Anne Frank skrev sjofle vittigheder på hemmelige dagbogssider

Den 13-årige pige skrev også om sex, prævention og prostitution på de hemmelige sider.

Anne Frank var blot 13 år, da hun den 6. juli 1942 gik i skjul sammen med resten af sin familie i et baghus i Amsterdam. (Foto: ho © Scanpix)

Det meste af verden kender til Anne Franks dagbog. Men det er ikke hele dagbogen, der har været kendt for resten af verden.

Nu er to dagbogssider, som Anne Frank dækkede til med selvklæbende, brunt papir, blevet afkodet takket være moderne billedbehandlingsteknologi.

Og de giver et nyt indblik i den hollandsk-jødiske piges liv, mens hun sammen med sin familie skjulte sig for de tyske nazister under Anden Verdenskrig.

Her kommer hun blandt andet med fire sjofle vittigheder.

- Ved du, hvorfor de tyske værnemagtspiger er i Holland? Som madras for de tyske soldater, lyder det blandt andet.

Sådan afslørede forskerne de hemmelige dagbogssider. (Foto: Peter Dejong © Scanpix)

Og i notatet, som den på det tidspunkt 13-årige Anne Frank nedfældede den 28. september 1942, skriver hun også om sex, prævention og prostitution.

Hun nævner blandt andet, hvordan det må være "at have snakken" med en anden.

Tættere på pigen og forfatteren

Ifølge Ronald Leopold, der er direktør for Anne Frank-museet i Amsterdam, skriver hun om seksualitet ”på en afvæbnende måde”.

- Som enhver anden teenager er hun interesseret i emnet. Hun skriver også om det på andre sider, der er blevet frilagt, udtaler han på museets hjemmeside.

Det er også derfor, at museet har valgt at offentliggøre de nye fund. Også selvom hun ifølge BBC ikke ønskede, at andre skulle læse dem.

- De bringer os endnu tættere på både pigen og forfatteren Anne Frank, siger han.

Frank van Vree, der er leder af Niod-instituttet, som har været med til at afkode siderne, siger til BBC, at det er umuligt ikke at trække lidt på smilebåndet, når man læser siderne i dag.

- De 'sjofle' vittigheder er klassikere blandt børn, der er ved at blive store. Det viser tydeligt, at Anne første og fremmest var en helt almindelig pige.

Anne Frank var blot 13 år, da hun den 6. juli 1942 gik i skjul sammen med resten af sin familie i et baghus i den hollandske hovedstad.

Her boede familien, indtil de i 1944 blev fundet og arresteret af nazisterne. Den jødiske pige døde efterfølgende i koncentrationslejren Bergen-Belsen.

Hendes far, Otto Frank, overlevede krigen, og han valgte efterfølgende at udgive datterens dagbog for at minde resten af verden om krigens uhyrligheder.

Bogen er blevet oversat til mere end 70 sprog og er blevet solgt i mere end 25 millioner eksemplarer.

Og den er på Unescos register over verdens umistelige dokumenter.

Facebook
Twitter