Anna Kinberg Batra er Moderaternas nye leder

Tidligere partiformand Fredrik Reinfeldt er på ekstraordinært landsmøde blevet afløst af Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra holder armen i vejret, efter det står klart, at hun er partiets nye leder. (Foto: HENRIK MONTGOMERY © Scanpix)

Det konservative svenske parti Moderaterna har på partiets ekstraordinære landsmøde i Solna valgt Anna Kinberg Batra som ny partiformand, skriver nyhedsbureauet TT.

Hun afløser landets tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt, og i en tale erklærede hun, at hun vil bygge videre på arven efter tidligere statsminister og partileder Fredrik Reinfeldt.

- Sverige er i dag et bedre land at leve i end i 2006, og Sverige skal fortsat være et af verdens bedste lande at leve i, selv når verden ændrer sig, sagde Kinberg Batra, da hun takkede for valget og Reinfeldt for hans politiske indsats.

Har allerede fået intern kritik

Valget af Moderaternas første kvindelige partileder var enstemmigt. Ingen gik på talerstolen for at kommentere valgudvalgets forslag inden landsmødets beslutning. Valgudvalgets formand, Lars-Ingvar Ljungman, mente, at opgaven havde været let.

- Hun har støtte i partiet længst mod nord og længst mod syd. Hun har støtte blandt både seniorer og juniorer, sagde Ljungman.

Selv om der var medvind på partimødet, så er Anna Kinberg Batra allerede blevet kritiseret internt for at have indgået den såkaldte Decemberoverenskomst med Socialdemokraterna, så et valg i utide blev afværget.

I sin afskedstale på landsmødet opfordrede Fredrik Reinfeldt partiet til fortsat at forny sig.

- Lad være med at standse op, bevæg jer og fortsæt med at se den tid, der vokser frem. Så bliver vi relevante, sagde Reinfeldt.

Omkring 200 delegerede samt andre cirka 500 moderater var samlet til den ekstraordinære partimøde i Solna lørdag for at vælge ny leder. Mødet blev indledt af den afgående partiformand.

Han lovede, at han i fremtiden ville holde sig fra den ny partiledelses arbejde, men lovede på den anden side at give al den støtte, som den ny partileder måtte have behov for.

- Jeg vil støtte jer på den måde, som, jeg tror, er klogest. Ved ikke at sige for meget, sagde Reinfeldt.

/ritzau/TT