Angrib, angrib, angrib: Bagom Trumps politiske rådgiver Roger Stone

Den politiske veteran har arbejdet for Nixon og Reagan. Nu er han blevet tiltalt af Mueller-efterforskningen.

En forbundsdomstol i District of Columbia har i dag tiltalt Roger Stone for blandt andet at give falsk vidnesbyrd. (Foto: JIM YOUNG © Scanpix)

- Angrib, angrib, angrib - gå aldrig i forsvar.

Sådan lyder en af Roger Stones regler, den erfarne politiske strateg, konsulent og lobbyist, som blandt andet har hjulpet Trump-kampagnen, og nu er blevet tiltalt af en forbundsdomstol på ønske fra Mueller-efterforskningen.

Han har været med længe.

Den 66-årige halvt ungarer, halvt italiener, blev allerede som 19-årig indblandet i republikansk politik i begyndelsen af 1970'erne og spillede en mindre rolle i Watergate-skandalen, forklarer han selv i et langt interview i The New Yorker i 2008.

Han bærer stadig en tatovering af Nixon midt på ryggen.

Men hans første politiske trick var for John F. Kennedy, siger han selv i Netflix-dokumentaren "Get me Roger Stone" fra 2017, ifølge Daily Beast.

Dengang gik han i folkeskole i New York, og forklarede de andre børn, at Nixon, hvis han blev valgt, ville tvinge dem i skole om lørdagen.

Graver snavs op på modparten

Siden er han som en anden "ondsindet Forrest Gump" dukket op i stort set alle politiske skandaler og angreb, forklarer journalisten Jeffrey Toobin i dokumentarfilmen.

Det er her, Roger Stones regler for politiske kampagner bliver fremlagt, deriblandt "indrøm ingenting, afvis alting, start modangreb" og "intet er som det lader til".

- Jeg fryder mig over jeres had. For hvis jeg ikke var effektiv, ville I ikke hade mig, siger han i dokumentarfilmen om hans fremgangsmåde.

Den indebærer først og fremmest såkaldt "opposition research" - at grave snavs op på modparten og plante rygter.

Og den tilgang har han brugt flittigt for blandt andet Ronald Reagan og ikke mindst den nuværende amerikanske præsident Donald Trump, som Stone foreslog at stille op som helt tilbage i 1988.

For eksempel da sladderbladet The Enquirer i 2016 skrev, at præsidentkandidaten Ted Cruz havde fem elskerinder, og Stone lod sig citere for, at "jeg er af den overbevisning, at hvor der er røg, er der ild".

Kontakten med Wikileaks

Officielt standsede Roger Stone med at arbejde for Trump-kampagnen i 2015, hvor de hver især påstod, at de fyrede hinanden.

Stone fortsatte dog med at støtte Trump offentligt og rådgav ham uofficielt, hvilket Trump satte pris på i slutningen af 2015 i den højereorienterede radiovært Alex Jones program.

- Han har været så loyal og vidunderlig, sagde Trump om Roger Stone.

Året efter, i 2016, publicerede whistleblower-hjemmesiden Wikileaks hackede emails fra topfolk i det demokratiske parti, og præsidentkandidat Hillary Clintons kampagnechef John Podesta beskyldte Roger Stone for at kende til lækken i forvejen.

Det er den sag, Roger Stone er kommet i Mueller-efterforskningens søgelys for.

Tiltalerne mod ham henviser igen og igen til hans kommunikation med "organisation 1" (Wikileaks, red.), som har "publiceret titusindvis af dokumenter stjålet fra Det Demokratiske Parti".

Sagde han var i kontakt med Assange

Blandt andet har Roger Stone hævdet, at han var i kontakt med Wikileaks-stifter Julian Assange samt hacker-twitterkontoen Guccifer 2.0, som senere er blevet knyttet til Rusland.

Det er den sammenhæng, Mueller-efterforskningen koncentrerer sig om, deriblandt hvordan medlemmer af Trump-kampagnen henvendte sig til Stone for at finde ud af, hvad man kunne forvente af offentliggørelser fra Wikileaks i fremtiden.

Samtidig mener efterforskningen, at Roger Stone har forsøgt at forplumre senere efterforskninger af sammenhængen.

Wikileaks har helt afvist at have været i kontakt med Roger Stone, og Stone har senere præciseret at kontakten skete gennem en mellemmand.

Robert Muellers såkaldte Rusland-undersøgelse skal afdække eventuelle forbindelser mellem Donald Trumps præsidentkampagne og Rusland forud for valget i 2016.

Roger Stone er den 34. person, som Mueller-efterforskningen tiltaler. Blandt de hidtil tiltalte er 25 russere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter