Anne Franks berømte dagbog er nu på nettet

Rettighederne til at udgive krigsdagbogen er udløbet, mener nogle. Anne Frank Fonden truer med retssag.

Rettighederne er ifølge de to udløbet ved årsskiftet, da der er gået over 70 år siden Anne Franks død. (Foto: © ANDREW BURTON, Scanpix)

En fransk akademiker og et medlem af landets parlament har nytårsdag lagt den berømte dagbog skrevet af Anne Frank under Anden Verdenskrig på internettet med gratis adgang for de interesserede.

Duoen mener, at rettighederne til Anne Franks dagbog er udløbet, så den nu er frit tilgængelig for offentligheden.

Rettighederne er ifølge de to udløbet ved årsskiftet, da der er gået over 70 år siden Anne Franks død i en alder af 15 år i Bergen-Belsen koncentrationslejren i 1945.

Ifølge en europæisk lov fra 1993 mister en bog sine ophavsrettigheder, syv årtier efter at dens forfatter eller forfattere er død.

- I forhold til denne bog, dette vidnesbyrd, og hvad det repræsenterer, er jeg af den overbevisning, at der ikke er nogen større kamp end kampen for dens frihed, ingen større hyldest end at dele den uden begrænsninger, siger lektor Olivier Ertzscheid fra universitetet i Nantes.

På originalsproget

Han har lagt dagbogen op på internettet på originalsproget hollandsk.

Anne Frank brugte dagbogen til at nedfælde tanker om sit liv i perioden fra juni 1942 til august 1944, mens hun sammen med sin familie gemte sig i Amsterdam.

Bogen blev første gang offentliggjort på hollandsk i 1947 af faderen, der dog havde slettet nogle passager. Den er solgt i over 30 millioner eksemplarer.

Anne Frank Fonden, der har hovedsæde i Schweiz, har rettighederne til at udgive dagbogen. Fonden har tidligere sagt til nyhedsbureauet AFP, at den i et brev har truet med at tage retlige skridt, hvis andre offentliggjorde bogen.

/ritzau/AFP