Anna Lindh død efter knivoverfald

Den svenske udenrigsminister, Anna Lindh, overlevede ikke de knivstik, som en 30-40 årig mand i går tilføjede hende. Her til morgen meddelte Göran Persson, at Anna Lindh døde klokken 5:29. Folkeafstemningen om euroen gennemføres søndag som planlagt.

Den svenske udenrigsminister, Anna Lindh, overlevede ikke deknivstik, som en mand i 30-40 års alderen tilføjede hende igår.

 Se billeder fra hendes livAnnaLindh, nåede at sidde 5 år på posten som udenrigsminister. Hun blevudnævnt til udenrigsminister efter valget til Riksdagen i 1998 ogvar inden da miljøminister fra 1994.Billeder af Anna Lindh

Her til morgen meddelte Göran Persson, at Anna Lindh dødeklokken 5:29, efter mere end ti timers forgæves operationer.

Knivstikkene havde gjort så stor skade på hendes lever, athendes liv ikke stod til at redde.

Göran Persson rystetStatsminister Göran Persson beklagede her til morgen på enpressekonference dybt sin nære kollegas død.

Han understregede, at hendes vigtigste prioriteter var fred,frihed og demokrati - og at det er værdier, der ikke må sættes overstyr i kølvandet på det rystende mord.

Vores land er kendt for at være åbent og demokratisk. Etenestående tolerant samfund, sagde statsministeren.

Se hændelsesforløbetHændelsesforløbet omkring knivdrabet på Sveriges udenrigsministerAnna Lindh.Mordet på Anna Lindh

- Gårsdagens angreb på hende er et angreb på det samfund, vi harbygget op. Af den grund er det afgørende, at sagen opklareshurtigst muligt, sagde han.

- Familien har mistet en mor og hustru. Socialdemokratiet harmistet en af sine dygtigste politikere. Regeringen har mistet enerfaren minister og god arbejdskollega. Sverige har mistet en aflandets vigtigste repræsentanter, sagde Göran Persson.

Afstemning gennemføres

Læs herLæsnekrolog over Anna Lindh - svensk ja-dronning og en af Sverigesmest folkekære politikere.Nekrolog

Statsministeren oplyste efter et møde i det svenskestatsministerium, Rosenbad, at den planlagte euro-afstemning søndaggennemføres.

Kampagneaktiviteterne bliver dog i det store og hele aflyst, ogogså den planlagte afslutningsdebat på tv vil blive ændret.

Til gengæld oplyser Göran Persson, at der fredag over helelandet arrangeres en demonstration "mod vold og for demokratiet" -som en fælles, civil reaktion på mordet.

Overfaldet i stormagasin

Anna Lindh blev sent onsdag eftermiddag overfaldet i et stormagasini det centrale Stockholm, da hun var ude at handle med enveninde.

Læs vores tema om mordetSverigesudenrigsminister Anna Lindh død efter et knivoverfald. Sverige er ichok.Tema om mordet på Anna Lindh

En ukendt gerningsmand slog i første omgang Anna Lindh i gulvetog derefter stak han hende med en kniv i maven, i brystet og iarmen.

Anna Lindh efterlader to mindreårige sønner og sin mand. Hunblev 46 år.

Efter mordet er den 64-årige Jan O. Karlsson udpeget somfungerende udenrigsminister.

Karlsson har årtiers erfaring i svensk toppolitik. Han harblandt andet beklædt posten som bistandsminister og minister forindvandringsspørgsmål.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter