Angreb på havneby gør verdens største humanitære katastrofe mere desperat

Manglende adgang til nødhjælp truer Yemens befolkning på livet, advarer Røde Kors.

Næsten tre millioner mennesker i Yemen, primært børn, lider af underernæring. 18 ud af 29 millioner yemenitter ved ikke, hvor de skal få det næste måltid mad fra. (Foto: © Mads Køngerskov, DR Nyheder)

I Yemen har soldater - støttet af regeringen og Saudi-Arabien - indledt et militært angreb på havnebyen Hodeida i forsøg på at vinde den tilbage fra oprørersstyrker.

Og det kan få fatale konsekvenser for den i forvejen hårdt trængte civilbefolkning.

Langt størstedelen af den livsnødvendige nødhjælp, som kommer ind i landet, ankommer nemlig via byens havn, fortæller international chef hos Røde Kors i Danmark, Birgitte Bischoff Ebbesen.

- Det er klart, at der er er andre havne i mindre havnebyer, og man kan også få visse forsyninger ind gennem hovedstaden Sanaa, men det er her, at den overvejende del kommer ind, og angrebet her kommer til at betyde rigtigt meget for dem, der bor i Hodeida og omegn, siger hun til DR Nyheder.

Angrebet vil i første omgang ramme mad- og medicinforsyninger, men det vil med stor sandsynlighed også få konsekvenser for både vand- og elforsyningen i hele området, advarer Røde Kors.

Værste humanitære katastrofe i verden

Angrebet er en eskalering af den allerede alvorlige situation i landet, som siden krigens udbrud har været plaget af voldsomme koleraudbrud og hungersnød.

Ifølge FN er situationen i Yemen lige nu den værste menneskeskabte humanitære katastrofe i verden. Netop derfor er det helt afgørende, at nødhjælpsorganisationer som Røde Kors har adgang til landets indbyggere, siger Birgitte Bischoff Ebbesen.

- I Yemen er tre fjerdele af befolkningen - mere end 20 millioner mennesker - dybt afhængige af nødhjælp, og derfor er adgangen til de her mennesker helt afgørende for, at de overlever i sidste ende. Så det er meget vigtigt, at de her angreb ikke kommer til at ramme de civile, siger hun.

DR's Mellemøstkorrespondent, Puk Damsgård, besøgte Yemen for to uger siden. Du kan se hendes reportage fra det plagede land i videoen her:

Indslaget blev vist i 21 Søndag den 10. juni.