Angrebet på Kongressen kommer ikke bag på Chuck, der var soldat i 20 år. Samtidig var han nynazist

Ekstremister i uniform udgør en særlig trussel i USA. Det står klart efter angrebet på kongressen, hvor både soldater, veteraner og politifolk deltog.

Horisont har mødt Chuck Leek i San Diego. Han fortæller, at angrebet på Kongressen den 6. januar ikke kommer bag på ham - det har tværtom været længe undervejs. (Foto: Lau Kræn Svensson)

Angrebet på kongressen 6. januar kom bag på de fleste amerikanere - men ikke på Chuck Leek.

- Jeg er tidligere nynazist. Jeg var medlem af gruppen White Aryan Resistance (Hvid Arisk Modstand), siger Leek.

- Da jeg fulgte angrebet i tv, var det mest skræmmende for mig faktisk, at jeg forestillede mig selv som en del af angriberne. At jeg stadig var en del af miljøet, for så havde jeg været der og havde deltaget i stormen, siger han.

Jeg møder Chuck Leek i San Diego i Californien. Han har stadig tatoveringerne fra dengang. Han har også en rød pytonslange som kæledyr og en Harley Davidson motorcykel i garagen.

Men ellers har Leek brudt med fortiden; med ekstremismen, volden, racismen - og med tiden i uniform.

For Chuck Leek var ikke bare nynazist gennem to årtier. Han var samtidig også professionel soldat i flåden. Dermed var han personificeringen af en strategi, som de højre-ekstremistiske grupper i USA har fulgt igennem årtier.

Ønsker en borgerkrig

Chuck Leek var i årevis helt tæt på kernen i den nynazistiske bevægelse i USA. Her var - og er - målet at omstyrte demokratiet og erstatte det med et hvidt, autoritært regime.

Det skal ske ved, at ekstremisterne infiltrerer politi, militær og andre myndigheder og nedbryder systemet indefra - inden de starter en borgerkrig, fortæller Leek.

Angrebet på Kongressen viser, at den strategi har virket, mener Leek: For i den første store gruppe af personer, som forbundspolitiet FBI i januar anholdt for at have medvirket i angrebet, var cirka hver femte enten politimand, soldat eller militærveteran.

Med andre ord: Amerikanere, som i kraft af deres uddannelse og job har sværget på, at de vil forsvare forfatningen og demokratiet - om nødvendigt med deres liv - deltog selv i noget, som bedst kan beskrives som et blodigt kupforsøg.

Militæret er infiltreret

Altså folk som Chuck Leek selv - dengang han var både soldat og nynazist.

- Det er præcis sådan noget, de har ønsket og søgt at gennemføre i årtier. Siden før jeg selv blev nynazist, siger han.

Det overrasker ham overhovedet ikke, at der var så mange soldater, politifolk og veteraner blandt de anholdte.

- Der er mange flere ekstremister, som har infiltreret militæret - eller soldater, som er blevet radikaliseret, mens de har været i uniform - end regeringen er villig til at indrømme. Det er et kæmpestort problem, siger Leek.

Chuck Leek, tidligere nynazist (Foto: Lau Kræn Svensson)
Chuck Leek, tidligere nynazist (Foto: Lau Kræn Svensson)

Da Trump-tilhængere og ekstremister stormede Kongressen 6. januar, var det for at bremse en formel godkendelse af resultatet af præsidentvalget, som foregik indenfor.

Trump tabte valget, men i ugevis gentog han igen og igen en falsk historie om, at han i virkeligheden havde vundet. At valgresultatet var svindel.

Senest umiddelbart før angrebet, hvor han i en tale til tusinder af sine tilhængere ved Det Hvide Hus opfordrede dem til at marchere mod Kongressen og “kæmpe som ind i Helvede.”

Præsidentens rolle i angrebet var i denne uge centrum for en rigsretssag i Washington D.C.

Militsfolk, racister og ekstremister

Det står i dag klart, at ekstremister i uniform spillede en afgørende rolle både i planlægningen og udførelsen af angrebet.

Det fremgår både af FBIs mange sigtelser, men også af massevis af videooptagelser, som deltagerne i angrebet selv filmede og lagde ud på sociale medier.

Blandt dem var utallige militsfolk i militært kampudstyr - som gruppen på billedet herunder. Med hånden på hinandens skuldre trænger gruppen gennem mængden og går op ad trapperne foran Kongressen: I militærsprog kaldes den formation for “Ranger File.”

Det fremgår af mærkerne på deres uniformer, at de tilhører en højre-ekstremistisk milits med navnet Oathkeepers, som kendt for at hverve militære veteraner.

Oberstløjtnant - på jagt efter politikere

Indenfor er der adskillige eksempler på, at der blandt angriberne er politifolk: De to mænd på selfien nedenfor er for eksempel begge politibetjente fra delstaten Virginia og tidligere soldater.

Manden herunder - filmet i selve senatssalen med skudsikker vest og plastik-strips, der kan bruges som håndjern - hedder Larry Rendall Brock. Han er tidligere oberstløjtnant i luftvåbnet og krigsveteran.

1 / 2

Og kvinden, der blev skudt og dræbt af sikkerhedsfolk, da hun forsøgte at trænge ind i senatet-kammeret, hedder Ashley Babbit. Hun er krigsveteran fra Afghanistan.

Rekrutterer bevidst folk i uniform

En håndfuld medlemmer af en racistisk og højreekstremistisk grupper, som kalder sig Proud Boys, er nu sigtet for at have planlagt angrebet og dirigeret menneske-hoben igennem Kongressen.

I forbindelse med rigsretssagen mod tidligere præsident Donald Trump har de demokratiske senatorer offentliggjort hidtil usete videoer fra angrebet på Kongressen den 6. januar 2021:

En af gruppens ledere, Dominique Pezzola, banede vejen for angriberne ved at smadre et vindue med et politiskjold. Han er tidligere marinesoldat i den amerikanske flåde.

Når der er så mange ekstremister i uniform, skyldes det, at de amerikanske højre-grupper bevidst arbejder på at rekruttere folk i uniform - og amerikanere, som støtter politi og militær, fortæller Amanda Rogers. Hun er Ph.d. og har i årevis som forsker overvåget den ekstreme højrefløj i USA.

- De bruger patriotiske værdier som en vigtig del af deres strategi. Amerikanerne bakker generelt op om politiet og militæret, og det udnytter nynazister og andre grupper. Målet er at få deres ekstreme synspunkter til at virke mere mainstream, siger hun:

Ser angrebet som en stor succes

Amanda Rogers følger blandt andet ekstremisternes samtaler på medie-applikationer som Telegram. Her skriver de nu begejstret om angrebet på Kongressen.

- De kalder angrebet for det første skud i en kommende race-krig og begyndelsen på deres revolution. De grupper, som var involveret, ser absolut angrebet som en front, der åbner sig, siger hun.

Amanda Rogers, Ph.d. og forsker i amerikanske højreekstremisme. (Foto: Lau Kræn Svensson)
Amanda Rogers, Ph.d. og forsker i amerikanske højreekstremisme. (Foto: Lau Kræn Svensson)

På den måde er angrebet en kulmination på det arbejde, som nynazister og andre ekstreme højregrupper lagde grunden til allerede i 1990'erne, da Chuck Leek var med i inderkredsen i White Aryan Resistance.

- Jeg var med til at udarbejde den strategi sammen med lederen af gruppen, Tom Metzger, siger Leek og fortsætter.

- Han sagde til os, at vi ikke skulle ligne skinheads - vi skulle lade vores hår vokse, vi skulle ikke få tatoveringer, vi skulle undgå at komme i fængsel og i stedet få en uddannelse og sørge for at komme ind i positioner i samfundet, hvor vi kunne opnå magt og indflydelse, siger Leek:

Målet var klart for de racistiske grupper på den yderste højrefløj - dengang som nu: Et hvidt hjemland, en racistisk utopi - simpelt hen det næste Nazi Tyskland, som Leek udtrykker det.

FBI: Største trussel mod nationen

Allerede inden angrebet på Kongressen advarede USA's efterretningstjenester om, at den største trussel mod nationens sikkerhed ikke kommer udefra. Den kommer indefra - fra amerikanske højre-ekstremister.

Ekstreme højregrupper er blevet mere synlige de sidste fire år.

  • I august 2017 forvandlede nynazister og andre ekstremister byen Charlottesville i Virginia til kaos. Året efter dræbte en højre-ekstremist 11 mennesker og sårede seks ved et masse-skyderi i en synagoge i Pittsburgh i Pennsylvania.

  • I 2019 angreb en højre-ekstremist et Walmart varehus i El Paso i Texas. Han gik målrettet efter mennesker, der lignede mexicanere - 22 blev dræbt og to dusin såret.

  • I 2020 stormede svært bevæbnede militsfolk parlamentet i Lansing i delstaten Michigan og truede politikerne i noget, der nu ligner en generalprøve på stormen på kongressen i Washington.

Budskab forstærket efter angrebet

Efter angrebet på Kongressen i Washington er budskabet om at infiltrere politi og militær blevet forstærket i de chatrooms på nettet, som højre-ekstremisterne bruger, siger Amanda Rogers:

- Du kan gå på Telegram i dag og se på hvilken som helst af nazi-kanalerne. Der kan du læse præcis det samme budskab, som Tom Metzger kom med i 90'erne, bogstaveligt talt for fem minutter siden, siger hun.

USA's nyudnævnte forsvarsminister Lloyd Austin - den første sorte i landets historie - lovede forleden i Kongressen, at han vil bekæmpe ekstremisme og racisme i uniform. Militærets opgave er at beskytte nationen mod fjender udefra - men det kan vi ikke gøre, hvis fjenden befinder sig i vores egne geledder, som han sagde ved en senatshøring.

Militæret har ikke renset ud

Det bliver ikke nogen let opgave. For i dag har det været muligt både at være soldat og at være nynazist - samtidig.

Det var Chuck Leek gennem to årtier. Hans chefer vidste alt om hans medlemskab af den voldelige nazi-organisation White Ayran Resistance. Men han slap for sanktioner, fordi flåden ikke kunne bevise, at han aktivt forsøgte at rekruttere medlemmer til bevægelsen på den base, hvor han arbejdede.

“Trump skabte gunstigt klima for ekstremister”

Angrebet på Kongressen kan bedst beskrives som et kupforsøg. Målet var at omstøde resultatet et gyldigt valg - at sikre, at taberen, Donald Trump, kunne fastholde magten.

Nu står det klart, at kupforsøget blev støttet af politifolk, soldater og veteraner, og det gør situationen i USA endnu mere uforudsigelig, mener Amanda Rogers. For nu fisker nynazister og andre lignende grupper i rørte vande:

- Trump arbejder aktivt på at undergrave demokratiets legitimitet, og han talte til så stor en gruppe af mennesker, at de højre-ekstremistiske grupper nu opererer i et meget gunstigt klima, siger hun.

For den tidligere soldat og nynazist, Chuck Leek - som så sit gamle selv for sig, da han fulgte angrebet i TV - er der kun én vej frem, hvis truslen fra de ekstremistiske grupper skal inddæmmes.

- Det er helt afgørende nu, at myndighederne meget aggressivt efterforsker og sigter de personer, som planlagde og udførte angrebet, og retsforfølger dem, så der placeres et ansvar for angrebet, og det får alvorlige konsekvenser, siger Leek.

Chuck Leek var ikke bare nynazist gennem to årtier. Han var samtidig også professionel soldat i flåden. (Foto: Lau Kræn Svensson)
Chuck Leek var ikke bare nynazist gennem to årtier. Han var samtidig også professionel soldat i flåden. (Foto: Lau Kræn Svensson)

- Det vil vise ekstremisterne, at de ikke har nogen reel magt. Og jeg tror, at det også vil vise verden, at de, som de kæmper for, er en håbløs sag, afslutte Chuck Leek.

Se Horisont tirsdage kl. 21.25 på DRTV og DR1.

FacebookTwitter