Anna Gaarslev: Norges ’Inger Støjberg’ kan sagtens få comeback

Den norske regering skal nok klare sig efter omstridt Facebook-opslag, vurderer DR's Europa-korrespondent.

Sylvi Listhaug meddelte tidligere i dag, at hun trækker sig som Norges justitsminister. (Foto: Larsen © Scanpix)

Det kan godt være, at Sylvi Listhaug her til formiddag har valgt at trække sig fra posten som Norges justits- og indvandringsminister som følge af et udskældt Facebook-opslag.

Men det betyder bestemt ikke, at den 40-årige politiker fra det indvandrerkritiske Fremskridtspartiet er fortid i norsk politik.

Sådan lyder vurderingen fra DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Sylvi Listhaug kan sagtens få et comeback. Hun er Norges svar på Inger Støjberg, og hun spiller en vigtig rolle i forhold til at garantere den mest indvandrerskeptiske del af befolkningen, at der er styr på indvandringen og integrationen, fortæller Anna Gaarslev.

Af den grund er Sylvi Listhaug både blevet en af Norges mest populære og upopulære politikere.

Men uanset om man kan lide Sylvi Listhaug eller ej, så er hendes trumfkort ifølge Anna Gaarslev, at nordmændene spidser ører, når hun ytrer sig.

- Hun er ikke ligegyldig, og hun er ikke en, man forbigår med et skuldertræk.

Dårligt håndværk

Sylvi Listhaug valgte at forlade sin post i den norske regering i kølvandet på den ballade, der opstod, efter at hun for 11 dage siden postede et omstridt opslag på sin Facebook-profil.

Her anklagede hun Norges store oppositionsparti, Arbejderpartiet, for at bekymre sig mere om terroristers rettigheder end om nationens sikkerhed.

Selvom hun efterfølgende slettede og beklagede det, fortsatte kritikken fra begge fløje i det norske Storting.

Og i går meddelte den borgerlige regerings støtteparti, Kristelig Folkeparti, at den ikke længere havde tillid til Sylvi Listhaug.

Tidligere på dagen skrev Sylvi Listhaug på Facebook, at der har været tale om ”en heksejagt” på hendes person, og at norsk politik mest af alt mindede om ”en børnehave”.

Og hun møder opbakning fra den danske integrationsminister, Inger Støjberg (V).

- Det er sket efter en, efter min mening, fuldstændig overdreven og hysterisk debat om en facebookopdatering, som Sylvi skrev om Norges politik over for fremmedkrigere for et par uger siden, skrev Inger Støjberg på Facebook.

Ifølge Anna Gaarslev forsøger Sylvi Listhaug at gøre hele sagen til et spørgsmål om, at hendes ytringsfrihed er blevet knægtet af Arbejderpartiet og ligesindede.

- Men hun undlader i den sammenhæng at gøre opmærksom på, at hendes udfald mod netop Arbejderpartiet oprindeligt bundede i det faktum, at regeringen ikke kunne samle politisk flertal for sit lovforslag. Og det er jo regeringens ansvar at kunne mestre den del af det politiske håndværk, siger DR’s Europa-korrespondent.

Norges statsminister, Erna Solberg, fortæller, at Sylvi Listhaug godt kan gøre regerings-comeback. (Foto: ROALD © Scanpix)

Usvækket regering

Det er endnu uvist, hvem der skal overtage justitsministerposten efter Sylvi Listhaug.

Det vil blive offentliggjort i løbet af eftermiddagen, meddelte den norske statsminister, Erna Solberg, tidligere på dagen.

Her understregede hun, at hun hverken er enig i Sylvi Listhaugs udtalelser om det norske oppositionsparti eller i hendes karakteristik af norsk politik som ”en børnehave”.

- Jeg tror, det er bedst for os alle, at vi trækker vejret og går tilbage til at diskutere politik, sagde Erna Solberg og understregede, at Sylvi Listhaug godt kan få regerings-comeback på et senere tidspunkt.

Men selv om sagen har skabt tumult i Norge og truet den borgerlige mindretalsregering på livet, så står Erna Solberg ikke væsentligt svækket tilbage, vurderer Anna Gaarslev:

- Erna Solberg bekræftede så sent som i dag, at hun var parat til at støtte sin justitsminister hele vejen. Dermed fremstår hun som en fast leder, siger hun og understreger, at der ikke er tale om en intern regeringskrise.

- Det er en politisk krise mellem regeringen, dens støttepartier og resten af Stortinget. Og da mange nordmænd vitterligt har svært ved at forstå, hvordan et upassende Facebook-opslag næsten kan bringe en hel regering til fald, så er det her ikke noget der svækker Solberg i svær grad, siger Anna Gaarslev.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk