Anholdelser fortsætter: QAnon-folk, politiker og 70-årig sigtet for kongres-optøjer

Flere deltagere fra onsdagens optøjer i Washington er anholdt i forskellige dele af USA.

Den pelsbeklædte QAnon-tilhænger Jake Angeli, blev i går anholdt i Arizona for sin deltagelse i onsdagens uroligheder i Washington. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

En politiker, en mand iklædt en pelshue med horn og en 70-årig mand med 11 molotov-cocktails i bilen.

De er blandt dem, der indtil videre er anholdt efter onsdagens chokerende angreb på den amerikanske kongres, der kostede fem menneskeliv og sendte chokbølger gennem USA.

Og anholdelserne er langt fra slut, lyder meldingen fra de amerikanske myndigheder, der har udstedt dusører og efterlyst hjælp fra offentligheden i forsøget på at få identificeret og sigtet de mange deltagere i optøjerne.

Noget der er blevet nemmere takket være de mange virale billeder og videoer af de umaskerede personer - samt materiale deltagerne selv har lagt op på sociale medier.

En blandet skare

En af de anholdte er amatørskuespilleren Jake Angeli, der også går under navnet 'Q Shaman'. Iklædt en pelshue med horn, ansigtsmaling, tatoveringer inspireret af nordisk mytologi og bevæbnet med et spyd var han ikke til at overse i onsdags.

Her stillede han sig velvilligt frem foran pressen på de bonede gulve og indtog efterfølgende kortvarigt Senatets talerstol.

Angeli er en af de mest kendte figurer i den såkaldte QAnon-bevægelse, der opstod omkring en konspirationsteori i 2017, men som for alvor har fået medvind i forbindelse med coronakrisen.

Han blev efterlyst af politiet i Washington D.C. efter optøjerne og blev i går anholdt i Arizona og sigtet for blandt andet voldelig indtrængen og ulovligt ophold i kongres-bygningen, oplyser justitsministeriet.

Forud for anholdelsen fortalte Angeli det britiske medie BBC, at onsdagens dramatiske begivenheder var "patrioter, der gjorde, hvad landets stiftere ville have gjort".

  • En lang række forskellige mennesker dog del i onsdagens optøjer. (Foto: SPENCER PLATT © Scanpix)
  • Herunder medlemmer af højrefløjsgruppen Proud Boys. (Foto: Jim Urquhart © Scanpix)
  • Flere af deltagerne skiltede også med deres tilknytning QAnon. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)
1 / 3

En anden af de sigtede er den republikanske politiker Derrick Evans. For mindre end en måned siden blev den 35-årige republikaner taget i ed som medlem af Repræsentanternes Hus i delstaten West Virginia.

Derrick Evans fik en kort tid som politiker. (© West Virginia Legislature)

Evans deltog i optøjerne ved Kongressen og livestreamede det på Facebook.

- Kom med tåregassen. Vi er ligeglade. Vi tager det her land tilbage, om I kan lide det eller ej, lød det blandt andet fra politikeren, beretter det amerikanske medie NBC News.

Evans slettede efterfølgende videoen og skrev på Facebook, at han deltog som et "uafhængigt medlem af pressen for at filme en historisk begivenhed".

TV stationen WSAZ-TV var på stedet, da politikeren blev bragt til retten in Huntington i West Virginia:

Evans risikerer op mod halvandet års fængsel for sigtelserne om ulovligt ophold på forbudt område samt voldelig indtrængen og gadeuorden, skriver New York Times.

I går valgte han så at trække sig.

- Jeg tager fuldt ansvar for mine handlinger, og jeg fortryder dybt enhver smerte eller skam, jeg har bragt over min familie, mine venner, mine vælgere og medborgere i West Virginia, siger han ifølge den amerikanske avis.

Flere af de seneste anholdte er kendte ansigter fra onsdagens tv-billeder:

  • Billedet af denne mand med en talerstol fra kongresbygningen gik verden rundt. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)
  • Han blev anholdt i hjemstaten Florida natten til lørdag. (Foto: PCSO © Scanpix)
  • Denne Trump-tilhænger lod sig fotografere inde på Nancy Pelosis kontor under optøjerne. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)
  • Han er også blevet anholdt efterfølgende. (Foto: WASHINGTON COUNTY SHERIFF / HO © Scanpix)
  • Også denne QAnon tilhænger optræder i flere videoer og billeder fra optøjerne. Han er nu anholdt i Polk County, Iowa. (Foto: Mike Theiler © Scanpix)
1 / 5

Pelosi skulle have "en kugle i hovedet"

Mens en del af de efterlyste og sigtede er kommet i fokus for at posere på virale billeder under deres ulovlige indtrængen i Kongressen, er der også flere, der er sigtet for mere alvorlige forhold.

En af dem er en bevæbnet mand, der tidligere på ugen rejste fra Colorado til Washington D.C. for at deltage i Trump-demonstrationen i den amerikanske hovedstad.

Ifølge New York Times har de føderale myndigheder sigtet ham for trusler mod den demokratiske toppolitiker Nancy Pelosi, efter han i en sms har skrevet, at han ville sørge for, at Pelosi fik "en kugle i hovedet på direkte tv". Myndighederne siger, at han var bevæbnet med blandt andet to pistoler og en automatriffel.

Forbundspoltiet FBI har efterlyst en lang række mennesker for deres rolle i onsdagens angreb på Kongressen. Over 80 personer er anholdt, og i går havde myndighederne modtaget over 17.000 tip fra offentligheden:

Ifølge lokalmediet Atlanta Journal-Constitution har manden tidligere vist sin støtte til QAnon ved blandt andet at opsætte en reklamesøjle med QAnon-hashtagget ved siden af navnet på sin virksomhed.

Han er en af de 13 personer, der i fredags var blevet sigtet af de føderale domstole for optøjerne ved Kongressen. Dengang lød meldingen, at sigtelserne "kun er begyndelsen" på FBI's bestræbelser på at finde de ansvarlige bag onsdagens "kriminelle voldshandlinger".

New York Times peger på, at både konspirationsteoretikere, medlemmer af Proud Boys og almindelige amerikanere er blandt de sigtede.

En af de mest alvorlige sager omhandler 70-årig mand fra Alabama, der blev anholdt i onsdags, efter politiet fandt skydevåben og 11 molotov-cocktails i hans bil. Han var bevæbnet med to håndvåben og havde en automatriffel i sit køretøj. Derudover var hans molotov-cocktails blevet tilsat smeltet skum, så den brændbar væske ville fungere som napalm, oplyser politiet ifølge New York Times.

Han risikerer op mod 15 års fængsel, oplyser justitsministeriet.

FBI har udlovet en dusør på over 300.000 kroner for information om en gerningsmand, der har placeret rørbomber ved Demokraternes og Republikanernes hovedkvarterer i onsdags.

Indtil videre er over 80 personer anholdt i forbindelse med onsdagens uroligheder. Mange er dem er sigtet for ulovlig indtrængen og brud på udgangsforbuddet i Washington D.C.

Facebook
Twitter