Antallet af skyderier i Sverige er ved at slå alle rekorder. I dag blev en 30 årig skudt i en sporvogn

2022 er godt på vej til at blive et trist rekordår for antallet af skyderier i Sverige.

Politiet har hele dagen været massivt tilstede omkring gerningsstedet. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)

Omkring klokken ni i morges blev det svenske politi kaldt til bydelen Majorna i Göteborg, efter en kvinde i 30'erne blev ramt af skud i maven, mens hun befandt sig i en sporvogn. Det oplyser svensk politi.

Den formodede gerningsmand var ombord på sporvognen, da han skød kvinden, men forlod den umiddelbart efter. En større politiaktion var i gang i området indtil politiet fandt den formodede gerningsmand omkring klokken 11, cirka en kilometer fra gerningsstedet. Ifølge politiet er der tale om en mand i 60'erne.

  • I denne sporvogn på linje tre blev kvinden skudt i maven omkring kort efter klokken 9 i morges. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
  • Skyderiet skete i bydelen Majorna i Göteborg. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
  • Den formodede gerningsmand var også ombord på sporvognen, men så vidt vides kendte ofret ikke den nu tilbageholdte, formodede gerningsmand. (Foto: © 9200 Adam Ihse/TT, Ritzau Scanpix)
1 / 3

DR Nyheders Europakorrespondent, Anna Gaarslev, er i Göteborg og fortæller, at man endnu ikke kender motivet til skyderiet.

- Ej heller hvor den formodede gerningsmand havde sit våben fra, eller hvorfor han valgte at skyde mod en 30-årig kvinde, han tilsyneladende slet ikke kendte - og hvorfor han gjorde det lige midt i et af Gøteborgs mest idylliske og attraktive kvarterer. Der er med de oplysninger, vi har nu, absolut intet, der tyder på hverken et bandeopgør eller et forsøg på æresdrab, fortæller Anna Gaarslev.

- Snarere tværtimod. Manden blev kort efter anholdt, mens han drak kaffe i foyeren hos den lokale gadeavis Faktum - Göteborg-udgaven af Hus Forbi. Her kiggede han ifølge chefredaktøren forbi en gang imellem, forsætter Anna Gaarslev.

Selvom svensk politi oplyser, at det endnu er uvist, om gerningsmanden gik målrettet efter kvinden, bliver dagens skyderi en del af en mørk, svensk statistik:

  • Antallet af skyderier var ved udgangen af juli oppe på svimlende 232. Dermed er dette år godt på vej til at slå rekordåret 2020, hvor der var i alt 379 skyderier i løbet af året, og 216 til og med juli måned.

  • Antallet af dræbte i de svenske skyderier er også tårnhøjt. Sidste år blev 45 dræbt af skud. Det gør Sverige til indehaveren af den triste europarekord.

Valgkampens varmeste emne

En svensk rapport fra 2021 viser, at otte ud af ti skuddrab i Sverige sker indenfor kriminelle miljøer.

Og netop de kriminelle miljøer spiller en central rolle i den svenske valgkamp på tværs af partier.

Svenskerne går til valg om knap en måned, den 11. september, og flere politikere har i den forbindelse meldt ud, at de vil have et endeligt opgør med bandekriminaliteten i Sverige. Det gælder både oppositionslederen, Ulf Kristersson (M), og den nuværende statsminister, Magdalena Andersson (S), der vil "knäcka gängen" altså smadre banderne.

Kvinden, der blev skudt i maven i morges i Göteborg, er nu på sygehuset, og politiet oplyser, at hendes tilstand er stabil.

Den pågrebne mand mistænktes for drabsforsøg og grov overtrædelse af våbenloven.