Anklager kræver brasilianske toppolitikere anholdt

Brasiliens anklagemyndighed vil have fire af landets mest prominente politikere fængslet for korruption.

Stolen vakler under Brasiliens midlertidige præsident, Michel Temer, efter at landets topanklager tirsdag krævede nogle af landes mest prominente politiker anholdt og sigtet for korruption. (Foto: EVARISTO SA © Scanpix)

Stolen vakler under Brasiliens midlertidige præsident, Michel Temer, efter at landets topanklager tirsdag krævede nogle af landes mest prominente politiker anholdt og sigtet for korruption.

Det oplyser avisen O Globo. Det sker kun to måneder før, at De Olympiske Lege indledes i den brasilianske storby Rio de Janeiro.

De politikere, som kræves anholdt, er formanden for senatet, Renan Calheiros, senator Romero Juca, der er formand for regeringspartiet PMDB, Brasiliens tidligere præsident Jose Sarney, og den suspenderede formand for underhuset, Eduardo Cunha.

Anklageren beskylder dem for forsøg på at blokere for efterforskningen af korruption.

De fire politikere indgår i de mange sager til flere milliarder dollar, der ifølge anklagemyndigheden er udbetalt til politikere og forretningsfolk gennem underselskaber til det statslige olieselskab Petrobras.

De fire mænd hører til i toppen af Brasiliens politiske liv og kommer alle fra det samme parti som præsident Temer - midterpartiet PMDB.

De har alle benægtet, at de har forsøgt at bremse for opklaringen af korruptionssagerne mod dem selv og andre.

Det er Brasiliens højesteret, som skal bemyndige, at de fire kan anholdes.

Sker det, vil det være et alvorligt nederlag for Temer, som kæmper med at sikre respekt og legitimitet for sin regering, kun en måned efter at den blev indsat.

Men det forløber ikke særlig godt. To ministre er allerede gået af, fordi de er blevet beskyldt for svindel.

Temer overtog posten som præsident i starten af maj, efter at Brasiliens kongres med stort flertal besluttede at stille præsident Dilma Rousseff fra Arbejderpartiet for en rigsret. Ikke for korruption, men fordi hun havde pyntet på statens budget i 2014.

Rousseff har beskrevet kongressens beslutning som et statskup. Med tirsdagens krav om, at de fire toppolitikere skal fængsles, styrkes Rousseffs argument: At det var en konspiration mellem korrupte politikere, der fik hende skubbet væk fra præsidentposten.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter