Anticensur-gruppe: Tyrkiet blokerer for Wikipedia

Årsagen til blokeringen af online opslagsværket er ukendt, skriver TurkeyBlocks.

Wikipedia er et populært netbaseret leksikon, hvor alle kan bidrage med information. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Adgangen til online opslagsværket Wikipedia er blevet blokeret i Tyrkiet.

Det skriver menneskerettighedsgruppen Turkeyblocks, som overvåger og registrerer censur i Tyrkiet.

Årsagen til blokeringen er uklar, og officielle kilder har endnu ikke omtalt eller bekræftet blokaden.

Ifølge overvågningsgruppen skete den klokken otte i morges lokal tid, og blokeringen omfatter alle sprog og internationale domæner, som Wikipedia udkommer på.

Turkeyblocks skriver, at det er sket på baggrund af en ordre fra de tyrkiske myndigheder, som typisk kommer forud for en officiel kendelse om blokering ved domstolen.

Dansk journalist: Jeg får heller ikke adgang

DR Nyheder har været i kontakt med journalist Nanna Muus, der er bosat i Istanbul. Hun bekræfter blokeringen.

- Jeg får ikke adgang til Wikipedia.org eller den tyrkiske version af Wikipedia, skriver hun.

- Normalt, når en side er blokeret som følge af en administrativ beslutning, kommer der en meddelelse op, som fortæller, at siden er lukket af myndighederne som følge af xx beslutning. Den besked får jeg dog ikke.

Turkeyblocks skriver, at meddelelsen fra myndighederne, som bruges i forbindelse med officielle blokeringer, popper op hos en række internetudbydere - dog ikke den, som Nanna Muus har.

- Ved mig loader siden ikke, og til sidst får jeg enten en besked om, at siden er for lang tid om at svare, eller at serveren ikke blev fundet, skriver hun til DR Nyheder.

Myndighederne i Tyrkiet lukkede både i 2015 og 2014 ned for diverse sociale medier i landet for at forhindre deling af kontroversielt indhold. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Twitter, Facebook og Youtube blev blokeret

Myndighederne i Tyrkiet har tidligere lukket ned for adgangen til titusindvis af hjemmesider i landet, og der er blevet søsat tiltag, som skal blokere for Virtual Private Networks (VPN), der kan gøre det nemmere at komme ind på hjemmesider, der ellers ikke er adgang til fra landet.

I 2015 blev Twitter og Facebook samt videokanalen YouTube i en periode blokeret af de tyrkiske myndigheder, fordi medierne afviste at fjerne billeder af en tyrkisk anklager, som blev dræbt under en gidseltagning i en retsbygning i Istanbul.

Argumentet fra regeringen var, at billederne var terrorist-propaganda for den såkaldte DHKP-C-gruppe, der angiveligt stod bag angrebet på retsbygningen.

Året forinden blev Twitter også blokeret, fordi aflyttede telefonoptagelser mellem politikere og embedsmænd blev lækket via det sociale medie. Blokeringen varede i to uger og blev ophævet efter, at den tyrkiske forfatningsdomstol afgjorde, at forbuddet var i strid med ytringsfriheden.

Siden et mislykket militærkupforsøg i 2016 har der været undtagelsestilstand i Tyrkiet, og myndighederne kritiseres i øjeblikket for en folkeafstemning, der blev afholdt 16. april.

Her stemte et flertal af de tyrkiske vælgere for en forfatningsændring, der på sigt vil sikre landets præsident mere magt.

Afstemningen er blevet kritiseret for at være udemokratisk. Internationale observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) og Europarådets Parlamentariske Forsamling har sagt, at folkeafstemningen ikke levede op til internationale standarder.

Facebook
Twitter