Anklager: Indsamling til hjælpsom hjemløs i USA var et fupnummer

Ægtepar fik 2,6 millioner kroner til en tidligere soldat via en indsamling på internettet.

Anklager Scott Coffina fremlagde tiltalen ved en pressekonference. (© aptn)

Det var en historie, som varmede mange hjerter i USA.

På indsamlingshjemmesiden Gofundme opfordrede ægteparret Kate McClure og Mark D'Amico for et år siden brugerne til at give penge til den hjemløse mand Johnny Bobbitt - en tidligere marinesoldat.

Historien lød, at Johnnny Bobbitt havde hjulpet Kate McClure, da hendes bil løb tør benzin midt på en motorvej. Bobbitt opfordrede kvinden til at blive i bilen, mens han selv hentede benzin, som han betalte med de sidste penge, han havde. Kate McClure havde ikke selv nogle penge på sig.

Flere end 14.000 personer donerede cirka 2,6 millioner kroner til indsamlingen.

Men nu siger anklagemyndigheden i New Jersey, at det hele var et fupnummer, som de tre hovedpersoner havde udtænkt sammen. De risikerer nu mellem fem og 10 års fængsel for tyveri.

Blev uvenner

På en pressekonference sagde anklager Scott Coffina, at historien, "som indsamlingen byggede på, måske lød for god til at være sand. Det var desværre tilfældet."

Myndighederne siger, de har beviser for, at fupnummeret blev planlagt en måned før, indsamlingen dukkede op på GoFundMe. Her kunne brugerne blandt andet se et billede af Johnnny Bobbitt og Kate McClure fra den dag, da hun tilsyneladende løb tør for benzin.

Efterfølgende optrådte de tre personer, som nu er varetægtsfængslet, i medierne sammen.

Tidligere på året blev de dog uvenner, og Johnnny Bobbitt anlagde en sag mod ægteparret for ikke at have udbetalt penge, som de havde lovet ham.

Da indsamlingen nåede over 66.000 kroner, købte Kate McClure og Mark D'Amico tøj og en autocamper til Johnny Bobbitt.

Efterfølgende har de dog selv ifølge anklagen brugt omkring 2,4 millioner kroner på en bil, ferie, luksus-håndtasker og casinobesøg.

Fup-indsamlinger på Gofundme

  • 2018: Den australske kvinde Lucy Wieland blev tiltalt for at have løjet om en kræftsygdom og tjent 264.000 kr. på en falsk indsamling på Gofundme. Hun lagde falske billeder af sig selv på Instagram, mens hun tilsyneladende var i behandling.

  • 2017: Det amerikanske par Jolene og Martin LaFrance blev tiltalt for at have tjent 20.000 kroner på en indsamling på Gofundme, der var baseret på en løgn om, at deres søn havde kræft. Løgnen snød også et helt fodboldhold, som gav sønnen adgang til en privat træning, hvor han fik taget billeder sammen med spillerne.

  • 2014: Kvinden Vedoutie Hoobraj fra Westchester USA fik doneret sammenlagt 330.000 kroner til kræftbehandling på Gofundme. I en af indsamlingerne skrev hendes søn, at hun kun havde 18 måneder tilbage at leve i, og at hendes børn skulle finde et nyt sted at bo. Hun fik to års fængsel i 2018.

Research: Bertram Bagge Olsen og Asger Tofte Sørensen