Anklaget IMF-boss: Vi kan alle være lidt uagtsomme

IMF-chef Christine Lagarde afviser, at hun har gjort noget forkert i milliardudbetaling til forretningsmand.

Forsømmelighed er ikke en forsætlig forseelse, siger Christine Lagarde. Hun har hele tiden afvist korruptionsanklagerne. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Den Internationale Valutafonds øverste chef tager anklager om forsømmelighed i sag om misbrug af offentlige midler med ophøjet ro.

Før et retsmøde mandag siger Christine Lagarde, at hun er uskyldig i anklagen om forsømmelighed i 2008.

Sagen handler om en udbetaling af erstatning fra staten på 400 millioner euro til forretningsmanden Bernard Tapie, mens hun var finansminister.

Lagardes forsømmelighed har ifølge anklagen ført til misbrug af offentlige midler, da hun godkendte en voldgiftsafgørelse.

- Forsømmelighed er ikke en forsætlig forseelse. Jeg tror, at vi alle af og til kan være lidt uagtsomme. Jeg har udført mit job, så godt jeg kunne, inden for de kendte rammer, sagde Christine Lagarde til France 2 søndag aften.

Lagarde var finansminister under præsident Nicolas Sarkozy, da staten udbetalte et beløb svarende til 2,97 milliarder danske kroner til Tapie.

Udbetalingen vedrører en strid mellem Tapie og banken Crédit Lyonnais efter Tapies salg af Adidas i 1993. Crédit Lyonnais er i dag kendt som LCL.

Der er mistanke om, at Tapie fik en særlig gunstig behandling, fordi han støttede Sarkozy.

Bestyrelsen i IMF, som repræsenterer 188 lande, har tidligere udtrykt fuld tillid til Lagarde.

Sagen kort

  • Lagarde er anklaget for forsømmelighed i Tapie-sagen, hvor finansmanden Bernard Tapie i 2008 fik over 400 millioner euro - op mod tre milliarder kroner - i erstatning fra staten.

  • * Udbetalingen til Tapie skete som følge af en sag fra 1993 mellem Tapie og den delvist statsejede bank Crédit Lyonnais. Tapie hævder, at Crédit Lyonnais bedrog ham ved at sætte prisen på hans andele i det tyske sportstøjfirma Adidas for lavt i en handel mellem forretningsmanden og banken.

  • * Lagarde sendte i 2007 som finansminister tvisten for en voldgiftsdomstol, der dømte til fordel for Tapie.

  • * Efterforskerne mistænker den nuværende IMF-chef for at have handlet i strid med reglerne, da hun muliggjorde kompensationen.

/ritzau/