Anklager: Breivik-beundrer planlagde massedrab i USA

En ansat hos kystvagten mistænkes for at ville dræbe civile og kendte Trump-kritikere.

Myndighederne fandt en stor mængde våben hos den 49-årige amerikaner. (Foto: ho © Scanpix)

Amerikanske myndigheder anholdt i sidste uge en 49-årig løjtnant fra kystvagten, som beskriver sig selv som hvid nationalist.

Den tidligere marinesoldat mistænkes for at planlægge at "myrde uskyldige civile i et omfang sjældent set i dette land", lyder det ifølge retsdokumenter, skriver Reuters.

Han er i første omgang sigtet for ulovlig besiddelse af våben og stoffer og forventes at blive stillet for en dommer i dag.

Anklagerne, der omtaler den mistænkte som en hjemlig terrorist, siger, at han havde udarbejdet en liste med mulige ofre, som blandt andre indbefatter Nancy Pelosi, formanden for Repræsentanternes Hus, Joe Scarborough, vært på tv-stationen MSNBC, og det demokratiske kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez.

Politiet fandt 15 skydevåben og over 1.000 patroner hjemme hos manden, som ifølge anklagerne var inspireret af den norske ekstremist Anders Behring Breivik, som i 2011 dræbte 77 mennesker ved angreb i henholdsvis Oslo og på øen Utøya.

Undersøgte Trump-kritiker

Siden 2017 har den anholdte ifølge retsdokumenterne jævnligt søgt inspiration i et manifest af den norske ekstremist Anders Behring Breivik og har ledt efter hormoner, som Breivik tog, inden sin massakre på Utøya, skriver The Guardian.

Ved ransagningen fandt politiet en stor mængde tramadol. Det er et morfinlignende middel, der virker smertestillende ved at påvirke de områder i hjernen, som registrerer smerte. (Foto: handout © Scanpix)

Den 49-årige har ifølge anklagemyndigheden søgt på nettet efter svar på spørgsmål som "hvor i Washington D.C. bor de fleste senatorer" og "er højesteretsdommere beskyttede".

I et mailudkast i 2017 skrev han ligeledes ifølge retsdokumenterne:

- Jeg drømmer om at finde en måde at dræbe næsten hver eneste person i verden på.

Ifølge anklagerne har manden også søgt på "borgerkrig, hvis Trump anklages" og ledte efter Joe Scarboroughs hjem og arbejdsplads på nettet, efter værten havde omtalt præsident Donald Trump som den værste præsident nogensinde.

Ifølge The Guardian indeholdt den tidligere marinesoldats liste flere personer, der er blevet kritiseret af den republikanske fløj. Herunder senatorerne Elizabeth Warren, Kamala Harris og Chuck Schumer samt tre journalister fra CNN.