende er de anti-russiske "sabotører" trængt ind i Rusland fra Ukraine. Det er i hvert fald meldingen fra de russiske myndigheder, der også oplyser, at "terroristerne" er drevet tilbage over grænsen.

Ruslands forsvarsministerium hævder, ifølge nyhedsbureauet Reuters, at man formåede at omringe de angribende styrker og dræbe flere end 70 af dem med "luftangreb, artilleri" og i nærkamp.

- De resterende nationalister blev presset tilbage til ukrainsk territorium, hvor de fortsat blev beskudt og nedkæmpet, indtil de var udslettet, oplyser forsvarsministeriet ifølge Reuters.

Ifølge Belgorods guvernør, Vjatsjelav Gladkov, er en civilist blevet dræbt af "de ukrainske styrker".

Oplysningerne kan ikke bekræftes af DR.

Det røde område er den russiske region Belgorod.

Måske ukrainsk hybridkrig

Belgorod-regionen i Rusland grænser op til de ukrainske regioner Kharkiv og Luhansk. Det var også i Belgorod, at en eksplosion i april sårede to mennesker og lavede et stort krater. Russerne forklarede da, at et af deres egne kampfly havde tabt ammunition over byen.

Det er ikke umiddelbart klart, hvad de sidste par dages angreb og kampe i Belgorod har indebåret, men forskellige videoer på sociale medier viser både pansrede køretøjer, kamphelikoptere og andet i aktion.

Russerne hævder også, at man i dagens "antiterror-aktion" har ødelagt flere pansrede køretøjer.

Ukraine nægter at stå bag angrebet, mens man fra russisk side påstår, at Kyiv er ansvarlig. Og de modstridende forklaringer ligner mest af alt et forsøg på ukrainsk hybridkrig. Det mener Yevgeniy Golovchenko, som er adjunkt ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet med fokus på desinformation og propaganda.

- Meningen med det kan være at presse russerne psykisk, skabe forvirring, kaos og panik, siger han.

- Hvis det kan lykkes for Ukraine at skabe panik omkring, hvad der sker i Rusland, så kan det jo i sidste ende stille Rusland overfor et dilemma: Skal man trække tropper tilbage fra Ukraine for at beskytte sine egne regioner, eller skal man lade dem stå, som de gør nu.