Anklagepunkter i mulig rigsretssag mod Trump er klar: 'Han er til fare for landet og landets sikkerhed'

Kernen i den rigsretssag, Demokraterne vil føre mod USA's præsident, er magtmisbrug og hindring af Kongressens arbejde.

Jerry Nadler, formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, ses her med Nancy Pelosi i baggrunden. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Der er tale om magtmisbrug og en hindring af Kongressens arbejde.

Sådan lyder det fra Jerry Nadler, formand for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, der netop har fremlagt de anklagepunkter - grundlaget for den rigsretssag, Demokraterne agter at føre mod landets præsident, Donald Trump.

- Han har truet integriteten af vores valg, og han har forsøgt at skjule beviserne for Kongressen, lyder det fra Nadler, der også kalder Trump en fare for landet og for landets sikkerhed.

Han præsenterede anklagepunkterne side om side med en række udvalgsformænd, blandt andet Adam Schiff, formand for efterretningsudvalget og ikke mindst formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, understregede igen i dag, at det er Kongressens pligt at holde øje med, hvad præsidenten foretager sig. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Selvsamme Pelosi, der i sidste uge bad en række af udvalgene om at sammenfatte alle anklagerne mod præsidenten og udarbejde en slags anklageskrift.

Og her har de altså valgt at fokusere på to punkter, de mener er i strid med landets forfatning og dermed grund nok til, at præsidenten skal afsættes fra embedet:

Præsidenten har med sine handlinger sat landets nationale sikkerhed over styr i forsøget på at tilgodese sig selv og samtidig forsøgt at hindre Kongressen i at undersøge, hvad der er foregået.

Trump og hans juridiske rådgivere har hidtil valgt ikke at deltage i de seneste ugers høringer med henvisning til, at processen ikke er rimelig.

På Twitter forsvarer Trump sig dog og kalder processen for "ren og skær politisk vanvid".

- At indlede en rigsretssag mod en præsident, der gennem sine resultater, inklusive den måske stærkeste økonomi i landets historie, har opnået en af de mest succesfulde embedsperioder overhovedet, er politisk vanvid, skriver Trump blandt andet.

Forventer afstemning inden jul

Anklageskriftet skal vedtages af et flertal i retsudvalget, hvorefter det sendes til Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertal, og dermed forventer at få stemt det igennem - måske allerede inden for den næste uge.

Kernen i anklagerne er, om Trump har forsøgt at presse den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, til at iværksætte efterforskninger af en mulig politisk modkandidat, demokraten Joe Biden, og dennes søn Hunter Biden, der har siddet i bestyrelsen i et ukrainsk energiselskab.

To måneders undersøgelse og timelange høringer i efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus har ført til en 300-sider lang rapport, som retsudvalget modtog i sidste uge, og siden da har udvalget hørt argumenter både for og imod undervejs i arbejdet mod at samle anklagepunkterne mod Trump.

- Trump satte sig selv over landet. Præsidenten bød fremmed indblanding i valget i 2016 velkommen, han krævede det i 2020, og så blev han fanget i det, lød det fra formanden for retsudvalget, demokraten Jerry Nadler.

Selve sagen skal føres i Senatet, hvor Republikanerne har flertal, og hvor det kræver to tredjedele flertal for at få afsat præsidenten. Derfor skal mindst 67 ud af de 100 senatorer stemme for.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk