Anja redder ”heksebørn”: Nu har Nigerias regering givet hende mundkurv på

Facebook- opslaget med et lille underernæret ”heksebarn” gik verden rundt – men den store opmærksomhed har fået Anja Lovén til at frygte repressalier fra den nigerianske regering.

Et opslag på Facebook gav Anja Lovéns nødhjælpsarbejde opmærksomhed og donationer fra hele verden. Men facebook succesen kan også risikere at få fatale konsekvenser for børnehjemmet, som hun frygter den nigerianske regering vil lukke. (© Still fra dokumentaren)

Opmærksomhed fra hele verden, mere end 20 mails fra CNN og BBC, og en masse donationer til Anja Lovéns nødhjælpsfond, DINnødhjælp.

Succesen var til at føle i dagene efter, at Anja Lovén lagde et opslag på Facebook med en lille, underernæret dreng, der af sin landsby var blevet udstødt og udråbt til et såkaldt heksebarn.

Her er klippet, der gik verden rundt. Ifølge Anja Lovén har den lille dreng, der nu er navngivet Hope, det rigtig godt.I dag bor han på Anjas børnehjem og er ifølge Anja glad og tyk og har humor.

- Det var jo helt vildt, jeg kunne næsten ikke tro det. Blandt andet fik vi en million danske kroner doneret på bare to dage. Vi fik opmærksomhed fra hele verden. Vi snakker Canada, Iran, New Zealand, Australien, USA. Jeg har fået mere end 20 mails fra CNN og BBC om, at de gerne vil komme ned og lave dokumentar med os, fortalte den danske nødhjælpsarbejder Anja Lovén i P1 Morgen tidligere i dag.

- Men samtidig fik vi også lidt for meget opmærksomhed. Den nigerianske regering holder jo også godt øje med os og har ligesom lidt givet mig mundkurv på. De har ikke lyst til, at jeg skal gå ud og fortælle om det her til hele omverdenen, fordi det giver dem et dårligt ry, sagde Anja Lovén.

Heksebørn
  • Heksebørn er et fænomen, der finder sted i nogle primitive landsbysamfund i blandt andet Afrika og har grund i gammel overtro
  • Heksebørn er børn, som, man tror, er besat af djævlen eller andre onde magter.
  • Børnene bliver gjort til syndebukke for de ulykker, der rammer nogle familier. Det kan være en høst, der slår fejl, eller et familiemedlem, der er blevet fyret.
  • Nogle familier gør alt, hvad de kan, for at forsøge at uddrive de onde kræfter – det kan være at opsøge en heksedoktor eller en præst
  • Oftest er familien dog under så voldsomt pres fra landsbyen, at de føler sig nødsaget til at udstøde barnet.
  • Mange heksebørn ender med at leve isoleret i på gaden. Nogle bliver dog slået ihjel – halshugget eller brændt levende på et bål
  • I 2008 anslog FN og Unicef, at 10.000 børn årligt er udsat for heksebeskyldninger.

Sammen med sin kæreste driver hun et børnehjem i Nigera for såkaldte heksebørn. Børn, der ligesom den underernærede dreng Hope fra Facebook-opslaget er blevet udstødt af landsbysamfundet, fordi man tror, at de er besat af djævelen.

Frygter regeringen vil slå Hope ihjel

Selvom den store succes og opmærksomhed har givet godt til nødhjælpsarbejdet på børnehjemmet og også betyder, at Anja og hendes kæreste nu kan åbne en klinik, der kan hjælpe de mange gadebørn, så frygter hun, hvad den store opmærksomhed kan få den nigerianske regering til at finde på.

- Vi frygter, at de vil lukke vores børnehjem eller slå Hope ihjel for at lukke historien ned, sagde Anja Lovén, der ikke bare bekymrer sig om repressalier fra den nigerianske regering, men også fra de mange kriminelle bander, der holder til i det område, hvor Anjas børnehjem ligger.

Kriminelle bander holder øje

- De kriminelle bander holder også øje med mig. De er også på Facebook, og hvis de tror, at vi på børnehjemmet har en million kroner liggende, så kommer de måske og røver os.

- Det er dejligt med omtale, men nu trænger vi til fred og ro, så den nigerianske regering kan begynde at bekymrer sig om noget andet, sagde Anja Lovén til P1 Morgen.

Hør hele indslaget her