Anklager om bestikkelse og 'kunstige kontrakter' rammer Ukraines politiske top

Flere topfolk i den ukrainske regering er blevet afskediget, heriblandt landets viceforsvarsminister.

To medarbejdere fra det nationale antikorruptionsbureau fremviser en bunke beslaglagte kontanter. (Foto: © -, AFP or licensors)

Der har været kø ved udgangen i diverse minister- og guvernørkontorer i Ukraine de seneste dage.

For anklager om kunstigt opblæste kontrakter og suspekte betalinger har sat gang i en større udskiftning på diverse poster i toppen af det politiske liv. Senest i dag er en håndfuld viceministre samt fem regionale guvernører blevet sat af deres poster.

Det annoncerede sekretariatschef for den ukranske regering, Oleh Nemtjinov, på Telegram efter et møde i regeringen tidligt i morges.

Det drejer sig blandt andet om viceforsvarsminister Vyatjeslav Sjapovalov, et par viceministre fra Ministeriet for Udvikling af Lokalsamfund og Territorier, samt guvernører fra regionerne Dnipropetrovsk, Zaporizjzja, Kyiv, Sumy og Kherson.

Afskedigelserne kommer efter, at et par sager omhandlende både bestikkelse og mistænkeligt høje priser i en af forsvarsministeriets kontrakter har set dagens lys i weekenden.

Søndag så præsident Volodymyr Zelenskyj sig nødsaget til at kommentere afsløringerne og annoncere, at en større udskiftning på flere poster var på vej.

- Lige nu er vores hovedfokus på forsvaret, udenrigspolitik, krig. Men det betyder ikke, at jeg ikke ser og hører, hvad der bliver sagt rundt om i de forskellige lag af vores samfund, lød det fra præsidenten søndag aften.

Bestikkelsessag kan koste flere års fængsel

Det er blandt andet det ukrainske medie zn.ua, der i weekenden berettede, at landets viceinfrastrukturminister nu står anklaget for at have taget imod bestikkelse.

Viceministeren har ifølge det ukrainske nationale antikorruptionsbureau været involveret i offentlige kontrakter til indkøb af generatorer til det, bureauet beskriver som overpris - 25-30 procent over markedspris - og via dette sikret sig 400.000 dollar, svarende til omkring 2,7 millioner kroner.

Modtagelse af bestikkelse i en særlig størrelsesorden kan føre til en straf på mellem otte til 12 års fængsel.

Minister for Infrastruktur, Oleksandr Kubrakov, har i kølvandet på sagen lovet en omfattende revision af ministeriets projekter.

Kunstigt høje priser i forsvaret

Også de seneste dages kritiske lys på forsvarsministeriets kontrakter fik tirsdag morgen konsekvenser, da viceforsvarsminister Vyatjeslav Sjapovalov meddelte sin afsked.

Forsvarsministeriet skulle ifølge zn.ua have indgået kontrakter om at indkøbe militærrationer til priser langt over, hvad de burde være.

Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov attends the Ukraine Defense Contact Group meeting at Ramstein Air Base in Ramstein-Miesenbach, southwestern Germany on January 20, 2023. - The United States convenes a meeting of around 50 countries -- including all 30 members of the NATO alliance -- at the US-run Ramstein military base in Germany to discuss military aid to Ukraine. (Photo by ANDRE PAIN / AFP) (Foto: © Andre Pain)

Forsvarsminister Oleksij Reznikov har dog afvist alle anklager og har kaldt afsløringerne for en "smædekampagne", hvis formål skulle være at underminere tilliden til ministeriet. I tilgift kalder ministeriet Sjapovalovs beslutning om at gå for en "værdig gerning".

Det nationale antikorruptionsbureau er nu ved at efterforske begge sager. Og afskedigelserne bliver da også modtaget positivt og set som et nødvendigt skridt af korruptionsbekæmpere i Ukraine.

- Det er overordnet set et sundhedstegn, siger Daria Kaleniuk, der er direktør for organisationen Anti-Corruption Action Centre i Kyiv.

Udskiftning på præsidentkontoret

Heller ikke på præsidentkontoret har døren stået stille i dag.

For souschefen for præsidentkontoret, Kyrylo Tymosjenko, postede tirsdag morgen et billede, hvor han viser sin opsigelse - der senere blev bekræftet af præsidentkontoret.

Hvad der ligger til grund for opsigelsen er endnu uklart.

Kyrylo Tymosjenko med sin opsigelse. (Foto: © Handout)

Men tilbage i oktober trak Tymosjenko overskrifter i flere ukrainske medier, efter det blev kendt, at han kørte rundt i en særlig type Chevrolet, doneret af amerikanske General Motors til brug for evakuering af civile og humanitære missioner.

Tymosjenko afviste, at det var et problem at anvende bilen til et andet formål og forsvarede sig med, at den ikke blev brugt til privat kørsel.

Det er endnu usikkert, hvem der skal overtage Tymosjenkos post i præsidentkontoret, men ifølge flere ukrainske medier kan der blive tale om den nu forhenværende guvernør i Kyiv-regionen, Oleksej Kuleba.