Anholdt i Aalborg fik skandalesag mod Sydkoreas præsident til at rulle

Kvinde pågrebet af dansk politi står i centrum af sag, der kan fælde Sydkoreas leder, siger korrespondent.

Sydkoreas korruptionsanklagede præsident, Park Geun-hye, står over for en rigsretssag, der kan fælde hende. Ung kvinde anholdt i Danmark har tætte forbindelser til hende. (Foto: Yonhap © Scanpix)

20-årige Chung Yoo-ra fra Sydkorea er lige nu i Nordjyllands Politis varetægt.

Hun tilhører Sydkoreas elite og blev anholdt i går efter et tip fra en sydkoreansk journalist, som er i Danmark for at grave i Chung Yoo-ras færden.

Den unge kvinde er nemlig tophistorie i Sydkorea på grund af hendes tråde til den skandaleramte sydkoreanske præsident Park Geun-hye.

Det fortæller Weekendavisens korrespondent i Sydkorea, Markus Bernsen, til DR Nyheder.

- At hun nu er dukket op i Danmark er meget interessant for de fleste sydkoreanere. Det er en rigtig stor historie. Det er det, som alle medier beskæftiger sig med her til morgen i Sydkorea, fordi denne her unge kvinde er i centrum af den politiske skandale, der har rullet i nogle måneder, siger han.

Det er endnu uvist, hvorfor den unge kvinde har opholdt sig i Danmark, og hvor længe hun har været her. Men det er formentlig i forbindelse med ridesport, idet hun er konkurrencerytter på topniveau.

Et sydkoreansk tv-hold rejste i november til Danmark for at finde hende i Aalborg. Og et stutteri på egnen bekræfter over for DR Nyheder, at hun var forbi 'for nogle måneder siden' for at se på en hest.

Tidligere har hun og familien opholdt sig meget i Tyskland, hvor de ejer flere ejendomme og et stutteri.

Veninde med præsidenten

Anholdelsen af Chung Yoo-ra skete efter en international arrestordre via Interpol. Hun er en meget vigtig brik for de sydkoreanske myndigheder i efterforskningen af den sydkoreanske præsident, der har siddet på posten siden 2013 som landets første kvindelige præsident.

Kort fortalt er Chung Yoo-ra datter af præsidentens veninde Choi Soon-sil, der i det skjulte har fungeret som præsidentens tætte rådgiver.

Faktisk har de haft et så tæt bånd, at Choi Soon-sil har fået adgang til stærkt fortrolige oplysninger og bag kulissen har styret regeringsarbejdet og politikken formuleret af præsidenten, forklarer Markus Bernsen.

Både præsidenten og hendes veninde, der altså har ageret som en slags hemmelig rådgiver, er desuden anklaget for at misbruge offentlige midler. Blandt andet skulle de have tvunget virksomheder til at donere penge til rådgiverens fonde.

Og selve skandalen, der nu koster præsidenten en rigsretssag og kan ende med at koste hende jobbet, skyldes ikke mindst rådgiverens datter.

- Det hele begyndte altså med denne her datter, som nu er arresteret i Aalborg, siger Markus Bernsen.

Chung Yoo-ras mor er nær veninde til den sydkoreanske præsident Park. Både mor og datter er mistænkt for at have en rolle i korruptionsskandalen. (Foto: Kim Hong-Ji © Scanpix)

Han fortæller, at Chung Yoo-ra gik på et prestigefyldt universitet i hovedstaden Seuol, da hendes medstuderende klagede over, hun aldrig kom til timerne eller afleverede opgaver.

Det fik journalister til at grave i sagen, og det kom frem, at det var morens forbindelser til præsidenten, som havde skaffet hende en plads på universitetet.

- Det er noget, man tager meget alvorligt i Sydkorea, fordi man ikke må misbruge sin status til at komme ind på uddannelser i Sydkorea. Alle skal have lige adgang til universiteterne. Så når det kommer frem, at nogen fra eliten snyder, så er det en stor skandale i Sydkorea, fortæller Markus Bernsen.

Fik særbehandling

Men sagen havde nok været mindre i landet, hvis det ikke var fordi, at det blev startskuddet til en kulegravning af forholdet mellem Chung Yoo-ras mor og præsident Park, siger Markus Bernsen.

- Da de studerende begyndte at klage over, at denne her datter fik særbehandling, var der nogle medier, der begyndte at interessere sig for den tætte forbindelse til præsidenten, og så kom det så frem, at moderen havde fået adgang til fortrolige oplysninger og fået meget store offentlige puljer, siger han.

Styret af shaman

Datteren Chung Yoo-ra er involveret i skandalen på flere punkter.

Hun er blandt andet også mistænkt for at have modtaget store summer penge fra firmaer som Samsung til hendes hestesportskarriere.

- Familien har sagt, I skal give os nogle penge, fordi vi har en tæt forbindelse til præsidenten, og så kan I blive hjulpet på anden vis, fortæller korrespondenten.

Forholdet mellem moren og præsidenten stammer tilbage til længe før præsidenttiden

Præsident Parks far var leder i Sydkorea, men blev snigmyrdet i 1979, og forinden var hendes mor blevet dræbt i et mislykket attentat mod faderen.

Nu stod præsident Park som forældreløs og blev kontaktet af en shaman. Han påstod, han kunne sætte hende i kontakt med forældrene. Og shamanen har ifølge anklagerne kontrolleret præsidenten lige siden.

Shamanens datter er rådgiveren Choi Soon-sil.

FacebookTwitter