Antonia er med til at afgøre Tysklands fremtid: Jeg kommer til at savne Merkel

Sammen med tusind andre skal Antionia Haufler i dag vælge CDU's nye formand - og måske landets næste kansler.

Antonia Haufler har to liv.

I det ene arbejder den 27-årige deltid på et kunstgalleri.

I det andet bestemmer hun fremtiden for tyske toppolitikere – ja, faktisk skal hun lige om lidt til at skrive tysk historie.

Antonia er med, når Angela Merkel har sidste arbejdsdag. Engang i eftermiddag går hun af - som formand for landets største parti, det konservative CDU.

Dermed slutter en æra.

Den tyske kansler og leder af CDU, Angela Merkel, træder tilbage som formand efter 18 år. (Foto: MICHAEL KAPPELER © Scanpix)

- Jeg kommer til at savne hende

Merkel har stået i spidsen for partiet i 18 år, det meste af Antonias liv. Men hun genopstiller ikke som formand, når CDU holder partikongres i Hamborg i de her dage.

For partiet har mistet mange tyskeres tillid. CDU er styrtdykket i meningsmålingerne og har været igennem flere katastrofevalg.

Nu drager Merkel konsekvensen. Og hun genopstiller heller ikke som kansler.

- Det er mærkeligt, at Merkel ikke længere skal være formand og kansler. Vi kalder hende jo vores ’Mutti’ – vores morlille. Og jeg kommer til at savne hende. Men luften er elektrisk lige nu, der er noget nyt på vej. Og det glæder jeg mig også til, siger Antonia.

Antonia Haufler og Angela Merkel er begge medlemmer af CDU.

Antonia er en af de yngste blandt 1.001 delegerede, som i dag skal stemme om, hvem der skal løfte Angela Merkels arv som partiformand og måske som Tysklands kommende kansler.

For CDU er ikke bare et tysk parti – det er PARTIET. ”Kanzlerwahlverein” – kanslervalgklubben – bliver CDU også kaldt.

For når man står i spidsen for Tysklands største parti, har man ikke bare stor indflydelse på tysk politik.

De 1.001 delegerede skal i morgen vælge en ny formand, som skal erstatte Merkel. (Foto: MICHAEL KAPPELER © Scanpix)

Man har også særdeles gode chancer for at sætte sig i chefstolen som landets regeringsleder, og dermed en af de mest magtfulde politikere i Europa.

- Det er jo en vild ære at være blandt de 1.001, ikke mindst fordi jeg er så ung. Jeg er del af noget større. Det her valg handler jo ikke kun om CDU, men også om Tyskland og Europas fremtid, forklarer Antonia Haufler.

Antonia har valgt sin favorit

Og den fremtid er hun med til at bestemme i Hamborg i dag – side om side med partifæller, lokalpolitikere og kendte og indflydelsesrige CDU-profiler, der hver især hepper på deres favoritkandidat:

Annegret Kramp-Karrenbauer, en erfaren partisoldat, som er blevet kørt i stilling af Angela Merkel.

Friedrich Merz, en liberal millionær og Merkel-rival, der vil gøre CDU mere konservativt.

Og en ung himmelstormer, Jens Spahn, der især taler til unge storbyboere som Antonia Haufler.

- Vi synes, vi har brug for en formand, der kan være med til at forene Europa. Ikke mindst i lyset af at stærkt højreorienterede kræfter er på fremmarch i vores nabolande.

I de seneste uger har kandidaternes folk kimet Antonia Haufler ned for at få hende til at stemme på deres mand eller kvinde.

Den nuværende sundhedsminister, Jens Spahn, er kandiaten, Antonia Haufler gerne ser som sit partis næste formand. Til venstre ses Annegret Kramp-Karrenbauer og Friedrich Merz. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

Men hun har allerede truffet sit valg:

- Jeg kender Jens Spahn, og han har også henvendt sig til mig personligt. Han skal have min stemme. Ikke bare fordi han er den yngste, men også fordi han er den modigste. Han tør sætte ord på ting, de andre går i en bue udenom. For eksempel i udlændingepolitikken, forklarer hun.

I dag udstikkes en ny kurs for det største land i Europa, når 1.001 delegerede sætter deres kryds – overværet af næsten lige så mange internationale journalister.

Og midt i det hele sidder Antonia Haufler – og skriver historie.

Facebook
Twitter