Anklage: Militærfolk smed døde demonstranter i Nilen i Sudan

Over 100 menes at være døde efter et voldsomt opgør mellem militær og demonstranter.

Flere rapporterer, at sikkerhedsstyrkerne fra den paramilitære gruppe RSF spreder rædsel i Sudans hovedstad med drab, voldtægter og plyndringer. (Foto: - © Scanpix)

Det tyder på, at det gik mere blodigt for sig end først antaget, da paramilitære styrker i mandags angreb en stor gruppe demonstranter i Sudans hovedstad, Khartoum.

Flere øjenvidner melder nu, at der i Nilen, som løber lige udenfor Khartoum, begynder at dukke døde demonstranter op, som styrkerne angiveligt har slået ihjel og kastet deri.

Sudans militær skal ifølge øjenvidner have kastet døde demonstranter ud i Den Blå Nil under mandagens angreb. (Foto: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH © Scanpix)

Det civile dødstal, der først blev vurderet til at være omkring 30, ligger således nu på 108, siger læger og demonstranter i byen.

Den paramilitære gruppe Rapid Support Forces (RSF), der menes at sidde på en stor del af magten i Sudans militære styre, skal være blevet set kaste 10 lig i Nilen under mandagens angreb, ligesom flere beboere skal have fisket yderligere lig op fra floden i de efterfølgende dage, skriver The Guardian.

Avisen tilføjer, at øvrige vidner siden har set RSF indhente mindst 40 lig fra Nilen og køre dem til et ukendt sted.

Volden mod fredelige demonstranter har i dag fået Den Afrikanske Union til med øjeblikkelig virkning at suspendere Sudan fra at deltage i aktiviteter i unionen.

DR's Afrika-korrespondent, Søren Bendixen, vurderer dog ikke, at det udefrakommende pres umiddelbart vil ændre meget ved situationen.

- Men det er selvfølgelig et signal fra unionen om, at det her langt over, hvad man mene, det militære styre kan tillade sig, siger han.

Suspenderingen vil være fastholdt, indtil Sudan er overgået til et civilt styre, da "det er den eneste måde, hvorpå Sudan kan bevæge sig væk fra den nuværende krise", skriver Den Afrikanske Unions freds- og sikkerhedsråd på Twitter.

Opposition vil ikke forhandle

Mandagens angreb mod demonstranterne kom, efter Khartoums beboere i længere tid har protesteret over det militære styre, som i april afsatte den forhenværende præsident Omar al-Bashir og overtog magten.

Forud for angrebet var civile og militæret blevet enige om en tre-årig overgangsperiode til civilt styre, men demonstranterne var fortsat utilfredse med det militære styre og fortsatte protesterne foran styrets hovedkvarter.

Det fik mandag sikkerhedsstyrker til at angribe og dræbe flere af demonstranterne.

Derfra er forhandlingerne mellem de to parter gået i hårdknude, men onsdag meldte lederen af det militære styre, General Abdel-Fattah Burhan ud, at han var klar til at forhandle igen.

- Vi rækker hånden ud for at forhandle med alle parter... For nationens interesse, sagde han ifølge nyhedsbureauet AP.

Tilbuddet blev dog afvist af oppositionen, hvor en talsmand, Youself al-Mustafa, i går udtalte, at han ikke kunne tage det seriøst, når "Burhan og dem under ham fortsat slår sudanesere ihjel."

- Deres biler patruljerer gaderne og skyder på folk, sagde han ifølge Reuters.

Voldtægt, tæsk og plyndringer

Gennem hele ugen har flere øjenvidner berettet, at den paramilitære gruppe RSF ikke blot har slået demonstranter ihjel, men også voldtaget, tæsket og plyndret civile, ligesom gruppen skal have angrebet hospitalspersonale, der har forsøgt at behandle de sårede, skriver Al Jazeera og The Guardian.

RSF og gruppens leder Mohamed Hamdan Dagolo, der af analytikere og udenlandske diplomater vurderes til at være den egentlig beslutningstager i Sudans nye militære styre, er vokset ud af den såkaldte Janjaweed-milits.

Mohamed Hamadan Dagolo, der af mange vurderes til at være den egentlig beslutningstager i Sudans nye militære styre, står også i spidsen for en milits, der menes at have taget del i et folkedrab i Dafur. (Foto: Str © Scanpix)

En milits, som Sudans tidligere regering brugte som sin primære kampenhed under krigen i Darfur, og som anklages for at have dræbt mellem 200.000 og 400.000 civile i løbet af tre år. Dertil kommer utallige rapporter om systematisk voldtægt, ødelæggelser og deportationer.

USA beder Saudi-Arabien blande sig

Samtidig har RSF kontakt til det Saudi-Arabiske styre, som ifølge The Guardian har holdt talrige møder med Sudans militær efter al-Bashirs fald, og som siden har lovet at donere en hjælpepakke på 20 milliarder kroner.

- Analytikere siger, at lederne af Egypten, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater, som ikke er venner af den demokratiske styreform, handler i fællesskab for at forpurre forhåbningerne hos Sudans reformbevægelse, skriver The Guardian.

  • Trods angreb fra den paramilitære gruppe RSF, fortsætter sudanesere med at demonstrere for et civilt styre. I disse dage bygger flere aktiviser barikader i Khartoums gader, der ifølge vidner fortsat patruljeres af RSF. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Trods angreb fra den paramilitære gruppe RSF, fortsætter sudanesere med at demonstrere for et civilt styre. (Foto: STRINGER © Scanpix)
1 / 2

Forholdet mellem de to fik i går en understatssekretær for politisk anliggende i Det Hvide Hus, David Hale, til at kontakte Saudi Arabiens forsvarsminister, Khaled bin Salman, for at bede ham bruge sin indflydelse til at stoppe de brutale angreb på fredelige demonstranter i Sudan.

Artiklens første afsnit er opdateret med meldingen om, at Den Afrikanske Union nu har suspenderet Sudan fra at deltage i aktiviteter i unionen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk