Anklager: Gerningsmand bag skyderi i Halle ville begå en massakre

Der er fundet hjemmelavede våben og eksplosiver i den bil, der tilhører gerningsmanden.

Der bliver lagt blomster foran synagogen i Halle, der blev angrebet i går. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Den mand, der stod bag skyderiet i den tyske by Halle i går, ville begå en massakre.

Sådan lyder det fra den tyske statsanklager Peter Frank, dagen efter at den formodede gerningsmand skød mod et kebabhus og en synagoge i byen.

- Det, vi oplevede i går, var terrorisme. Ifølge vores fund ville den mistænkte begå en massakre, siger han.

Ifølge Peter Frank havde den formodede gerningsmand omkring fire kilo eksplosiver i sin bil og ser ud til at have brugt hjemmelavede skydevåben, skriver nyhedsbureauet AP.

En kvinde og en mand mistede livet i skudangrebet, der skete omkring middagstid.

Angrebet skete på et kebabhus og en jødisk synagoge i Paulus-kvarteret i Halle. Politiet anholdt efterfølgende en formodet gerningsmand.

I skrivende stund holder den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, pressemøde om gårsdagens angreb sammen med flere myndighedspersoner.

Her tager man stærk afstand til angrebet og peger på et antisemitisk motiv.

- Vi må desværre erkende sandheden, som er, at truslen fra antisemitisme, højreekstremisme og højreorienteret terror er meget høj, siger den tyske indenrigsminister.

Streamede angreb

Den formodede gerningsmand live-streamede angrebene mod kebabrestauranten og synagogen på streaming-platformen Twitch. Det har platformen bekræftet over for nyhedsbureauet Reuters.

Det tyske medie ARD har set videoen, inden den blev fjernet fra platformen, og beretter, at den formodede gerningsmand i videoen blandt andet erklærer, at han ikke tror på Holocaust, og at han beundrer terrorangrebet i Christchurch, hvor 51 mennesker blev dræbt ved angreb på to newzealandske moskéer i marts. Her blev angrebene også live-streamet.

Ifølge BBC så omkring 2200 mennesker i går angrebet på Twitch, inden videoen blev fjernet.

Den 27-årige var angiveligt tungt bevæbnet og iført camouflagetøj, da han forsøgte at skyde sin vej ind i synagogen.

Da det ikke lykkedes ham at skyde dørene op, begyndte han at skyde på gaden, hvor en kvinde mistede livet. Det fortalte formanden for det jødiske samfund i Halle, Max Privorozki, i går til den tyske avis Bild.

Samlet til højtid

Inde i synagogen befandt der sig 70-80 mennesker i anledning af den jødiske højtid Yom Kippur. Det er en central jødisk højtid, som betyder ”forsoningsdagen”.

Formanden for Centralrådet for Jøder i Tyskland, Josef Schuster, har kaldt det ”skandaløst”, at der ikke var politi udstationeret ved synagogen i anledning af helligdagen. Ifølge Schuster er det et mirakel, at der ikke var flere dødsofre.

På dagens pressemøde lægger han ikke fingre mellem, at han mener, at gerningsmanden valgte datoen, fordi den er hellig for jøderne.

FN’s generalsekretær, António Guterres, tog i går kraftig afstand til angrebet i Halle og kaldte det ”endnu en tragisk demonstration af antisemitisme”.

Se den formodede gerningsmand affyre skud på gaden uden for synagogen i Halle:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk