Anklager kræver dødsstraf til fem tiltalte i Khashoggi-sag

De anklagede for drabet på journalisten er for første gang blevet fremstillet i retten.

Liget af Jamal Khashoggi er endnu ikke blevet fundet. (Foto: Mohammed al-Shaikh © Scanpix)

Fem af de i alt elleve tiltalte for drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi risikerer at blive henrettet.

Det står klart, efter de elleve mænd for første gang er blevet fremstillet i retten i Saudi-Arabien.

Anklagemyndigheden satte dog ikke navne på de fem tiltalte, som man kræver dødsdømt.

Saudi-Arabien nægtede i første omgang, at Khashoggi, der har kritiseret det saudiske regime, var blevet dræbt under et besøg på landets konsulat i Istanbul i Tyrkiet i oktober sidste år.

Senere medgav styret dog, at journalisten var blevet dræbt ved en uautoriseret operation. Den forklaring blev siden igen ændret til, at agenterne var blevet sendt til Tyrkiet for at bortføre journalisten, og at selve drabet var en beslutning, der blev truffet på stedet.

Drabet har ført til en diplomatisk krise mellem Saudi-Arabien og landets allierede i Vesten.

Amerikanske medier skriver, at efterretningstjenesten CIA har konkluderet, at Saudi-Arabiens reelle leder, kronprins Mohammad bin Salman, beordrede mordet, selvom man mangler det endegyldige bevis.

På den baggrund har det amerikanske overhus, Senatet, enstemmigt vedtaget en resolution, som giver kronprinsen skylden for drabet.

Donald Trump har dog hidtil afvist at ændre kurs overfor Mohammad bin Salman, som er en nær allieret af USA's præsident.

Sagen kort

  • Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi gik den 2. oktober ind på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske by Istanbul for at få nogle dokumenter, så han kunne blive gift med sin tyrkiske forlovede.

  • Khashoggi, der levede i eksil og havde skrevet kritisk om det saudiarabiske regime i den amerikanske avis Washington Post, kom ikke ud igen.

  • I første omgang afviste Saudi-Arabien tyrkiske meldinger om, at Khashoggi var blevet dræbt. Saudiaraberne påstod, at han havde forladt konsulatet.

  • Senere erkendte Saudi-Arabien, at Khashoggi var blevet dræbt. Først lød forklaringen, at det var sket i slagsmål, siden at drabet var resultatet af en uautoriseret aktion.

  • Elleve personer er blevet tiltalt for drabet af de saudi-arabiske myndigheder.