Anja redder ”heksebørn”: Nu har Nigerias regering givet hende mundkurv på

Facebook- opslaget med et lille underernæret ”heksebarn” gik verden rundt – men den store opmærksomhed har fået Anja Lovén til at frygte repressalier fra den nigerianske regering.

Et opslag på Facebook gav Anja Lovéns nødhjælpsarbejde opmærksomhed og donationer fra hele verden. Men facebook succesen kan også risikere at få fatale konsekvenser for børnehjemmet, som hun frygter den nigerianske regering vil lukke. (© Still fra dokumentaren)

Opmærksomhed fra hele verden, mere end 20 mails fra CNN og BBC, og en masse donationer til Anja Lovéns nødhjælpsfond, DINnødhjælp.

Succesen var til at føle i dagene efter, at Anja Lovén lagde et opslag på Facebook med en lille, underernæret dreng, der af sin landsby var blevet udstødt og udråbt til et såkaldt heksebarn.

- Det var jo helt vildt, jeg kunne næsten ikke tro det. Blandt andet fik vi en million danske kroner doneret på bare to dage. Vi fik opmærksomhed fra hele verden. Vi snakker Canada, Iran, New Zealand, Australien, USA. Jeg har fået mere end 20 mails fra CNN og BBC om, at de gerne vil komme ned og lave dokumentar med os, fortalte den danske nødhjælpsarbejder Anja Lovén i P1 Morgen tidligere i dag.

- Men samtidig fik vi også lidt for meget opmærksomhed. Den nigerianske regering holder jo også godt øje med os og har ligesom lidt givet mig mundkurv på. De har ikke lyst til, at jeg skal gå ud og fortælle om det her til hele omverdenen, fordi det giver dem et dårligt ry, sagde Anja Lovén.

Sammen med sin kæreste driver hun et børnehjem i Nigera for såkaldte heksebørn. Børn, der ligesom den underernærede dreng Hope fra Facebook-opslaget er blevet udstødt af landsbysamfundet, fordi man tror, at de er besat af djævelen.

Frygter regeringen vil slå Hope ihjel

Selvom den store succes og opmærksomhed har givet godt til nødhjælpsarbejdet på børnehjemmet og også betyder, at Anja og hendes kæreste nu kan åbne en klinik, der kan hjælpe de mange gadebørn, så frygter hun, hvad den store opmærksomhed kan få den nigerianske regering til at finde på.

- Vi frygter, at de vil lukke vores børnehjem eller slå Hope ihjel for at lukke historien ned, sagde Anja Lovén, der ikke bare bekymrer sig om repressalier fra den nigerianske regering, men også fra de mange kriminelle bander, der holder til i det område, hvor Anjas børnehjem ligger.

Kriminelle bander holder øje

- De kriminelle bander holder også øje med mig. De er også på Facebook, og hvis de tror, at vi på børnehjemmet har en million kroner liggende, så kommer de måske og røver os.

- Det er dejligt med omtale, men nu trænger vi til fred og ro, så den nigerianske regering kan begynde at bekymrer sig om noget andet, sagde Anja Lovén til P1 Morgen.

Hør hele indslaget her

Facebook
Twitter