Anklaget for at sprede misinformation: USA's regering beslaglægger 36 iranske mediers hjemmesider

Beslaglæggelsen vil vække vrede i Iran - men ikke nok til at påvirke forhandlingerne om atomaftalen, vurderer korrespondent.

En iransk mand viser hjemmesiden hos den engelsksprogede iranske tv-station Press TV, hvor der står, at hjemmesiden er blevet beslaglagt af den amerikanske regering. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

”Denne hjemmeside er blevet beslaglagt af USA’s regering.”

Sådan lyder beskeden til besøgende på adskillige iranske mediehjemmesider, efter de amerikanske myndigheder i tirsdag beslaglagde siderne, som de anklager for at ”sprede misinformation”.

Ifølge USA’s justitsministerium drejer det sig om 33 hjemmesider, som bliver drevet af den Iranske Islamiske Radio og TV-Union, og tre hjemmesider, som bliver drevet af den iransk støttede bevægelse Hizbollah. Det skriver BBC.

De beslaglagte sider tæller blandt andet de statsligt ejede iranske tv-stationer Press TV og al-Masirah TV, som bliver drevet af den iransk støttede houthi-bevægelse.

Samtlige medier i Iran er statsejede, og der er ingen uafhængige tv- eller radiostationer.

- Timingen er speciel

Beslaglæggelsen sker få dage efter, at Irans befolkning har udpeget den ultrakonservative og anti-vestlige Ebrahim Raisi som landets nye præsident og i en periode, hvor forholdet mellem de to lande endnu en gang er yderst anspændt - ikke mindst på grund genoptagelsen af forhandlingerne om Irans atomaftale.

Timingen er ret speciel, netop fordi der lige nu sker så meget mellem de to lande, fortæller DR’s Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.

- Beslaglæggelsen kommer få dage efter, at Raisi er blevet valgt, og midt mens der foregår de her vigtige forhandlinger om atomaftalen, siger han og fortsætter:

- USA siger, at den her aktion har været længe undervejs, og at den både skyldes anklager om misinformation, men også at nogle af de her hjemmesider er ejet af virksomheder, der allerede er underlagt amerikanske sanktioner. Alligevel vil timingen formentlig gøre iranerne meget vrede, siger han.

Enormt fornærmede

Iran er ikke kommet med nogen officiel reaktion på beslaglæggelsen, men det semi-officielle iranske nyhedsbureau YJC kaldte i går det amerikanske tiltag for et bevis på, at "USA’s opfordringer til ytringsfrihed er løgne”.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at den amerikanske beslaglæggelse har vakt stor frustration i Iran, siger Michael S. Lund.

- Det her er noget, man er enormt fornærmet over, specielt beslaglæggelsen af Press TV, som er Irans engelsksprogede medie, der har til formål at give omverdenen Irans syn på tingene, siger han og fortsætter:

- Så man er stærkt utilfreds med, at alle de her medier nu har mistet deres hovedplatform, men man finder også veje rundt om det og har allerede flyttet mange sider over på iranske webadresser, siger han.

Billedet her viser den beslaglagte hjemmeside presstv.com og viser både FBI's og den amerikanske handelsministeriums logo. (Foto: - © Ritzau Scanpix)

Omstridt atomaftale på forhandlingsbordet igen

Forholdet mellem Iran og USA har været fjendligt i årtier, men er blevet forværret under den seneste amerikanske præsident, Donald Trump. Ikke mindst efter Trump i 2018 trak amerikanerne ud af den atomaftale, som blev indgået mellem Iran og det internationale samfund i 2015.

Samtidig indførte USA en række strikse sanktioner mod Iran. Ifølge atomaftalen var sanktionerne mod Iran ellers ophævet, så længe landet overholdt aftalen om at begrænse sin udvikling af atomvåben.

Den nuværende amerikanske præsident, Joe Biden, har meldt ud, at han ønsker at tilslutte sig samtalen igen.

Søndag blev den sjette runde af forhandlinger om aftalen mellem Iran og de seks forhandlingslande, USA, Storbritannien, Frankrig, Kina, Rusland og Tyskland, indledt i Wien, men ifølge BBC blev forhandlingerne udsat.

Et klart signal til Iran

Tirsdagens beslaglæggelser er bestemt ikke noget, der gør forhandlingsklimaet bedre – men på den anden side, er aftalen så vigtig for Iran, at det formentlig ikke vil påvirke deres forhandlingsvilje, vurderer Michael S. Lund.

- Der skal mere til, før man bakker ud af det her. Det her handler sandsynligvis mere om, at amerikanerne vil sende nogle signaler til Iran om, at det kan godt være, at der er kommet en ny regering i USA, der gerne vil forhandle med Iran om atomaftalen, men man vil stadig køre en hård kurs overfor Iran, også når Raisi træder til.

Det er ikke første gang, at USA beslaglægger hjemmesider i Iran. Også i oktober sidste år blev et netværk af hjemmesider, der blev brugt i en kampagne fra Irans Revolutionsgarde også lagt ned på grund af anklager om politisk misinformation. Det skriver The Guardian.

Facebook
Twitter