Anklageskrift: Sådan påvirkede russere det amerikanske valg

Den amerikanske specialanklager Robert Mueller har tiltalt 13 russere for at blande sig i den amerikanske valgkamp.

Et billede fra en annonce for en demonstration imod Hillary Clinton. Demonstrationen var arrangeret af en falsk russisk profil.

Tiltalen mod de 13 russere tegner et billede af en massiv russisk propagandakampagne mod USA op til præsidentvalget i 2016.

De var alle tilknyttet organisationen "Internet Research Agency", der angiveligt forsøgte at påvirke de amerikanske vælgere til at stemme på Donald Trump.

Oprettede falske profiler

Ifølge anklageskriftet oprettede russerne falske profiler på Facebook, Twitter og Instagram, hvor de udgav sig for at være amerikanere eller amerikanske organisationer, viser anklageskriftet. Derudover købte de reklameplads af Facebook, så opslagene nåede flere amerikanere.

Profilerne spændte over forskellige temaer, og havde både til formål at påvirke den politiske debat og skabe splid i samfundet til fordel for Donald Trump.

Tweet fra den falske profil "Ten_GOP".

Den nu lukkede Twitter-profil “Tennessee GOP” udgav sig for at være styret af det Republikanske Parti i Tennessee og nåede at få flere end 100.000 følgere.

Profilen “Secured Borders” skrev om immigration, mens profilerne "United Muslims of America" og "Army of Jesus" handlede om religion.

"Synes godt om, hvis du vil have at Jesus vinder" står der i dette opslag fra den falske konto "Army of Jesus" ("Jesu hær")

Forsøgte at påvirke minoriteter

Gruppen “Blacktivist“ udgav sig for at være en del af Black Lives Matter-bevægelsen, der kæmper for afroamerikaneres rettigheder og ofte imod Trumps politik.

Med siden “Woke Blacks” (“Vågne Sorte”) på Instagram opfordrede de tiltalte afroamerikanere til slet ikke at bruge deres stemme i valget. Det samme skrev "United Muslims of America" ifølge anklageskriftet:

- Amerikanske muslimer boykotter valget i dag. De fleste nægter at stemme på Hillary Clinton, da hun vil forsætte krigen mod muslimer i Mellemøsten og stemte for at invadere Irak.

En annonce for en demonstration arrangeret af en falsk russisk profil.

Arrangerede demonstrationer

Ifølge anklageskriftet brugte de tiltalte de falske profiler til at oprette og promovere diverse demonstrationer og møder for og imod Donald Trump og Hillary Clinton. Formålet var at skabe konflikt i det amerikanske samfund, fremgår det af anklageskriftet.

Demonstrationer for Trump tæller blandt andet "March for Trump" (“Gå for Trump”) 25. juni 2016 og "Down with Hillary" (“Ned med Hillary”) 23. juli 2016. De tiltalte stod også bag demonstrationen "Support Hillary. Save American Muslims" ("Støt Hillary. Red amerikanske muslimer") 9. juli.

Selv efter valget i november 2016 fortsatte russiske agenter med at oprette demonstrationer for og imod Trump for at øge splittelsen efter valget.

Det gælder blandt andet “Trump is NOT my President” (“Trump er ikke min præsident”) i New York omkring 12. november og “Charlotte Against Trump” (“Charlotte imod Trump”) i byen Charlotte i North Carolina 19. November.

FacebookTwitter